Procesiune cu icoana şi moaştele Sfântului Antonie, în Capitală

Arhiepiscopia Bucureştilor

Procesiune cu icoana şi moaştele Sfântului Antonie, în Capitală

Icoana şi moaştele Sfântului Antonie, aflate în patrimoniul Bisericii Domneşti de la Curtea Veche, au fost purtate miercuri în procesiune până la locul unde s-a aflat biserica Sfântul Anton „Puşcărie” ce a ars în incendiul din anul 1847.

După Slujba Acatistului, cele două relicve au fost aşezate spre închinare credincioşilor în spațiul amenajat lângă Biserica Domnească de la curtea Veche. În continuare, Arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia.

Din soborul slujitor au făcut parte clerici din cadrul Administraţiei Patriarhale şi slujitori ai Bisericii Sf. Antonie. În ziua sărbătorii hramului, după cum a declarat pentru Radio Trinitas pr. paroh Gheorghe Zaharia, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar patriarhal.

Moaștele Sf. Antonie

În lăcașul de cult se află din 4 iulie 2017 un fragment din moaștele ocrotitorului ei spiritual. Acestea au fost aduse de la o biserică din Franța, de lângă Grenoble, de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.

Istoric

Sfântul Antonie cel Mare a devenit ocrotitorul bisericii de la Curtea Veche după incendiul din 23 martie 1847 când Biserica Sfântul Anton din apropierea bisericii de la Curtea Veche a ars în întregime. Biserica are și un muzeu parohial care deține o icoană cu Sfânta Treime la Stejarul Mamvri de la 1715, realizată în timpul domnitorului Ștefan Cantacuzino, care face parte din catapeteasma veche a bisericii.

De asemenea, mai există în muzeul bisericii o anaforniță dăruită bisericii de Sfântul Constantin Brâncoveanu, precum și alte obiecte de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și din întreg secolul al XIX-lea.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: