Preoţii Protopopiatului Piatra Neamţ, în conferinţă semestrială de primăvară
Conferinţele semestriale preoţeşti de primăvară din Arhiepiscopia Iaşilor au continuat în perioada 26-28 mai, la Centrul cultural-pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” din Durău, cu întrunirea preoţilor din Protopopiatul Piatra Neamţ. Întâlnirea, ce a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a avut aceeaşi temă ca şi întâlnirile preoţeşti precedente, anume „Preotul şi preoteasa-părinţi în familie şi în parohie”.
Zilele trecute, 91 de preoţi din Protopopiatul Piatra Neamţ, însoţiţi de pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi de pr. Valentin Tofan, protoiereul Protopopiatului Piatra Neamţ, s-au reunit în conferinţa semestrială de primăvară cu titlul „Preotul şi preoteasa-părinţi în familie şi în parohie”. Gazda întâlnirii, ce s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, a fost Centrul cultural-pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” din Durău. Conferinţa a debutat cu oficierea Liturghiei arhiereşti de către IPS Teofan, la care au participat toţi preoţii prezenţi la conferinţă, şi în cadrul căreia diac. Claudiu Răzvan Banu a fost hirotonit preot.
Conferenţiarii speciali ai întâlnirii au fost preotesele Eufemia Toma şi Natalia Corlean, autoarele blogului „Slujirea preotesei”, care au susţinut prezentarea „Biserica din casă. Rolul preotesei în viaţa Bisericii şi în familia ortodoxă”, iar din partea Protopopiatului Piatra Neamţ, a conferenţiat părintele Ioan Cristin Loghin din parohia Itrineşti, care a vorbit despre „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, prezenţă a familiei creştine în misiunea Bisericii”.
Conferinţa semestrială preoţească a avut cinci sesiuni de lucrări: „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena- prezenţă a familiei creştine în misiunea Bisericii”, „Preotul şi preoteasa-părinţi în familie şi în parohie”, „Preotul şi preoteasa ca slujitori ai Bisericii”, „Preotul şi preoteasa ca părinţi ai propriilor copii”, „Preotul şi preoteasa ca soţ şi soţie”. În cadrul acestor sesiuni, participanţii la conferinţă au avut posibilitatea să urmărească filme şi prezentări power-point, să participe la ateliere pe teme de lucru, dar şi să se roage în comun sau să discute la lumina unui foc de tabără. Conferinţa s-a încheiat cu mulţumirile aduse organizatorilor, voluntarilor şi moderatorilor, formaţi din câte 10 preoţi din Arhiepiscopia Iaşilor.
Începând de astăzi, tot la Centrul cultural-pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” din Durău, s-au reluat conferinţele semestriale preoţeşti de primăvară din Arhiepiscopia Iaşilor, de această dată cu întâlnirea preoţilor din protopopiatele Dorohoi şi Darabani.