Proiect transnațional pentru românii din țară și diaspora
În această perioadă are loc Atelierul digital „De la rădăcinile unui suflet de român”, aflat la a II-a ediție. Activitatea este organizată de Liceul Teoretic de Informatică „Gigore Moisil” din Iași și coordonată de prof. Floricica Morariu, prof. Ines Crețu, prof. Simona Iuscinschi și prof. Lăcrămioara Tufescu.
Tradițiile ne hrănesc sensul existeinței și reprezintă una dintre cele mai importante valori ale neamului nostru. De aceea nu trebuie să lăsăm timpul și evenimentele moderne să le umbrească. Tinerii au nevoie de modele identitare. Ei sunt într-o permanentă căutare a sensului vieții și a valorilor autentice la care să se raporteze. În lumea noastră, conştiinţa morală a tinerei generații este bulversată de numeroși factori care promovează modele nesustenabile, fără fundamente sănătoase pentru tineri.
Acest atelier digital are drept scop schimbul de experiență între elevii din școlile și parohiile de pe ambele maluri ale Prutului și a celor din diaspora în vederea ancorării tinerilor în valorile tradiționale într-o lume globalizată, o lume în care acestea sunt din ce în ce mai deteriorate și în care trebuie să ne păstrăm identitatea națională tocmai prin datinile și obiceiurile noastre moștenite de la strămoși. Proiectul se va desfăşurara online în perioada: 01 noiembrie 2021 - 10 ianuarie 2022.
Activitatea principală a proiectului „Tradiții și obiceiuri de o parte și de alta a prutului și a românilor de pretutindeni” va consta în desfăşurarea propriu-zisă a etapei transnaționale, a atelierului, care va avea loc pe parcursul a unsprezece zile, respectiv Sfântul Nicolae, 5-6 decembrie 2021, Nașterea Domnului (Crăciunul), 24-27 decembrie 2021, Anul Nou, 31 decembrie 2021-1 ianuarie 2022, Botezul Domnului, 5-6 ianuarie 2022 și Sfântul Ioan 7 ianuarie 2022. Realizările copiilor vor fi postate pe platforma Google Classroom în secțiunea corespunzătoare celor trei cicluri școlare. Pe parcursul desfășurării atelierului, 5 decembrie 2021- 7 ianuarie 2022, în fiecare seară participanții vor primi un feedback și îndrumare la fiecare postare a lor, având ocazia să descopere frumusețea sărbătorilor de iarnă și din alte colțuri ale lumii prin accesarea documentelor, linkurilor atașate de organizatori cu tema, Curiozități.
La această ediție s-au înscris 200 de participanți de la școlile și parohiile din România, Republica Moldova și comunitățile de români din diaspora: Germania, Belgia, Irlanda și Regatul Unit.
Se pot înscrie la Atelier elevi de grădiniță, clasa pregătitoare și clasele I-X, prin cadre didactice din învățământul primar, gimnazial și liceal din România și prin preoții din comunitățile de români din diaspora pe baza unui formular de înscriere disponibil online în secțiunea corespunzătoare celor trei cicluri școlare.
- Nivelul 1: Fiecare copil din ciclul primar pregătește un jurnal personal în Word sau Power Point, care să conțină gândurile și trăirile sale asociate fiecărei zile de sărbătoare (Sfântul Nicolae, Nașterea Domnului, Anul Nou, Botezul Domnului și Sfântul Ioan): obiceiurile din fiecare familie (curățenia casei, a sufletelor), culegeri din folclor de la bunici și de la bătrânii satului, la care au acces dar și tradițiile cu care cresc. Jurnalul poate conține desene realizate de copii, fotografii, scrisori și compoziții proprii.
- Nivelul 2: Fiecare copil din ciclul gimnazial pregătește povestiri din folclor scrise în Word, fotografii, Power Point sau un album în care să imortalizeze fiecare zi a concursului printr-o imagine sau descriere, care să reprezinte ceea ce au facut ei în ziua respectivă legat de obiceiuri și tradiții care marchează sărbătorile de iarnă.
- Nivelul 3: Liceenii pot realiza fișiere audio sau video cu durată de 2-4 minute, animații cu obiceiuri și tradiții legate de sărbătorile de iarnă, compoziții proprii, tradiții cu care au crescut și îi fac să se întorcă de fiecare dată cu drag acasă.
Toate materialele copiilor vor fi creații proprii, ceea ce înseamnă că nu vor potea folosi fotografii sau texte de pe internet. Materialele contribuie la realizarea unei Biblioteci virtuale.
Prima etapă a atelierului a început în preajma sărbătorii Sfântului Nicolae (5-6 decembrie 2021). Iată câteva gânduri ale participanților:
„În noaptea de 5 spre 6 decembrie se spune că Moș Nicolae vine la geamuri și vede copiii care dorm și sunt cuminți, lăsându-le în ghete dulciuri și alte daruri, însă tot el este acela care-i pedepsește pe cei leneși și neascultători. În dimineața de Sf. Nicolae, copiii cuminți găsesc daruri în ghetuțe. E un obicei vechi, nu numai la români, de a face cadouri în această zi. Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae nu se arată niciodată. Eu am fost un băiat cuminte și îmi lustruiesc pantofii ca Moș Nicolae să-mi aducă daruri” (Republica Moldova).
„Astăzi în Ajun de Moș Nicolae toată familia este acasă. Mergem la biserica unde Moșul ne-a lasat deja un dar pe care îl primesc cu mare bucurie după Sfânta Împărtășanie. Este sceneta Nașterii Domnului Iisus. Mica iesle are chiar lumini! Întors acasă, primul lucru pe care îl fac este să o rog pe mami să mă ajute să fac ordine în camera mea. Când o să vină la noapte Moșul, vreau să vadă că am fost cuminte. Pentru el aranjez cât pot eu de frumos pervazul ferestrei și îmi așez ghetuțele lângă decorația pe care o las peste noapte aprinsă, ca să fiu sigur că mă va găsi Moșul. După-amiază, în perioada Sărbătorilor, noi obișnuim să cântăm acasă cu toții colinde. Ieri am cântat cu copiii la biserică colide românești, iar astăzi acasă cu fratele meu Johannes și cu mami și tati colinde germane” (Germania).
„Când eram mai mic și stăteam la bunica, ascultam mereu poveștile ei pline de mister. Îmi plăcea să ascult poveștile despre Moș Nicolae și Moș Crăciun. Ne povestea că Moș Nicolae este un bătrânel simpatic care își face apariția pe un cal alb ca zăpada, pentru a aduce veselie în sufletele copiilor. Ne mai spunea că Moș Nicolae răsplătește copiii ascultători, cu dulciuri și fructe, iar pe ce obraznici, cu câte o nuielușă sau nu le aducea nimic. În fiecare an, bunica ne spune aceeași poveste, iar noi, nepoții ei, o ascultăm de parcă ar fi prima oară. Eu cred că Moș Nicolae este cunoscut pentru bunătatea sa și pentru dragostea lui pentru copii. De aceea, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae vizitează toți copiii din lume, chiar dacă au fost cuminți sau nu. Îmi iubesc bunica și îmi place să o ascult de fiecare dată” (România).