Proiectul european „Respect Bătrânii” implementat și derulat în Arhiepiscopia Iașilor, la final

Arhiepiscopia Iaşilor

Proiectul european „Respect Bătrânii” implementat și derulat în Arhiepiscopia Iașilor, la final

În data de 18 februarie 2022 a avut loc conferința de închidere a proiectului „RESPECT BĂTRÂNII - Reducerea Excluziunii Sociale prin promovarea și eficentizarea calității vieții adresat bătrânilor din localitățile Văratec, județul Neamț și Iași, județul Iași”, proiect cofinanțat din Fondul European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Activitatea s-a desfășurat la Parohia „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” - aplicantul principal al proiectului - și au participat partenerii de proiect alături de beneficiari: Centrul de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” al Protopopiatului II Iași, Centrul de zi pentru persoane vârstnice cu deficiențe de auz și vorbire „Sfântul Trofin” din cadrul Parohiei „Sfântul Sava” și Centrul de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice de la Văratec „Sfânta Cuvioasa Olimpiada”  din cadrul Fundației Solidaritate și Speranță, Iași.

În cadrul evenimentului au fost prezentate beneficiile rezultate în urma implementării proiectului în comunitățile în care partenerii de proiect își desfășoară activitatea, dificultățile întâmpinate, realizându-se un sumar al modului în care indicatorii proiectului au fost îndepliniți. De asemenea, au fost prezentate modalitățile de intervenție ale experților angajați în acest proiect în perioada crizei generate de contextul social pandemic.

Obiectivul general al proiectului a fost promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a excluziunii sociale a grupurilor vulnerabile în localitățile Văratec, județul Neamț și Iași, județul Iași, prin îmbunătățirea accesului a 102 de persoane vârstnice la serviciile sociale, medicale, socio-medicale în cadrul a trei centre de zi și a unui centru de îngrijire la domiciliu. Grupul țintă al proiectului a fost format continuu pe perioada celor 28 de luni de implementare din 102 persoane, după cum urmează: 28 de persoane au fost înscrise în cadrul Centrului de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice din cadrul Parohiei „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, 28 de persoane au fost înscrise în cadrul Centrului de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” al Protopopiatului II Iași, 31 de persoane au fost înscrise în cadrul Centrului și/sau unității de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice „Sfânta Cuvioasa Olimpiada” de la Văratic al partenerului Fundația Solidaritate și Speranță, Iași și 15 persoane au fost înscrise în cadrul Centrul de zi pentru persoane vârstnice surdo-mute „Sfântul Trofin” al Parohiei „Sfântul Sava”.

„O mărturie reală a grijii permanente față de persoanele ajunse la vârsta senectuții”

Beneficiarii centrelor, persoane cu vârsta peste 65 ani, aflate în situații de risc, vulnerabile, domiciliate în municipiul Iași, au participat zilnic, pe parcursul proiectului, la activități socializare, recreere și petrecere a timpului liber, au avut parte de consiliere socială, suport emoțional, consiliere psihologică, servicii de recuperare medicală (kinetoterapie și masaj) – servicii externalizate și au primit săptămânal pachete cu alimente. Toate aceste servicii au fost oferite în mod gratuit în urma unei evaluării sociale, respectând standardele minime de calitate pentru serviciile sociale acordate în comunitate. Centrele de zi au primit licențiere pe o perioadă de 3 ani. Finanţarea cheltuielilor serviciilor sociale au fost asigurate, în condiţiile legii, din fondurile „RESPECT BĂTRÂNII!- Reducerea Excluziunii Sociale prin Promovarea și Eficientizarea Calității Tratamentului adresat Bătrânilor din localitățile Văratec, județul Neamț și Iași, județul Iași” Contract POCU/436/4/4/127479. Activitatea centrelor va continua, mai ales în perioada de sustenabilitate, fiecare centru va funcționa și se va susține din surse proprii de finanțare.

Gabriel Amironesei, managerul proiectului, în cuvântul susținut la eveniment, a afirmat: Șansa de a implementa un  proiect, precum «RESPECT BĂTRÂNII! Reducerea Excuziunii Sociale prin Promovarea și Eficientizarea Calității Tratamentului adresat Bătrânilor din localitățile Văratec și Iași, județul Iași», cod MySMIS 127479, a oferit posibilitatea împlinirii rolului major pe care  Biserica Ortodoxa Română, prin liderul de proiect Parohia «Binecredinciosul Ștefan cel Mare și Sfânt», alături de parteneri de proiect -  Protopopiatul II Iași, Parohia «Sfântul Sava» din Iași și Fundația «Solidaritate și Speranță», îl are în oferirea serviciilor sociale specializate în comunitate. Obiectivele atinse, energia de care au dat dovadă experții din proiect, gradul mare de participare al persoanelor din grupul țintă al proiectului la activități, plusul de valoare adus, sunt o mărturie reală a grijii permanente față de persoanele ajunse la vârsta senectuții - iubiții noștri bunici și părinți.

Mulțumim Bunului Dumnezeu că am reușit să ajungem cu bine la finalizarea proiectului cu Finanțare Europeană POCU «Respect Bătrânii», în cadrul căruia Parohia «Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt» a fost aplicant. Mulțumim de asemenea partenerilor din proiect și tututor celor implicați în implementarea acestuia. Activitățile proiectului s-au desfășurat în mare parte în perioada de pandemie, inclusiv când a fost starea de urgență, iar beneficiarii acestuia au fost persoanele vârstnice, considerate a fi cel mai vulnerabil grup, drept pentru care putem socoti că acest proiect a fost pronia Lui Dumnezeu, a spus Părintele Mihai-Eduard Doroșincă, parohul Bisericii „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” și director executiv la Fundația „Solidaritate și Speranță” din Iași.

Furnizorul de servicii sociale al Protopopiatului II Iași, reprezentat legal prin pr. protopop Marius Daniel Profir, a declarat: Acest proiect a oferit posibilitatea instituției să înființeze Centrul de Zi de Asistență și Recuperare pentru persoanele vârstnice «Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv», în cadrul căruia să fie desfășurate activități de asistență socială conform standardelor legale în vigoare. În perioada implementării proiectului, s-a constituit o comunitate frumoasă a grupului țintă, bătrâni așezați sub purtarea de grijă a Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, care au deprins virtuțile scripturistice, roadă a Duhului Sfânt: «dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea, curăția» (Gal. 5, 22-23). Mulțumitori fiind pentru binecuvântarea și ajutorul primit în acest demers, vom încerca să ducem mai departe ceea ce a fost împlinit până la acest moment.

Asistentul social Ionela Brînză-Abunei, coordonatoarea Centrului de zi de Asistență și Recuperare pentru persoanele vârstnice «Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv», a mărturisit că pentru anul 2022, care include și perioada de sustenabilitate a proiectului, își propune să mențină numărul de beneficiari înscriși inițial în proiect și să ofere în totalitate serviciile asigurate până acum: Dorim să organizăm campanii social-filantropice pentru a strânge fondurile necesare acoperirii cheltuielilor necesare sustenabilității centrului și, în măsura posibilităților, să suplimentăm serviciile sociale oferite. Pe lângă campaniile social-filantropice ne propunem o creștere a vizibilității centrului atât în mediul online, cât și în comunitate prin organizarea și participarea la diverse evenimente socio-culturale și educaționale, care să le implice direct pe beneficiarele centrului și să le potențeze calitățile fiecăreia. Slavă lui Dumnezeu pentru toate, Maicii Domnului pentru că ne-a purtat pe brațe de rugăciune necontenit și Sfinților mijlocitori și ocrotitori ai centrelor de zi.

Citește despre: