Preoții din Protopopiatul Fălticeni, în lupta împotriva coronavirusului

În această perioadă de grea încercare pe fondul pandemiei de COVID19, preoții din cadrul Protoieriei Fălticeni au achiziționat în primă etapă două concentratoare de oxigen, ce au fost Spitalului Municipal Fălticeni.

Pe fondul pandemiei de de COVID19, preoții din cadrul Protoieriei Fălticeni fac demersuri pentru achiziționarea de aparate medicale, pentru sprijinirea sistemului sanitar din municipiu.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, s-a achiziționat în primă etapă două concentratoare de oxigen Philips Respironics Ever Flo, ce au fost predate luni, 30 martie 2020, Spitalului Municipal Fălticeni, de către pr. protoiereu Adrian Dulgheriu. Aparatele au fost recepționate de către doctorul Alexandru Morariu, managerul unității medicale.  De asemenea,  preoții din Protoieria Fălticeni doresc ca în perioada următoare să achiziționeze  noi aparate asemănătoare, ele urmând a fi donate către Spitalul Municipal din Fălticeni. Acest lucru depinde  de furnizorii de aparatură medicală, având în vedere  cererea mare de concentratoare de oxigen existentă în momentul actual. Aparatele care se vor achiziționa vor dota secțiile de Boli Infecțioase și Medicină Internă ale spitalului din Fălticeni. Concentratoarele de oxigen ajută pacienții care suferă de boli pulmonare, cardiace sau neurologice și îi ajută să respire oxigenul, care este separat de celelalte gaze cu ajutorul unor filtre specifice, ducându-l la o concentrație de 50 %.  Fiecare aparat este dotat cu mască sau canulă, iar în situația cu infectarea cu virusul Sars CoV 2 reduce sentimentul de dispnee.  

Implicarea preoților în susținerea unității medicale din Fălticeni a fost remarcată de către managerul Alexandru Morariu, care a ținut să mulțumească pentru eforturile Bisericii, mai ales în această perioadă de luptă cu noul coronavirus.

De asemenea, părintele părintele protoiereu Adrian Dulgheriu a adresat un scurt cuvânt conducerii spitalului: „Vă mulțumim pentru că ați acceptat din nou această activitate în numele preoților din Protopopiatul Fălticeni,  dar și pentru eforturile dumneavoastră pe care le depuneți pentru a da totul în vederea însănătoșirii celor care ajung pe patul de spital. Suntem tot timpul alături de semenii noștri, nu doar sufletește, ci și trupește, mai ales în această perioadă dificilă pentru noi toți și sperăm ca aceste aparate să salveze cât mai multe vieți. În acest timp, în care cultivăm mai mult rugăciunea cu post și fapte bune,  sperăm ca Bunul Dumnezeu să ne scape de această mare încercare și să ajungem cu toții sănătoși la slăvitul și marele praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos”, a concluzionat părintele protoiereu Adrian Dulgheriu.

Amintim că în toamna anului trecut, alte două aparate asemănătoare au fost donate de către preoții din Protopopiatul Fălticeni pentru Secția de Îngrijiri Paliative și Boli Cronice din satul Ciumulești, comuna Vadu Moldovei. Unitatea medicală se află în subordinea Spitalului Municipal din Fălticeni și nu dispunea de astfel de aparate medicale, ci doar le închiria, fapt care genera costuri ridicate și care ducea la defectarea deasă a acestora.

Pentru această perioadă de criză, preoții din Protopopiatul Fălticeni, alături de enoriași și voluntari, contribuie la efortul comun de eradicare a pandemiei cu noul coronavirus prin diverse activități prin care își îndeamnă credincioșii să respecte cu strictețe reglementările legale privind regulile de prevenție și igienă. În cazul persoanelor care sunt izolate la domiciliu sau lipsite de sprijin, fără aparținători, acestea sunt ajutate cu alimente și materiale de igienă necesare.

Cu toții ne rugăm Bunului Dumnezeu să-și îndrepte fața către noi și să ne izbăvească din această epidemie! (Preot Georgian Rotar)

Ultimele din categorie