Prezență cu scop filantropic la concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Arhiepiscopia Iaşilor

Prezență cu scop filantropic la concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Cu ocazia tradiţionalului concert de colinde organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în data de 16 decembrie a.c., la Centrul de Conferinţe Providenţa, mai multe instituţii şi asociaţii din Iaşi au organizat o expoziţie cu vânzare, în scop caritabil.

La concertul de colinde organizat duminică, 16 decembrie, de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, diferite asociații şi instituţii din Iaşi au promovat întrajutorarea și iubirea creștină, expunând spre vânzare obiecte specifice sezonului, banii strânși urmând a fi folosiți pentru cei aflați în nevoie. Printre asociaţiile şi instituţiile prezente s-au numărat Departamentul "Pro Vita" din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Şcoala "Varlaam Mitropolitul", elevii reţelei de cluburi "Aleph" şi studenții Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” din Iași.

Departamentul "Pro Vita" din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a fost înfiinţat în anul 2011 şi are ca misiune salvarea, protejarea şi cultivarea vieţii. Până în prezent a fost înfiinţat un centru social pentru femeile însărcinate aflate în dificultate, numit "Praesidio", prin care se încearcă rezolvarea problemelor femeilor însărcinate aflate în nevoie astfel încât să poată naşte şi creşte un copil sănătos. De asemenea, se derulează campanii de informare şi prevenţie în rândul preoţilor, al profesorilor, al medicilor şi  al elevilor. Otilia Sredenciuc, referent în cadrul departamentului, a menţionat că “punem preţ pe viaţă încă din prima secundă de după concepţie şi până în veşnicie. În acest demers, un punct important în activitatea noastră este colectarea de mărturii despre viaţă, mărturii pe care le folosim mai apoi ca exemple reale în informarea şi consilierea tinerilor.” Participarea departamentului "Pro Vita" la concert a avut un scop dublu: în primul rând, s-a dorit conştientizarea celor prezenţi a faptului că viața este un dar de la Dumnezeu şi prin prezenţa la un asemenea eveniment au venit în întâmpinarea oamenilor, pentru ca cei aflaţi în nevoie să ceară ajutor, iar în al doilea rând, s-a avut în vedere strângerea de fonduri pentru activităţile derulate de întreaga echipă "Pro Vita" pentru promovarea dreptului la viaţă .

Şcoala "Varlaam Mitropolitul" este o instituţie de învăţământ aflată sub patronajul spiritual al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, şi dezvoltă un program de învăţământ de excelenţă pentru clasele I-IV, cu metode interactive moderne.  Această instituție de învățământ oferă cadrul în care elevii îşi pot descoperi şi cultiva darurile pentru împlinirea vieţii personale, profesionale şi sociale în lumina învăţăturii creştine şi în contextul culturii şi civilizaţiei contemporane. Anul acesta, echipa școlii și-a propus să înființeze un "Fond de Burse Sociale" cu scopul de a îi ajuta pe copiii care provin din familii cu posibilități materiale limitate. În ultimele 2 săptămâni, ei au confecționat decorațiuni și felicitări de Crăciun pe care le-au expus la standul Fundatiei Fundaţiei Varlaam, amplasat la intrarea în incinta Centrului Providența, în timpul concertului de colinde. Pentru că se apropie Crăciunul, sărbătoare care prin definiție este una a bucuriei, a darurilor, copilașii de la Școala Varlaam s-au gândit să îi dea Moșului o mână de ajutor.

O altă prezență a fost cea a rețelei de cluburi "Aleph", o inițiativă a elevilor din cadrul seminariilor teologice din Arhiepiscopia Iașilor. Scopul acestor cluburi este de a crea comuniune și de a dezvolta pasiunile care îi unesc pe seminariști. Aleph este structurată în cluburi de literatură, jurnalism creștin, teatru și muzică, iar motto-ul sub care membrii participă la întâlniri și activități este "Dă glas pasiunii tale!". Întrucât sunt la început de drum ei își doresc să realizeze proiecte educaționale, ce presupun întâlniri regionale cu invitați reprezentativi pentru activitățile cluburilor, lansarea de reviste cu interviuri și reportaje, broșuri cu creațiile literare ale membrilor, materiale audio-video. În plus, membrii Aleph au ajutat la organizarea concertului." Anul acesta organizarea concertului a fost una foarte complexă și a necesitat mai mult efort decât în anii precedenți, ceea ce ne-a determinat să apelăm la voluntarii rețelei de Cluburi Aleph. Elevii s-au arătat foarte încântați de oportunitatea oferită și au venit în număr foarte mare să dea o mână de ajutor. Membrii  "Aleph" au participat la  aranjarea salii, primirea oaspeților, împărțirea de pliante, organizarea corurilor, totul decurgând așa cum ne-am propus, ceea ce este prilej de bucurie", a declarat Cezar Constantin Cîrlan, unul dintre organizatorii concertului.

Printre cei prezenți la standurile de la Providenţa în ziua concertului s-au numărat și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae"- Iași, secțiile Asistență Socială și Teologie Didactică. Dorința de a se implica şi de a ajuta pe cei aflați în nevoie a stat la baza acestei activități, care a fost inițiată cu un an în urmă . ”Fiecare dintre studenți a contribuit in felul propriu. Au făcut globuri, origami cu diferite modele de iarnă, steluțe, felicitări, mici tablouri tematice, metanii și multe alte obiecte caracteristice anotimpului în care ne aflăm și în spiritul sărbătorii ce se apropie”, a precizat pr. asist. dr. Paul-Cezar Harlăoanu de la Facultatea de Teologie ieşeană. Cu banii strânși s-au cumpărat alimente, obiecte de igienă și vestimentare, pachetele fiind completate cu jucării aduse de studenții secțiilor menționate. În decursul zilei de 19 decembrie, studenții împreună cu pr.asist.dr Paul-Cezar Harlăoanu și prof. dr. Emilian Iustinian Roman, au împărțit darurile la Centrul "Maternus", precum și copiilor de la Spitalul "Sf. Maria", secțiile de recuperare pediatrică, oncologie și copiilor care au suferit arsuri. Pe lângă daruri, studenții au pregătit și colinde pentru cei vizitați. 

 

 

 

Citește despre: