Proiectul „Tradiții și meșteșuguri străvechi pe cele două maluri ale Prutului” încheie un nou capitol

Arhiepiscopia Iaşilor

Proiectul „Tradiții și meșteșuguri străvechi pe cele două maluri ale Prutului” încheie un nou capitol

Tinerii din parohiile Pietrărie (Protopopiatul Iași 3) și Costești (Protopopiatul Chișinău) s-au reunit pentru cea de-a patra etapă a proiectului „Tradiții și meșteșuguri străvechi pe cele două maluri ale Prutului”. Acest proiect face parte din activitățile comune ale celor două parohii înfrățite și se desfășoară cu sprijinul Departamentului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.

Întâlnirea a avut loc în perioada 22-24 august 2024, în satul Pietrărie, comuna Bârnova, din județul Iași, de data aceasta fiind organizată de comunitatea bisericii „Acoperământul Maicii Domnului”. Tinerii parohiei i-au așteptat cu nerăbdare pe frații de peste Prut, la sosirea lor întâmpinându-i cu sare și colac.

După revederea mult așteptată, ei au pornit la pas prin localitate până la Muzeul cu obiecte tradiționale străvechi, apoi la atelierul de sculptură al lui Constantin Agheorghiesei. Acolo au putut vedea cum lemnul prinde ușor viață sub îndemânarea meșterului. Încântați de arta prelucrării lemnului, participanții au încercat să dea formă unei flori de trandafir. Pe tot parcursul zilei, tinerii au țesut sigla proiectului sub îndrumarea doamnei Mariana Onofrei.

În a doua parte a zilei, ei s-au bucurat de prezența lect. univ. Dr. Cătălin Lisa care le-a îmbogățit cunoștințele legate de mărimile fizice scalare. Spre finalul zilei au vizitat Mănăstirea Bârnova, unde părintele stareț le-a împărtășit care sunt valorile vieții de creștin. Seara s-a încheiat cu râsete și hora tradițională moldovenească.

A doua zi, participanții au descoperit frumusețea orașului de pe cele șapte coline, vizitând mai întâi Complexul Muzeal Național „Moldova”, cu sediul în clădirea emblematică a Palatului Culturii. Au trecut pe la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, Biserica „Sfântul Sava”, Catedrala Mitropolitană și alte obiective ale Iașului. Voluntarii din Pietrărie au prezentat istoricul celor vizitate.

În ultima zi a întrunirii a fost oficiată Sfânta Liturghie. Apoi, tinerii au fost încântați de vizita prof. univ. dr. Gheorghe Popa, aflând curiozități despre legile fizicii, iar spre finalul zilei au învățat meșteșugul de a împleti brățări, rămânând astfel cu o amintire a zilelor petrecute împreună.

Proiectul va continua spre sfârșitul anului cu alte activități de cunoaștere și promovare a tradițiilor legate de sărbătorile de iarnă.

(Pr. George Bamboi, Miruna Adochiei)

Citește despre: