Procesiune impresionantă la Oneşti

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Procesiune impresionantă la Oneşti

    • Procesiune impresionantă la Oneşti
      Procesiune impresionantă la Oneşti

      Procesiune impresionantă la Oneşti

    • Procesiune impresionantă la Oneşti
      Procesiune impresionantă la Oneşti

      Procesiune impresionantă la Oneşti

Enoriaşii din mai multe parohii ale Protopopiatului Oneşti au participat duminică, 27 martie, la un pelerinaj închinat Sfintei Cruci. Oneştenii au intonat alături de preoţi cântările specifice acestei perioade. La bisericile unde s-au făcut opriri s-au citit pericope evanghelice şi s-au rostit ectenii.

Protopopiatul Oneşti a organizat şi în acest an, în Duminica a III-a din Postul Mare, o procesiune dedicată Sfintei Cruci. Preoţii oneşteni, alături de credincioşi, aproape că au înconjurat Municipiul Oneşti timp de patru ore, cât a durat procesiunea. La cele patru biserici prin dreptul cărora s-a trecut au fost citite evanghelii referitoare la drumul Crucii pe care l-a parcurs Mântuitorul Hristos.

"Am venit, alături de colegii mei, să parcurg drumul Crucii"

Elevii din şcolile oneştene, îndrumaţi de profesorii de religie, au participat la acest pelerinaj purtând în mâini cruci din lemn, flori şi lumânări aprinse. "Am venit aici, alături de colegii mei de la Şcoala "Ghiţă Mocanu", împreună cu prof. de religie Olitia Bârgăoanu, să parcurg drumul Crucii. Acest pelerinaj este o recunoştinţă pentru Mântuitorul Hristos care S-a jertfit pentru păcatele noastre", a declarat Mădălina Alupoaie. "Participarea noastră la acest pelerinaj este foarte importantă pentru noi. Astfel vestim că Mântuitorul Hristos S-a răstignit pentru oameni pentru ca din răi să-i facă buni", a mărturisit Ştefan Bârgăoanu de la Şcoala "Ghiţă Mocanu".

Traseul procesiunii a fost următorul: Biserica "Naşterea Maicii Domnului" - Catedrala "Pogorârea Sfântului Duh" - Biserica "Sfântul Nicolae" - Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena". În cuvântul adresat credincioşilor prezenţi, pr. Constantin Alupei, protoiereul Protopopiatului Oneşti, a amintit că pelerinajul a avut loc cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, explicând importanţa procesiunii închinate Crucii Mântuitorului Hristos. "Vă felicit pentru participarea la această procesiune şi pentru că menţineţi tradiţia din fiecare an de a vă alătura acestei iniţiative. Această procesiune face parte din rânduielile Bisericii noastre, fiind aprobată de Sinoadele Ecumenice. Procesiuni se fac în Biserica Greciei, a Rusiei, a Serbiei, a Bulgariei sau a Ierusalimului. Procesiunile au rânduielile lor, fiind făcute pentru îndumnezeirea sufletelor noastre. Ele sunt rânduite ca o hrană bogată, duhovnicească pentru noi. De când am plecat nu am avut cu noi mâncare pentru a ne hrăni sufletul. Hrana sufletului este dragostea, credinţa, nădejdea sau mila creştină. Noi am căutat în cele câteva ore să ne hrănim sufletul, fiecare având propria voinţă şi dragoste. Această procesiune este recapitularea mântuirii oferită nouă de Mântuitorul Hristos prin jertfa de pe Cruce", a explicat pr. protopop Constantin Alupei.