Proiectul eparhial „Bucuria e acasă”: Episcopia Huşilor a oferit, de 1 Iunie, trei case unor copii din familii defavorizate

Episcopia Huşilor

Proiectul eparhial „Bucuria e acasă”: Episcopia Huşilor a oferit, de 1 Iunie, trei case unor copii din familii defavorizate

Ziua Internaţională a Copilului (1 iunie) a fost marcată, anul acesta, în Episcopia Huşilor, într-un mod inedit. Deoarece, din cauza crizei sanitare, nu s-au mai putut organiza evenimentele dedicate copiilor, ce intraseră deja în tradiţie, au fost inaugurate şi date în folosinţă primele trei case ridicate în cadrul proiectului social filantropic „Bucuria e acasă”.

Primii beneficiari ai proiectului social-filantropic al Episcopiei Huşilor, intitulat: „Bucuria e acasă”, au primit cheile caselor ridicate pentru ei.

Acest proiect este dedicat familiilor cu mulţi copii sau care se află în situaţii delicate din punct de vedere material şi constă în construirea unor case, dotate cu toate cele necesare (utilităţi, mobilier, aparate de uz casnic, veselă şi haine), care sunt oferite, la cheie, acestor familii.

Proiectul „Bucuria e acasă” a fost demarat cu binecuvântarea Părintelui Episcop Ignatie al Huşilor şi este coordonat de părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi. Până la acest moment au fost finalizate trei locuinţe, alte trei fiind în construcţie.

Prima casă ce a fost sfinţită şi oferită beneficiarilor se află în localitatea Grăjdeni, comuna Fruntişeni, Protopopiatul Bârlad. Beneficiarii acestei locuinţe sunt o familie cu trei copii a căror casă fusese mistuită de flăcări în vara anului 2018. De Ziua Copilului, după slujba de sfinţire,  Andra, Alina şi Andrei, alături de tatăl lor, Sergiu, au primit cheile casei din partea Părintelui Episcop Ignatie:

„Ne-am gândit ca această zi, dedicată, la nivel internaţional, copiilor, să o marcăm într-un mod inedit, dăruindu-le acestor trei copilaşi o casă. Nu am mai reuşit să organizăm evenimentele pregătite pentru cei mici, din cauza crizei sanitare în care ne aflăm.

În Scriptură, termenul de «casă» este conotat cu cel de «familie».

Casa este cea care exprimă familia, căldura, protecţia, dragostea şi, mai presus de toate, locul în care învăţăm să Îl iubim pe Dumnezeu.

Aşa ne dorim să fie această casă pentru cei trei copilaşi şi pentru părinţii lor: locul în care să simtă că sunt învăluiţi de dragoste, de bucurie, de siguranţă şi de credinţă.

Substantivul «acasă» are, pentru fiecare dintre noi, o semnificaţie extraordinar de puternică.

Acasă întotdeauna te întorci, şi nu pleci niciodată. Este mult mai intens impactul întoarcerii acasă, la modul cât se poate de fizic, dar în acelaşi timp, niciodată nu poţi să spui că pleci de acasă. Este în tine, în inima ta”.

Ne bucurăm că am ajuns la acest moment în care să le dăruim copilaşilor această casă, care face parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat sugestiv: „Bucuria e acasă”.

Mulţumesc foarte mult tuturor celor care au fost implicaţi în acest proiect. Această casă este rodul dragostei preoţilor din Episcopia noastră. A fost ridicată exclusiv cu sprijinul tuturor preoţilor din Eparhie.

De asemenea, Părintele Episcop Ignatie a mulţumit părintelui consilier eparhial Vladimir Beregoi pentru tot efortul depus în coordonarea acestui proiect, precum şi tuturor celor care s-au implicat în finalizarea lui.

În semn de cinstire pentru aceştia, Preasfinţia Sa a acordat Distincţia de vrednicie „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” domnului Ioan Onel, primar al comunei Fruntişeni, pentru sprijinul acordat în privinţa documentaţiei, şi domnului general (r) Gheorghe Dascălu cel care a donat terenul pe care s-a construit casa.

De asemenea, Părintele Episcop Ignatie a evidenţiat sprijinul constant în proiectele sociale dedicate copiilor, oferit de doamna doctor Cristina Tiron din Bârlad, căreia i-a oferit Distincţia de vrednicie „Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi”, şi de domnul magistrat pensionar Nicolaie Mihai, preşedintele C.A.R.P. Bârlad, căruia, de asemenea, i-a oferit Distincţia de vrednicie „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a Episcopiei Huşilor.

A doua casă din programul „Bucuria e acasă”, oferită beneficiarului, se află în localitatea Bulboaca, Parohia Zizinca, Protopopiatul Vaslui. Tânărul Marius, orfan de mamă de la vârsta de trei ani, avea să îşi piardă şi tatăl în incendiul din 2018 care le-a mistuit casa. Din acel moment, tânărul, elev la un liceu din Vaslui, a fost sprijinit de o familie din sat pentru a avea un adăpost şi cele necesare. Părintele Episcop Ignatie i-a oferit bursa de studiu "Sfântul Ioan Evanghelistul", asigurată de Parohia Ortodoxă Română din Cambridge, Marea Britanie, şi şi-a luat angajamentul de a-i ridica o nouă casă.

Casa a fost ridicată de Episcopia Hguşilor, prin Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Huşi, alături de mai mulţi oameni de bine din Constanţa, Bucureşti şi Timişoara.

Preasfinţia Sa a oferit, cu acest prilej, distincţia de vrednicie „Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi” doamnei Mihaela Tudusciuc, cea în familia căreia şi-a găsit tânărul Marius sprijin, şi domnului Cristian Alexa, cel care a donat terenul, distincţia de vrednicie „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.

Casa cu numărul trei din proiectul „Bucuria e acasă” a fost sfinţită în Huşi. Şase copii au primit, în dar, de ziua lor, o casă complet utilată şi mobilată. Părintele Episcop Ignatie a oferit, după slujba de sfinţire, cheile casei:

„Consider că această casă, darul acesta făcut în primul rând copilaşilor, este una din minunile din această perioadă atât de dificilă. Este o minune din vremea pandemiei. Concretizarea acestui gând, de a le dărui o casă celor şase copilaşi, a coincis cu această perioadă. Pe 16 martie a început aici lucrarea, iar acum s-a finalizat.

În Biserică, ne străduim ca ceea ce vorbim să punem şi în aplicare, să acoperim vorbele noastre cu faptele. Mulţumesc părintelui consilier Vladimir Beregoi, sufletul acestui proiect, care a pus în faptă gândurile pe care le-am avut”.

De asemenea, Preasfinţia Sa a mulţumit echipei Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Huşi, evidenţiind generozitatea şi bunătatea oamenilor care au răspuns constant apelurilor făcute de părintele consilier Vladimir Beregoi, din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Turda, Câmpia Turzii, Orăştie, Ocna Mureş, Alba-Iulia, Parohia Hârsova-Vaslui, şi Asociaţia „Serafim-Bucuria copiilor” Trimişoara.

Pe aceştia, Ierarhul Huşilor i-a numit „oameni generoşi şi filantropi” oferind diplome de vrednicie care vor fi trimise fiecăruia în parte.

Dintre cei prezenţi, Părintele Episcop Ignatie a oferit distincţia de vrednicie „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” domnului Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huşi, cel care a pus la dispoziţie terenul, şi domnului Simion Gheuca pentru contribuţia şi aportul adus la finalizarea acestei locuinţe.

La final, părintele consilier Vladimir Beregoi i-a îndemnat pe copii ca, peste ani, să nu uite ajutorul primit şi să sprijine, la rândul lor, pe cei care vor avea nevoie:

 „Timpul va trece, veţi ajunge oameni mari şi veţi avea posibilităţi, pentru că sunteţi copii înţelepţi. Să nu uitaţi atunci că undeva, într-un oraş sau într-un sat, există un copil sau mai mulţi care vă aşteaptă să împărtăşiţi astfel de bucurii”.

De asemenea, părintele consilier Vladimir Beregoi a menţionat că proiectul „Bucuria e acasă” continuă, fiind în construcţie mai multe case, în diferite stadii de lucru, iar atenţia acordată celor în nevoi se concretizează şi prin aşezămintele şi căminele care urmează să fie deschise în acest an:

„Anul acesta, cu ajutorul lui Dumnezeu, sunt în curs de deschidere: Aşezământul «Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi» din Huşi, Aşezământul «Sfântul Ierarh Nectarie» din Fedeşti, comuna Şuletea, Căminul pentru persoane vârstnice «Sfântul Proroc Daniel» comuna Şuletea, Căminul pentru persoane vârstnice «Sfântul Calinic» Vutcani şi Aşezământul social «Sfântul Spiridon» Bârlad.

De asemenea, avem în, diferite stadii de construcţie: Aşezământul «Sfântul Nectarie» de la Draxeni, iar în Huşi ,un Centru cultural-educaţional, un Centru de zi pentru copii, un Club al seniorilor şi un Centru de consiliere pentru persoanele dependente de alcool”.

sursa: episcopiahusilor.ro

Citește despre: