Proiectul „Tabăra de Tradiții, Artă și Cultură Românească – Nu uita că ești român” a ajuns la final

Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei

Proiectul „Tabăra de Tradiții, Artă și Cultură Românească – Nu uita că ești român” a ajuns la final

Asociația Centrul de Copii și Tineret Sfântul Sebastian a implementat, în perioada 19-25 august 2024, activitatea principală din proiectul intitulat „Tabăra de Tradiții, Artă și Cultură Românească – Nu uita că ești român”, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Parteneri ai proiectului au fost Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, Asociația Cultural Lira Media, Asociația Nepsis España, Asociacion Cultural TEN, Asociacion Socio Cultural Rumana De Villanueva de la Cañada și Grupul Iubim Brașovul. 

Proiectul s-a desfășurat în perioada 01 martie–15 septembrie 2024, în comunitatea Madrid, în Brunete, Spania, valoarea proiectului aprobat fiind de 293.017,70 RON. Beneficiarii proiectului au fost un număr de 80 de tineri români, cu vârste cuprinse între 10 și 20 ani, din diverse localități ale Peninsulei Iberice, dintre care menționăm Brunete, Boadilla del Monte, Villareal, Santander, Lerida, Valencia, Alcorcon, Mejorado del Campo, Madrid, Fuenlabrada, Valdemoro și Lisabona, care au participat la programul diversificat oferit de tabără. Echipa de implementare a proiectului a fost formată din 21 coordonatori cu experiență, care au asigurat buna organizare a taberei.  

Proiectul nostru vine în consolidarea identității comunităților românești din afara granițelor, mai ales în ceea ce privește vorbirea limbii române, fiindcă singurele momente când se vorbește limba maternă se petrec în casă (alături de părinți) și la biserică. Tabăra satisface nevoia tinerilor de a se dezvolta personal prin diferitele activități ale proiectului. Ea oferă momente de dezvoltare personală, de autocunoaștere, de reflecție și introspecție. În cadrul acestei taberei s-au asimilat direct și practic valori românești ce se vor regăsi la nivel comportamental în virtuți, ținută morală, decență. Programul taberei a fost astfel alcătuit încât, plecând de la resursele native, unice și originale ale tinerilor și de la potențialul nativ superior în anumite domenii (istorie, spiritualitate, știință, sport, muzică, arte plastice, limbă maternă etc.), să respecte stadialitatea evoluției personale și a interacțiunii dintre tineri și mediu și să valorifice disponibilitatea lor de a răspunde la provocări dintre cele mai diverse ale vieții cotidiene dure din Occident. Tabăra are, de asemenea, activități de îndrumare  a tinerilor spre o atitudine reflexivă asupra lumii și a vieții, de a-i mobiliza spre o mai bună implicare în viața comunităților de care aparțin, dar și de a le contura tinerilor mai clar valorile românești și principiile necesare, care ne sunt atât de esențiale în mijlocul unei lumi secularizate.  Un proverb românesc spune că un popor care nu-și cunoaște trecutul, nu are viitor, și rolul acestei tabere este de a oferi un viitor următoarei generații de români care la un moment dat se vor întoarce în țara lor natală. Tânăra generație din Diaspora suferă de un puternic proces de dezrădăcinare, de pierdere a legăturilor cu patria, cu valorile culturale, cu patrimoniul cultural ce îl reprezintă România. 

Anul 2024 fiind dedicat eroului național Avram Iancu, an în care se împlinesc 200 de ani de la nașterea acestuia, s-au desfășurat ateliere specifice de comemorare.

Tabăra s-a încheiat duminică, 25 august, cu un eveniment festiv, prin săvârșirea Sfintei Liturghii, alături de PS Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, care i-a încurajat pe tineri să fie autentici, să se bucure de tot ceea ce este frumos, rugăciunea fiind un liant între noi și Creator.

Detalii proiect la telefon 0034 643 184 212 sau prin email: centrul.sebastian@gmail.com

Citește despre: