Prevestirea Nașterii Domnului la Biserica unde a cântat Ion Creangă
Copiii erau la fel, îmbrăcați în port strămoșesc, tot cu rușinea zugrăvită pe față, tot cu frica lui Dumnezeu.
În duminica ce a trecut, a „Sfinților Strămoși” ne-am trezit la Biserica „Sfântul Haralambie” din Tg.Neamț cu o ceată de îngeri, dimpreună cu apostolii slujitori de la Școala Nr.2 Tg. Neamț, numită „Grigore Ghica-Vodă”. Veniseră să prevestească Crăciunul și să îl comemoreze pe ilustrul nostru povestitor Ion Creangă, fost elev al acestei „Școli Domnești”, sub îndrumarea părintelui Isaia Teodorescu, poreclit „Popa Duhu”. Erau de față mulțime de copii, părinți, rude, enoriași, preoții Teoctist Caia și Gheorghe Filip, primarul Decebal Arnăutu, prof. Laurențiu Teodosiu și alții, tot de un suflet cu dânșii. Corul „Angeli”, dirijat de Vasile Iftime, a intonat câteva colinde care ne-au apropiat de Marea Sărbătoare ce va să vină.
Prezentarea „Școlii Domnești” a făcut-o cel mai bine, în „Amintiri din copilărie”, Ion Creangă: „La 1852, în ziua când s-a sfințit paraclisul spitalului din Târgul Neamțului și s-a deschis școala domnească de acolo, eu, împreună cu alți băieți, isonari ai bisericii, stam aproape de Ghica Vodă, care era de față la acea serbare, înconjurat de o mulțime de lume, și nu ne mai săturam privindu-l. Și el, frumos la chip și blând cum era, văzându-ne pe mai toți de-a rândul îmbrăcați cu cămeșuice cusute cu bibiluri și albe cum e helgea, cu bondițe mândre, cu ițari de țigaie și încălțați cu opincuțe, spălați curat și pieptănați, cu rușinea zugrăvită în fața și cu frica lui Dumnezeu în inimă, aruncă o privire părintească spre noi, și zise:
Iată, copii, școala și sfânta biserică, izvoarăle mângâierii și ale fericirii sufletești: folosiți-vă de ele și vă luminați, și pre Domnul lăudați!”.
Ce să vă spun, parcă totul era aievea și se întâmplase aidoma. Copiii erau la fel, îmbrăcați în port strămoșesc, tot cu rușinea zugrăvită pe față, tot cu frica lui Dumnezeu.
Lumina serafică de pe chipul acestor copii parcă a format o flacără aprinsă spre Catapeteasma bisericii. În dogoarea dragostei lui Iisus Hristos, copiii au cântat și au interpretat cu sfințenia strămoșilor și cu bucuria Crăciunului colinde și alte cântece din repertoriul tradițional, scenete din opera marelui Creangă: „Amintiri din copilărie” („La cireșe”, „La scăldat”, „Pupăza din tei”), „Ursul păcălit de vulpe”, „Harap-Alb” și altele. Au recitat și poezii din creația proprie.
Părintele Paroh Teoctist Caia a ținut cuvântul de învățătură și a spicuit câte ceva din istoricul Bisericii „Sfântul Haralambie”: „Copii, biserica și școala sunt și astăzi izvoarele mângâierii și ale fericirii sufletești! În același an cu deschiderea „Școlii Domnești” a început zidirea bisericii noastre, pictată de Lefteriu, care l-a avut ca discipol și pe Nicolae Grigorescu. Se zice că acesta din urmă ar fi pictat icoanele mari din Catapeteasmă. Această biserică adăpostește și Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, adusă la noi din Cetatea Neamț. Acustica este asemănătoare cu cea de la Catedrala „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași.
Copii, Sfântul Haralambie este luminător de bucurie, să vă închinați lui!”
Micii artiști provin de la grădiniță, de la clasele I-V și VII. Creații proprii au prezentat: Ștefan Margine, Andreea Pintrijel, Anda Varvara și Răzvan Sârbu. S-au remarcat și elevii: Cristinel Movilă, Ștefan Fedeleș, Amalia Ciocoiu și mulți alții. Cu toții au scris o pagină sfântă în istoria bisericii. Eleva din clasa IB, Anais Ghiu-Caia, strănepoată a lui Ion Creangă, a cântat „La oglindă”.
Apostolii truditori în ogorul educației fost-au: Cătălina Samoilă, Venera Chitic, Miruna Vrânceanu, Valerica Stan, Camelia Vlad, Simona Arsine, Consuela Lipan, Mirela Movilă, Emanuela Macovei, Gabriela Ghiba, Ionela Merticaru-bibliotecar, Mariana Cozma -directorul coordonator al Grădiniței Nr.2 Tg.Neamț și Lucica Ciocoiu – directorul Școlii Nr.2 ”Grigore Ghica-Vodă” Tg.Neamț.
Arvonindu-ne și pe la anul, am plecat fiecare pe la casa cui ne are…
Fost-am de față și eu, strănepoata lui Ion Creangă, Olguța Creangă Caia.