Proiect interinstituțional și intergenerațional: „Adoptă un bunic și împarte bucurie!”

Arhiepiscopia Iaşilor

Proiect interinstituțional și intergenerațional: „Adoptă un bunic și împarte bucurie!”

În data de 27 martie, în cadrul Centrului de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” din cadrul Protopopiatului II Iași al Arhiepiscopiei Iașilor s-a desfășurat proiectul interinstituțional și intergenerațional intitulat „Adoptă un bunic și împarte bucurie!”.

Comunitatea Centrului „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” a fost vizitată de elevii clasei a V-a D a Colegiului Național din Iași, ca urmare a parteneriatului încheiat între cele două instituții, parteneriat ce ne bucură și ne onorează. Proiectul social-filantropic, cultural și educațional a avut ca obiectiv să aducă beneficiarilor Centrului de zi o mângâiere și să încurajeze dialogul intergenerețional. Elevii au pregătit pentru bunicuțele comunității noastre un program artistic diversificat, iar la final aceștia au dăruit un pachet alimentar, dezinfectant și pijamale bunicii pe care ei au „adoptat-o”, umplând sufletele acestora de bucurie.

Doamna profesor coordonator Cornelia Mihaela Fiscutean, în cuvântul prilejuit de acest eveniment, a transmis următoarele: Rousseau spunea că abilitățile de adaptare ne dezvoltă egoismul, că «ne-am născut buni, dar circumstanțele ne determină să devenim egoiști». Uitându-ne în jur, la lumea în care trăim, putem observa diverse forme ale egoismului. În această societate, a cărei principală constantă o reprezintă schimbarea, ne este pusă la încercare capacitatea de adaptare și stă în puterea noastră să cultivăm cercul virtuos al generozității și nu pe cel vicios al egoismului. Nu supraviețuiește cel care e doar inteligent sau puternic (am văzut ce s-a întâmplat în era glaciară cu dinozaurii), ci cel care știe să se adapteze la diversele contexte (cum a fost cel pandemic), cel care metamorfozează provocările în oportunități. Acești copii au această superputere, pe lângă multe altele. Ei nu sunt fulgi de zăpadă, așa cum este denumită generația lor. Au doar grația și gingășia lor, așa cum s-a văzut din modul în care au oferit cântece, dansuri și alte bucurii. Dar nu se topesc la primul hop, nu se lasă ușor bătuți, niciun prag nu e prea înalt pentru ei, sunt și devin din ce în ce mai rezilienți. Când cad, se scutură și merg mai departe. Cu demnitate și încredere în forțele lor. Așa cum a procedat azi Laura când i s-a desfăcut șiretul de la pantofior. A continuat să danseze până la final, foarte atentă la fiecare mișcare, cu grijă să nu fie afectați cei de lângă ea, cu care trebuia să se sincronizeze. Consider că generozitatea nu e doar o simplă calitate, sunt absolut necesare astfel de exerciții de generozitate în aceste vremuri clătinate de dezechilibre. Iar acești copii minunați au contribuit - și continua s-o facă - natural, cu toate resursele lor la «Bucurie în familie - pizza» pentru fapte bune, la alinarea suferințelor unor colegi din școală, care au fost supuși unor operații dificile, la zâmbetul unor copii din Roșcani, cu care soarta a fost mai puțin generoasă, la ștergerea lacrimilor unor copii refugiați din calea războiului și multe altele. Mă uit la ei și le văd chipurile luminate, pentru ei generozitatea e o sursă de euforie, de bunădispoziție. Au realizat împreună că, alături de recunostință, generozitatea formeaza cele doua fațete ale aceleeași medalii a fericirii. Poate nu întâmplător cântă cu plăcere în tabere, excursii, drumeții etc. imnul școlii, «Generosule Național».

Eleva Sofia Călugăru a subliniat: Această vizită la Centrul de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice «Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv» mi s-a părut importantă și prețioasă, deoarece am desfășurat micul nostru spectacol, alcătuit din momente realizate de noi, în afara clasei noastre. M-am bucurat să petrec timpul acesta, care nu a fost prea mult, dar a fost valoros, alături de bunicuțele din centru, care, la final, ne-au dat sfaturi și ne-au bucurat cu multe urări frumoase. Sper că și ele au fost la fel de fericite de vizita noastră.

Voluntariatul are un rol foarte important în dezvoltarea tuturor elevilor. Activitățile umanitare ne învață empatia, altruismul și astfel înțelegem mai bine realitățile lumii înconjurătoare. Vizita pe care am făcut-o duminică, 27 martie 2022, la un centru de bătrâni ne-a umplut sufletul de bucurie, văzând că am reușit să aducem zâmbetul pe buzele unor bunicuțe simpatice, care ne-au primit cu plăcere și entuziasm. Prin această întâlnire emoționantă, am conștientizat cât de importantă este implicarea noastră, a copiilor, încă de la această vârstă, în comunitate. Bunicuțele m-au inspirat atât pe mine, cât și pe colegii mei, făcându-ne să devenim mai responsabili și mai activi într-o lume reală, pe care, numai prin aceste gesturi, putem să o cunoaștem. Am realizat că, voluntariatul trebuie să devină o normalitate, o activitate cotidiană care împletește mulțumirea sufletească atât a celor care dăruiesc, cât și a celor care primesc. Cu această ocazie, îi mulțumim doamnei diriginte, Fiscutean Cornelia, pentru faptul că are grijă ca mereu să ne implice în tot felul de proiecte și activități care ne formează ca viitori adulți, capabili să-și îmbunătățească viața atât lor, cât și celor care îi înconjoară, în special persoanelor vulnerabile, care au nevoie de susținere. Îmi doresc ca toți copiii să se trezească în fiecare zi cu dorința de a ajuta, de a oferi un strop de speranță, tuturor celor care primesc cu drag aceste simple gesturi, de apreciere și iubire, a adăugat eleva Alexandra-Mihaela Aramă.

Le mulțumim fiecăruia în parte și tuturor laolaltă pentru bucuria pe care au adus-o în sufletele bunicuțelor centrului nostru prin organizarea acestui eveniment deosebit, suntem deosebit de bucuroși și de onorați de acest parteneriat și îl rugăm pe Sfântul nostru bunicuț Iosif cel Milostiv să le răsplătească dragostea, jertfa și generozitatea de care au dat dovadă.

„A fost o experiență unică, plină de conștientizări frumoase, emoții, bucurii, am cunoscut oameni frumoși”

Tot pe 27 martie, beneficiarele Centrului de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” din cadrul Protopopiatului II Iași au fost sărbătorite cu prilejul sărbătorii Bunei Vestiri - ziua mamei creștine - de către un grup de studente de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Specializarea Teologie Ortodoxă Asistență Socială, Anul 2. Studentele le-au oferit bunicuțelor un tort însoțit de un mesaj aparte, câte o metanie, iar către studenta Luca Raluca Mona-Lisa a rostit câteva gânduri.

A fost prima mea experiență practică de acest gen și în acest context, însă de când am fost aleasă ca și voluntar pentru această activitate am simțit nevoia să vin cu un aport personal, din dorința de a pune pentru câteva clipe puțină bucurie în sufletul acestor bunici. Am ales să le cumpăram bunicuțelor un tort cu mesajul «Pentru cele mai speciale bunicuțe» să le cântam «La Mulți Ani», am împărțit câte o metanie pe care le-am pus fiecare dintre noi la mâinile lor, iar mai apoi am ales sa le împărtășesc câteva gânduri care au venit din dorul bunicii mele care astăzi este un înger în Împărăția lui Dumnezeu. Am ales să îi transmit bunicii mele, știind și simțind că mă privește de sus, gândurile mele de recunoștință și dor prin bunicuțele de la centru. Sunt mai mult ca sigură că este mândră de mine, că s-a bucurat și s-a emoționat odată cu mine si cu celelalte bunicuțe cărora le-am simțit emoția. În momentul în care m-am poziționat în fața bunicuțelor de la centru, m-am emoționat instantaneu, timp în care am avut o întoarcere in copilărie la vârsta de 4-5 anișori, la momentele și bucuriile copilăriei alături de bunici. O vedeam pe bunica mea în fiecare bunicuță de acolo. Mi-am dat seama că nu orice pierdere este tocmai o pierdere, uneori pierzând câștigi. În cazul meu am realizat că fizic mi-am pierdut bunica care astăzi este un înger, însă am câștigat 28 de bunicuțe aflate sub ocrotirea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv. A fost o experiență unică, plină de conștientizări frumoase, emoții, bucurii, am cunoscut oameni frumoși, cu același scop în viață, acela de a bucura că să ne putem bucura, de a transmite iubire, bucurie, înțelegere, de a-l accepta pe cel din fața noastră ca pe propria persoană, a subliniat Luca Raluca Mona-Lisa.

Mărturisim că ziua de 27 martie a fost cu adevărat una încununată și binecuvântată de Dumnezeu, prin darurile revărsate asupra bunicuțelor din cadrul Centrului.

Cei care doresc să susțină activitățile Centrului de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” pot contribui donând bani în contul RO36CECEB00030RON0823647 sau produse alimentare la sediul din strada Ion Neculce, nr. 36, Iași. Pentru mai multe informații, puteți suna la numărul de telefon 0753597177. (Asis. soc. Ionela Brînză-Abunei Ionela - Coordonator Centrul „Sfântul Ierarh Iosif Cel Milostiv”)

Citește despre: