Proiectul ,,Rugăciunea «Tatăl Nostru» – Trezvie Ortodoxă, Liniște, Iertare, Cuvânt, Iubire”, la Parohia Țolici

Arhiepiscopia Iaşilor

Proiectul ,,Rugăciunea «Tatăl Nostru» – Trezvie Ortodoxă, Liniște, Iertare, Cuvânt, Iubire”, la Parohia Țolici

Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din satul Țolici, județul Neamț, participă în acest an la Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației.

Părintele paroh Ioan Nemțanu, împreună cu preoteasa Ioana, au adunat cu dragoste în biserică mulți copii inimoși și cu dragoste de Dumnezeu, urmărind să le insufle dorința de a trăi frumos în simplitate, cu nădejde, speranță și credință. Pentru a implica activ pe tineri în viața Bisericii, pentru a crea experiențe de rugăciune în comuniune și pentru a stimula aplecarea spre dialogul cu Dumnezeu în viața ficăruia, s-a simțit nevoia de a diversifica programul catehetic al grupului de copii al parohiei și, astfel, oportunitatea de a participa la acest concurs a devenit o necesitate ce încurajează și îi dezvoltă armonios pe cei mai mici dintre enoriași.

Programul catehetic propus în cadrul proiectului vizează relația de comuniune a omului cu Dumnezeu și cu aproapele prin rugăciune, conștientizând participanții în legătură cu nevoia de regăsire în pacea rugăciunii.

Grupul de tineri din parohie înscris în concurs cuprinde 25 de membri, copii cu vârste între 7 și 18 ani, care au participat pe toată perioada de implementare a proiectului la cinci cateheze, cu un număr de șaisprezece activități diverse, menite să explice rugăciunea „Tatăl Nostru”, semnele însoțitoare rugăciunii, semnificația comuniunii în Biserică, oferind exemple din viețile sfinților sau a oamenilor care se apropie cu deosebită osârdie de Dumnezeu. Au fost gândite și desfășurate activități foarte variate pentru a atinge toate obiectivele propuse și pentru a ajunge la rezultatele dorite: scurte impresii despre experienţa rugăciunii,  lucrări despre sfinţii isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, despre rolul şi roadele rugăciunii, cântări din Sfânta Liturghie, acatiste, pricesne, cântări bisericeşti, expoziţie cu textul rugăciunii „Tatăl Nostru”, cerc de literatură cu texte din Sfinţii Părinţi despre rugăciune, conferinţă pe tema rugăciunii, vizionare de film cu specific religios, excursie tematică, concurs de desene sau de abilități practice.

Experiența colaboratorilor a pus în valoare întâlnirile, copiii având prilejul de a culege învățături de la părintele Iustin, starețul Mănăstirii Doroteia, de la părintele și măicuța care le-au fost gazde la Mănăstirea Agapia, de la părintele George-Andrei Stan, de la scriitoarea cu o bogată activitate literară, Liliana Roibu. Toate acestea au permis tinerilor să se afirme în mod real și motivat, crescând de la o întâlnire la alta interesul pentru cateheze, pentru activități, dar și plăcerea de a fi împreună la  rugăciune.   

Implementarea unui astfel de proiect dedicat tinerilor este cu atât mai valoroasă în contextul social care a blocat până de curând relațiile dintre oameni, dar, mai ales pe cele ale copiilor care au nevoie de modele, de îndrumare, de exercițiu, de comuniune. S-au creat astfel procese veridice de comunicare în grupul parohial, facilitând punţi de legătură în rugăciunea care liniștește, mângâie, învaţă și educă, lăsând loc încrederii, generozității, omeniei, iubirii și iertării.  

Citește despre: