Proiectul „Reabilitarea și dezvoltarea turistică a Ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia Iași” a ajuns la final
Proiectul „Reabilitarea și dezvoltarea turistică a Ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia Iași” a ajuns la final. Ieri, 20 decembrie, în Turnul Goliei, conducerea Consiliului Județean a restituit, în cadrul unei ceremonii oficiale, bunurile mobile care alcătuiesc complexul monahal către Mitropolia Moldovei și Bucovinei. De asemenea, zonele conexe au fost predate Primăriei Municipiului Iași.
După cum precizează comunicatul de presă emis de Consiliuli Județean Iași, Mănăstirea Golia, terenul și imobilele aferente au intrat în proprietatea Consiliului Județean Iași prin donație de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei în anul 2005, o măsură necesară pe durata implementării proiectului de reabilitare. Lucrările s-au desfășurat în două etape. Prima, derulată cu finanțare din fonduri PHARE, fonduri guvernamentale și de la bugetul local, a inclus consolidarea și reabilitarea bisericii, a turnului, a zidului, a celor patru turnuri de colț și a casei memoriale Ion Creangă. Pe lângă acestea, a fost reabilitată și calea de rulare a tramvaiului, pentru a reduce vibrațiile suportate de monument.
Etapa a II-a de reabilitare a Mănăstirii Golia a constat în lucrări de conservare - restaurare pictură interioară, iluminat arhitectural și decorativ, refacerea și amenajarea căilor de acces către obiectiv și amenajări peisagistice. Aceste lucrări au fost finanțate prin POR.
În cadrul unei ceremonii oficiale, ce s-a desfășurat în sala Turnului Golia, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, a părintelui exarh Gavriil Alexa, a părintelui stareț Serafim Nastasiu, a președintelui Consiliului Județean Iași - Costel Alexe, a primarului Municipiului Iași - Mihai Chirica, a directorului general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est - Vasile Asandei, au fost restituite bunurile mobile care alcătuiesc complexul monahal către Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
Nădăjduim ca și, pentru anii care vin, Mănăstrirea Golia să rămână ceea ce a fost, ceea ce este și, de ce nu, și mai mult decât atât. Și anume, să rămână în continuare loc de rugăciune pentru obștea acestei mănăstiri, să rămână loc de pace sufletească pentru credincioșii care pășesc în această incintă pentru rugăciune sau pentru un moment de reculegere și să fie și un loc de odihnă întru cele de aici, odihna pe care ți-o dă frumusețea unui loc. Că ești credincios, că ești turist, că ești om obișnuit nu poți, după ce ai venit de la gară, de la aeroport sau de pe bulevard, să nu observi că ai intrat parcă într-o altă lume, a spus cu acest prilej Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Este și pentru noi un exemplu de cum trebuie să lucreze instituțiile pentru un scop comun. Proiectul acesta a fost un pionierat într-un moment în care nu era sigur dacă putem finanța proiecte de acest tip din fondurile care urmau să revină României. A fost un pionierat reușit și asta datorită conducătorilor instituțiilor de la acea vreme, dar și echipelor tehnice. Pentru mine a deschis o cale ca, în următoarele exerciții financiare, de după la finalizarea acestui proiect, să putem finanța 33 de monumente istorice care aparțin Bisericii, în regiunea noastră, ceea ce este un rezultat exceptional, a declarat directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est, Vasile Asandei.
Valoarea totală a lucrărilor din proiectul „Reabilitare și dezvoltarea turistică a Ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia Iași” s-a ridicat la 47.869.227,15 lei.