Priveghi la Catedrala mitropolitană. Pr. decan Daniel Buda: „Părintele Mircea Păcurariu este un dar de la Dumnezeu pentru noi toţi”

15 Ianuarie 2021 14:18 Arhiepiscopia Sibiului

Un sobor de preoţi şi diaconi condus de vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă a oficiat miercuri, 13 ianuarie, după slujba Vecerniei, o slujbă de pomenire la sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui Mircea Păcurariu. În soborul slujitor s-au aflat decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda, cadre didactice universitare, consilieri eparhiali, protopopi, ucenici şi apropiaţi ai părintelui Mircea Păcurariu.

Toţi cei prezenţi s-au rugat împreună cu familia şi rudele părintelui Mircea Păcurariu pentru odihna veşnică şi aşezarea la loc de cinste în Împărăţia lui Dumnezeu a celui care a fost cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române.

La final, părintele decan Daniel Buda a rostit un cuvânt de evocare a părintelui academician Mircea Păcurariu.

„Sunt lucrări care consemnează faptele bărbaţilor iluştri şi operele lor. Noi toţi care suntem aici, fie că ne considerăm fraţi cu părintele profesor, fie că ne considerăm fii săi duhovniceşti, fie că am fost învăţăceii săi, sau discipolii săi, avem datoria de a mărturisi cine a fost părintele profesor Mircea Păcurariu, să ducem mai departe moştenirea sa, pasiunea deosebită pentru studiu, slujirea la sfântul altar, crearea unei şcoli de cercetare, pentru că părintele profesor lasă în urma sa o adevărată şcoală de cercetare în domeniul istoriei bisericeşti. Ucenicii săi şi fraţii săi avem datoria de a mărturisi cine a fost părintele Mircea Păcurariu. Şi mai avem o datorie. A lăsat în urma sa o operă imensă. Ne este pentru nimeni din Biserica Ortodoxă Română un secret că părintele Mircea Păcurariu va rămâne în istorie ca cel mai mare istoric bisericesc al secolului al XX-lea. A lăsat destui ucenici şi a lăsat destule teme de cercetare deschise, astfel încât opera sa fecundă să rodească prin cercetarea ucenicilor  săi. Părintele Mircea Păcurariu este un dar de la Dumnezeu pentru noi toţi, pentru Biserica noastră, pentru facultatea noastră, pentru comunitatea academică sibiană. Avem datoria să mărturisim acest dar, să-l ducem mai departe şi să-i urmăm exemplul de bărbat ilustru”, a spus pr. conf. univ. dr. Daniel Buda.

sursa: Mitropolia Ardealului

Ultimele din categorie