Preoții din Protopopiatul Târgu Neamț, reuniți în conferință semestrială
Seria conferințelor semestriale preoțești din Arhiepiscopia Iașilor a continuat astăzi cu întâlnirea slujitorilor sfintelor altare din Protopopiatul Târgu Neamț. Evenimentul, ce s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în biserica Parohiei „Sfinții Împărați, întocmai cu apostolii, Constantin și mama sa, Elena” – Netezi, comunitate păstorită de părintele paroh Constantin Dominte. Conferința propriu-zisă, cu tema „Preotul și tânărul împreună pe drumul către Dumnezeu“, s-a desfășurat tot în biserica parohială și a durat mai bine de trei ore.
În conformitate cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin care anul acesta a fost declarat și „An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”, tema conferințelor semestriale preoțești din Arhiepiscopia Iașilor a fost aşezată sub genericul „Preotul și tânărul împreună pe drumul către Dumnezeu“. Întâlnirea preoților din Protoieria Târgu Neamț a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de un sobor de preoți și diaconi, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în biserica Parohiei „Sfinții Împărați, întocmai cu apostolii, Constantin și mama sa, Elena” – Netezi. Din sobor au făcut parte protos. Nicodim Petre, coordonator al Departamentului de misiune pentru tineret din Arhiepiscopia Iaşilor, părintele protopop Ioan Dogaru, precum și preoţi slujitori la diferite parohii de pe cuprinsul protopopiatului. Slujba arhierească a debutat cu citirea rugăciunii de dezlegare.
„Suntem adunați în sinaxă duhovnicească pentru a ne apleca asupra unui lucru extrem de important pentru viața Bisericii și viața noastră- misiunea preoților în rândul tinerilor. Toți oamenii, dar în mod special cei tineri, sunt chemați și ademeniți în direcții care mai care pierzătoare de suflete. Atât părinții trupești, cât și părinții duhovnicești - preoții, știu câte cântece de sirenă încearcă să fure mintea tinerilor spre a-i plasa spre zone și zări periculoase pentru suflet. Domnul Hristos ni se arată în Evanghelie ca fiind Păstorul cel Bun, care are grijă de oile sale. Nu poate să existe un ghid sau o călăuză care să-i facă pe enoriași și pe tineri să nu se piardă decât urmarea Păstorului celui Bun - Domnul nostru Iisus Hristos. De aceea, preoții sunt chemați să fie prelungirea și chipul prezenței lui Hristos în mijlocul enoriașilor”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în cuvântul de învățătură.
În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotonit întru preot pe tânărul diacon Afrăsiloaei Andrei Ionuț, pe seama Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Protopopiatul Pașcani. La finalul slujbei, primarul comunei Grumăzești, d-l Constantin Matasă, a primit din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei distincția „Crucea Moldavă”, ca urmare a implicării în ridicarea și pictarea bisericii parohiale din Netezi, cât și în construcția și reabilitarea mai multor locașuri de cult de pe raza județului Neamț.
„Biserica este cea care are chemarea de a-l asuma pe tânăr în totalitate și până la sfârșit”
După partea liturgică a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor conferinţei, tot în biserica parohială. Pregătirea conferinţei semestriale s-a organizat cu ajutorul Departamentului de misiune pentru tineret din Arhiepiscopia Iaşilor, părintele coordonator Nicodim Petre fiind prezent la eveniment. „Vârsta tinereții cere o pastorație specifică. Tânărul nu mai este copil ca să se îngrijească de el părinții și nu este nici adult, ca să se descurce singur, să stea pe picioarele lui. Dacă ar fi să construim o imagine, tânărul părăsește un mal al râului fără să fi ajuns la celălalt mal. Trebuie să traverseze apa, de multe ori învolburată, a vârstei. Riscă să se înece. Cine-l ajută să găsească vadul pe unde poate trece în siguranță? Tânărul nu este asumat nici de școală, nici de Stat în integritatea lui. Biserica este cea care are chemarea de a-l asuma pe tânăr în totalitate și până la sfârșit”, a subliniat în prezentarea susținută părintele Nicodim Petre. La final, părintele Nicodim le-a adresat preoţilor participanţi două întrebări: „Credem că merită tinerii noştri mai mult? Viziunea Sectorului de Misiune în ce privește pastorația tinerilor din Arhiepiscopia Iașilor este «Formarea unei generații de tineri, mădulare vii în Trupul lui Hristos». Credem noi că putem să facem lucrul acesta? În partea a doua a întâlnirii, după ce preoții participanți au vizionat un film cu răspunsurile mai multor tineri ieșeni la întrebări privind așteptările lor din partea clerului, a urmat prezentarea tinerilor Bianca Grosu și Emanuel Buta, care au încercat să răspundă la întrebări ca „De ce am eu nevoie ca tânăr de preot”, „Care este rolul tânărului în Biserică” sau „De ce au nevoie preoții de tineri?”. Expunerea a suscitat un viu interes în rândul auditoriului și a fost urmată de o serie de întrebări și dezbateri legate atât de tema conferinței, cât și de preocupări conexe.
La final, IPS Mitropolit Teofan i-a primit în audiență pe preoții doritori, după care Parohia Netezi a oferit o agapă tuturor celor prezenți.