Programul sărbătorii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna

Mâine, 2 iulie 2018, se împlinesc 514 ani de la mutarea la Domnul a Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare. Cu acest prilej, moaștele Sfântului Ierarh Iacob Putneanul și ale Sfinților Putneni, Cuvioșii Sila, Paisie, Natan au fost scoase spre închinarea credincioșilor.

Sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare a debutat astăzi la Putna cu slujba de sfințire a Crucii unității neamului românesc și a continuat în seara zilei cu slujba Privegherii.

Mâine, 2 iulie, de la ora 9:30, un sobor de ierarhi, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va sluji Liturghie dedicată hramului; la Chinonic va cânta Corala „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți”. De la ora 12:00 va avea loc un Recital susținut de Orchestra-Model și Corul „Credo” ale Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova și de Corul „Glasul Bucovinei” al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” - Fălticeni. În continuare, de la 12:30, se va desfășura ceremonia militară de depunere de flori la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, urmată de inaugurarea Portalului Memorial Golgota Neamului - „Fântâna Albă” și de recitalul Grupului Vocal-Tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus.

La manifestări vor participa reprezentanți ai Guvernului României și ai Guvernului Republicii Moldova. Manifestările vor fi transmise în direct pe TV Trinitas, Radio Trinitas, precum și pe pagina de Facebook și canalul de YouTube al mănăstirii.

Portalul Memorial Golgota Neamului - „Fântâna Albă” este închinat jertfei românilor de pretutindeni și din toate timpurile pentru libertate, independență și demnitate națională și, în mod special, românilor care au fost uciși în Masacrul de la Fântâna Albă, din nordul Bucovinei, la 1 aprilie 1941, pentru vina de a-și fi iubit neamul, credința și patria.  Portalul cuprinde o poartă monumentală, o troiță de piatră, spații pentru depunerea de flori și aprinderea de lumânări, inscripții cu numele satelor de unde au pornit spre România cei uciși atunci și o cișmea. Poarta este trecerea; troița marchează locul jertfei și, așezată înaintea porții, arată că cei uciși au căzut în fața locului de trecere în România cea iubită, iar cișmeaua este simbolul vieții care izvorăște din jertfa lor.

Ziua de 2 iulie, când este sărbătorit Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, a fost instituită în 2010 ca cel de-al doilea hram al Mănăstirii Putna, după hramul istoric Adormirea Maicii Domnului (15 august). Credincioșii vor avea ocazia și să se închine la moaștele Sfântului Ierarh Iacob Putneanul și ale Sfinților Putneni, Cuvioșii Sila, Paisie, Natan.

De la același autor

Ultimele din categorie