Priveghere arhierească la hramul Bisericii „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“ din cartierul ieşean Nicolina
În calendarul Bisericii Ortodoxe Române, azi a fost pomenit Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, unul dintre cei mai populari asceţi, considerat începătorul vieţii călugăreşti. Acest sfânt părinte este și ocrotitorul bisericii ce-i poartă numele din cartierul ieșean Nicolina, locaș de cult care şi-a sărbătorit cu acest prilej hramul. Sărbătoarea a debutat sâmbătă seară cu slujba Vecerniei și a Litiei, ce au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
La slujba de seară oficiată de IPS Mitropolit Teofan au participat stareţi şi preoţi din zona Iaşului, precum şi numeroşi credincioşi, care au umplut până la refuz locașul de închinăciune. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Corului Byzantion.
Ce ne învață Sfântul Antonie cel Mare
La final, în cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei a subliniat câteva dintre învăţăturile Sfântului Cuvios Antonie: „Trei lucruri sunt importante în viața noastră, ne spune Sfântul Antonie cel Mare: să-L avem pe Dumnezeu în fața ochilor noștri în orice clipă, să găsim mărturie în Scripturi pentru tot ceea ce grăim și facem și să nu ne mutăm prea degrabă din locurile unde viețuim și unde încercăm să ne găsim mântuirea. Fiecare dintre aceste trei îndemnuri sunt ca niște raze care pot lumina viața omului - fie el călugăr sau viețuitor în lume, pentru a înțelege rostul său. Cel care încearcă prin rugăciune și cu inimă bună să simtă prezența lui Dumnezeu în orice clipă și care încearcă să găsească răspunsuri la întrebările care îl frământă doar în Scripturi, primește statornicie în dreapta credință, se înrădăcinează cu putere într-un loc pe care îl sfințește, spațiul acesta devenind în final loc de mântuire”.
Slujba arhierească s-a încheiat cu alocuţiunea părintelui părintelui paroh Ionel Roată: „Bucuria sărbătorii din acest an se împlinește prin aceea că, în această seară, dincolo de profunzimea rugăciunilor și dincolo de binecuvântările pe care le-am primit în timpul slujbei, am primit cu toții o mare lecție cu privire la cuvântul dat, pe care trebuie să-l respecți. De ce spun acest lucru? Tocmai pentru că părintele mitropolit, în ciuda programului încărcat și a ospeților din străinătate pe care trebuie să-i primească în aceste zile, și-a respectat promisiunea făcută în anul 2014, anume că va sluji în parohia noastră în ziua în care hramul va cădea duminica. S-a împlinit anul acesta acest lucru și odată cu el s-a împlinit și promisiunea părintelui mitropolit, motiv pentru care îi mulțumim din suflet”.
Construcţia Bisericii „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“ din cartierul ieşean Nicolina a început în anul 2003, cu sprijinul enoriaşilor parohiei „Sfinţii Voievozi“ - Frumoasa, care s-a desfiinţat la 1 februarie 2002, pentru a se reînfiinţa Mănăstirea Frumoasa. Piatra de temelie a paraclisului-biserică „Sfântul Antonie cel Mare“ a fost pusă la 26 august 2003, iar la 28 septembrie, acelaşi an, a fost săvârşită prima Liturghie.