Prima zi a Simpozionului de istorie „Colocviile Putnei“- ediţia a XV-a

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Prima zi a Simpozionului de istorie „Colocviile Putnei“- ediţia a XV-a

Ediţia a XV-a a „Colocviilor Putnei“ s-a deschis la Mănăstirea Putna, miercuri, 9 iulie, de la ora 16:00, cu slujba Te Deumului oficiată în biserica voievodală de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba de mulţumire a fost urmată de deschiderea oficială a lucrărilor, în Sala Mare a Casei Domneşti.

Primul care a luat cuvântul în cadrul lucrărilor  a fost IPS Părinte Arhiepiscop Pimen, care a subliniat cât de importantă este înţelegerea realităţilor actuale prin prisma trecutului şi i-a felicitat pe participanţii la „Colocviile Putnei“:  „Trăim într-o epocă în care cultura veche, arta veche, istoria poporului nostru sunt cu totul neglijate. Oamenii privesc înainte, uitând de trecut. Se desprind de pământ şi zboară fără a mai avea legătura cu pământul în care se adăpostesc atâtea valori, fără a mai avea legătura cu trecutul istoric în care sunt atâtea învăţături pentru orice domeniu de activitate, lucruri care înalţă inimile noastre, sufletele noastre şi ne dau curaj în trăirea vieţii cu bărbăţie. Ce spunea Ştefan cel Mare când a cerut ajutorul militar? S-a adresat lumii de atunci, dar istoricul  Dlugosz spune că s-a adresat unor oameni care trăiau viaţa aşa, într-o somnolenţă. Viaţa trebuie trăită cu tot sufletul, cu toată fiinţa noastră, iar materialul pe care dumneavoastră, participanţii la acest colocviu, îl cercetaţi, are o încărcătură duhovnicească, una a lucrării lui Dumnezeu şi prezenţei tainice a lui Dumnezeu, a Duhului Sfânt; este încărcătura sufletească a acelor care au realizat ceea ce dumneavoastră cercetaţi. Deci, în această epocă, iată că sunt oameni la o vârstă mai înaintată, dar şi tineri preocupaţi de istoria neamului, iar aceasta este o nădejde care ne bucură. Dumneavoastră sunteţi ctitori ai culturii noastre, adică întăriţi, desăvârşiţi, ceea ce ar trebui să facă mai multă lume. De aceea noi toţi, Arhiepiscopia, Mănăstirea Putna, vă mulţumim pentru dăruirea, osteneala şi realizările dumneavoastră în acest domeniu pe care îl cercetaţi şi-l aduceţi la lumina minţii şi inimilor noastre ca să trăim viaţa cu demnitate personală, creştinească, românească şi  naţională“.

A urmat apoi cuvântul de mulţumire al părintelui arhimandrit Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna şi exarhul mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, după care lucrările primei zile au continuat cu prezentările „Un tablou votiv şi o necropolă familială. Biserica logofătului Tăutu de la Bălineşti“, a prof. univ. dr. Ştefan S. Gorovei, care a vorbit împreună cu prof. univ. dr. Ştefan Andreescu şi despre ultimele numere apărute în „Analele Putnei“, „Mormintele de la Bălineşti“, a prof. univ. dr. Voica Maria Puşcaşu, „Mineiul logofătului Tăutu (1492)“, a prof. univ. dr. Olimpia Mitric, şi „Donaţia de pe Ceremuş„, a prof. univ. dr. Alexandru Pînzar.