Program catehetic de explicare a Tainei Sfintei Euharistii în Protopopiatul Iași 3
Marți, 10 septembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, la Parohia „Sfântul Dumitru” Lețcani, a fost organizat un atelier de formare catehetică pentru preoții din Protopopiatul Iași 3.
Ziua a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către preoții participanți la acest atelier de formare.
La acest atelier au participat părintele inspector Bogdan Racu, părintele protopop Mihail Roșu, părintele Dan Pădure, responsabil de cateheză al protoieriei și 20 de preoți din Protopopiatul Iași 3, care au o activitate catehetică susţinută, dar şi preoţi interesaţi să cunoască metode şi tehnici de elaborare cu succes a unei cateheze, urmând ca aceștia să susțină în a doua jumătate a lunii octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie, cateheze demonstrative la parohiile lor.
Scopul atelierului a fost acela de a familiariza preoții cu structura și modul de realizarea a catehezelor. De asemenea, au fost subliniate și chestiuni practice, printre care amintim necesitatea continuității în activitatea catehetică, sfaturi și îndemnuri privind pregătirea, organizarea și susținerea unei cateheze, cât și numeroase sugestii metodice, provenite din experiența părintelui coordonator, dar și din experiența preoților participanți.
Într-o notă de pozitivitate, interes și atenție, clericii și-au manifestat dorința de a învăța lucruri noi, aceasta reieșind mai ales din feedback-urile lăsate:
Sufletul unui preot permanent trebuie să vibreze în fața Sfântului Altar pentru credincioșii pe care-i păstorește, spre a-i conduce cât mai frumos pe calea mântuirii. În acest sens, precum păstorul de oi are strategiile lui, tot la fel și păstorul de suflete are obligația spirituală de a găsi variantele cele mai bune pentru a fi o călăuză bună pentru enoriași. Astăzi, pentru mine, a fost o zi câștigată, atât spiritual, cât și cultural și social. Întâlnirea cu colegii preoți, atât în cadrul Sfintei Liturghii, cât și la Trainingul Catehetic mi-a oferit un schimb de experiență pentru îmbunătățirea catehezei la care lucrez săptămânal. Metodele noi, lucrul în echipă, cât și ideea de viitor pentru un permanent schimb de experiență, îmi dau curajul de a-mi imagina o parohie educată, cu frumoase deprinderi ale credincioșilor, cu un spirit de a-L iubi pe Dumnezeu și chiar de a face ei misiune, acolo unde eu mai greu pot intra, a declarat preotul Gabriel Merișescu, participant la programul de formare catehetică.
Consider că trainingul catehetic sau mai bine zis trainingurile catehetice la care am participat de-a lungul timpului mi-au adus întotdeauna un plus de informații care mi-au lărgit orizontul spre a aborda noi teme sau noi metode de lucru în activitatea catehetică pe care o desfășor în parohie. Mai mult decât atât, punerea împreună a mai multor păstori de suflete cu preocupări comune, conduce la crearea unei echipe care conlucrează și își pun la dispoziție eforturile și experiența spre a fi valorificată în folosul credincioșilor flămănziți și însetați de cunoașterea și însușirea învățăturii de credință ortodoxă. Mulțumesc în numele tuturor preoților participanți, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru că binecuvântează astfel de întâlniri de lucru, edificatoare pentru preoții și credincioșii din Arhiepiscopia Iașilor, precum și personalului Biroului de Cateheză al Arhiepiscopiei Iașilor și Protopopiatului Iași III că se ostenesc ca aceste întâlniri să își atingă scopul a declarat preotul Narcis Rășcanu, participant.
Atelierul a fost alcătuit din trei sesiuni de lucru în cadrul cărora preoții participanți, sub îndrumarea și supravegherea părintelui coordonator, au lucrat în echipe pentru a creiona un program concret bazat pe o direcție comună de catehizare, cea a importanței și explicării Tainei Sfintei Euharistii comunității pe care o păstoresc. S-a reușit astfel conturarea unei direcții axate pe nucleul Sfintei Liturghii, adică a Tainei Sfintei Împărtășanii și a pregătirii credincioșilor pentru aceasta, din punct de vedere teoretic cât și practic. (pr. George-Mihai Pintilie, Parohia Tufeștii de Sus, com. Scânteia, jud. Iași)