Procesiune dedicată Sfântului Antipa de la paraclis la Catedrala arhiepiscopală din Roman
La Roman a avut loc un pelerinaj de la paraclisul care poartă numele Sfântului Antipa de la Calapodești, din incinta Centrului eparhial Roman, la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Aici, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a oficiat Sf. Liturghie.
Credincioșii din municipiul Roman l-au cinstit astăzi în mod deosebit pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești. Paraclisul “Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești“, aflat în incinta Centrului eparhial Roman, și-a serbat hramul. Programul liturgic a început aseară cu slujba Privegherii și a continuat astăzi dimineață cu Sfânta Liturghie. “La ora 8:30, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de preoții consilieri și inspectori ai Centrului Eparhial, protopopi și credincioși, a citit Acatistul Sfântului Antipa. După aceasta, toți cei prezenți au participat la procesiunea cu icoana Sfântului Antipa de la paraclis la Catedrala arhiepiscopală din Roman, unde PS Episcop Ioachim Băcăuanul, a oficiat slujba Sfintei Liturghii“, a declarat pr. Constantin Gherasim, inspector în probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Credincioșii care au participat la această sărbătoare s-au închinat fragmentului din moaștele Sfântului Antipa de la Calapodești, aflat în Catedrala arhiepiscopală din Roman.
Ședință administrativă sub oblăduirea Sfântului Antipa
La finalul slujbei, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a ținut un cuvânt de învățătură în care a prezentat viața Sfântului Cuvios Antipa, vorbind despre cinstirea de care se bucură, atât în Patriarhia Ortodoxă Română, cât și în Biserica Ortodoxă Greacă, unde este numit “Sfântul Cuvios Antipa Athonitul“, și cea a Rusiei, unde este cunoscut ca Sfântul Cuvios Antipa de la Valaam. “Am dorit să dăm o conotație aparte sărbătorii de astăzi. Foarte mulți credincioși și elevi ai Seminarului “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Roman s-au rugat în timpul Sfintei Liturghii. A fost o atmosferă duhovnicească cu totul aparte“, a relatat pentru Radio TRINITAS, PS Ioachim Băcăuanul.
În sala mare de ședințe a Centrului eparhial Roman a fost organizată o întâlnire în cadrul căreia s-au dezbătut diverse proiecte social-filantropice și administrativ-economice pe care Arhiepiscopia Romanului și Bacăului le întreprinde în anul 2011. “Am hotărât ca la fiecare început de an activitățile din eparhia noastră să le punem sub semnul Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești. Astfel, ne-am reunit într-o ședință de lucru pentru a face perspectiva administrativă a anului care a început. Ne-am amintit că Sfântul Cuvios Antipa, care s-a lepădat de cele lumești, nu a făcut abstracție de cele administrative. Sfântul a adunat foarte multe lucruri materiale, fără să se lege de ele“, a precizat PS Episcop Ioachim Băcăuanul.
Antipa de la Calapodești, "Sfântul băcăuanilor"
Cuviosul Antipa s-a născut în anul 1816, la Calapodești, din județul Bacău. A intrat în monahism la Mănăstirea Calapodești, la 20 de ani. După doi ani a plecat la Muntele Athos, stabilindu-se inițial la Schitul Lacu. După 15 ani s-a mutat la Mănăstirea Esfigmen. Aici a fost și călugărit sub numele Antipa. În 1860 s-a reîntors în Moldova și a viețuit prin mănăstirile din apropierea Iașului. Din anul 1865 se nevoiește în Mănăstirea Valaam, situată pe o insulă din Lacul Ladoga, în nord-vestul Rusiei. Cuviosul Antipa Athonitul trece la cele veșnice la 10 ianuarie 1882. A fost înmormântat în gropnița Mănăstirii Valaam. Canonizarea și trecerea în rândul sfinților a fost făcută în Muntele Athos, în anul 1906. Sfântul Antipa este cunoscut ca "Sfântul băcăuanilor", care îl cinstesc cu multă evlavie. (Constantin Ciofu)