Primirea şi rodirea cuvântului lui Dumnezeu, esenţa vieţii: Patriarhul României

Patriarhia Română

Primirea şi rodirea cuvântului lui Dumnezeu, esenţa vieţii: Patriarhul României

Patriarhul României a afirmat în Duminica a 21-a după Rusalii că „esenţa vieţii este primirea şi rodirea cuvântului lui Dumnezeu”.

Patriarhul Daniel a numit Pilda Semănătorului, relatată în evanghelia duminicală, „lumină pentru viaţa noastră” şi a explicat  şi de ce.

Inima curată şi bună

„Auzind această pildă, trebuie să ne punem întrebarea mai mult asupra a ceea ce înseamnă inima curată şi bună. Aceasta este solul pe care dacă vine cuvântul lui Dumnezeu aduce roadă însutită”.

„Inima curată înseamnă inima sinceră şi smerită, iar inima bună înseamnă inima milostivă, generoasă care se arată în fapte de bunătate”.

„Această inimă curată, sinceră, bună şi milostivă o întâlnim în mod real în sfinţi. De aceea, sfinţii sunt modele de rodire a evangheliei în viaţa oamenilor”.

El a evidenţiat că Sfinţii Bisericii I-au cerut lui Dumnezeu în timpul vieţii lor să le dăruiască inimă curată şi duh drept.

„Inima curată înseamnă inima curăţită prin pocăinţă, prin lacrimi, prin nevoinţe şi prin rugăciune stăruitoare. În cel mai cunoscut psalm de pocăinţă, Psalmul 50, se cere lui Dumnezeu: Inimă curată zideşte intru mine, Dumnezeule şi duh drept înnoieşte întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la faţa Ta şi Duhul Tău cel sfânt nu-l lua de la mine (Psalmul 50:11-12) ”.

„Curăţirea inimii de gânduri rele, ipocrizie, făţărnicie, răutate, răzbunare, viclenie, înşelătorie, este o lucrare de cultivare a pământului bun, a sufletului pe care a căzut sămânţa cuvântului Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos”.

Milostenia

Aceasta trebuie să fie însoţită de milostivire, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Pe lângă evlavie, omul trebuie să fie şi milostiv. Şi pe lângă inima curată, omul trebuie să cultive şi inima bună sau milostivă, darnică. De aceea, Mântuitorul a spus: Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv (Luca 6:36)”.

Rugăciunea

Potrivit Preafericirii Sale, rugăciunea este cea dintâi milostenie.

„Dacă ne rugăm pentru sănătatea şi mântuirea semenilor noştri şi nu doar pentru noi şi pentru cei apropiaţi ai noştri, ci şi pentru cei care nu ştiu să se roage sau nu se roagă suficient, atunci inima devine şi milostivă, nu numai curată”.

„Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că în inima curată şi milostivă se manifestă rodirea cuvântului evangheliei Sale. Pentru că evanghelia Sa este evanghelia iubirii faţă de Dumnezeu prin rugăciune şi faţă de semeni prin fapte bune”.

Patriarhul a subliniat în Paraclisul Reşedinţei Patriarhale că evanghelia citită în Duminica a 21-a după Rusalii „nu este o evanghelie a metaforelor, ci a schimbării noastre interioare”.

sursa: basilica.ro

Citește despre: