Proiectul UKRAINE CRISIS RESPONSE, derulat de World Vision Romania și Fundația „Providența”, a ajuns la final
Proiectul dedicat părinților și copiilor veniți din Ucraina, demarat de Fundațiile „World Vision Romania” și „Providența”, a ajuns astăzi, 31 ianuarie 2023, la final. În ultimele trei luni, peste 300 de beneficiari - 180 de refugiați din Ucraina și 120 din comunitatea locală - au luat parte la activități de consiliere, de susținere a sănătății mintale și psihologice, dar și recreaționale.
Evenimentul de încheiere a avut loc marți după-amiază în sala „Belvedere” a Hotelului Internațional.
Proiectul, implementat pe o perioadă scurtă de timp, a implicat 300 de beneficiari, părinți și copii, care au beneficiat de activități, de subvenții, de un ajutor din partea finanțatorilor, World Vision Romania, sprijinită de organizația KOICA din Coreea. Acești beneficiari au fost aduși pe o linie de plutire, prin intermediul activităților dedicate sănătății mintale, și am încercat să le oferim părinților și copiilor acel suport de care au nevoie în situația de criză în care se află. Programul s-a derulat în Iași și Constanța, iar Fundația „Providența” a fost cea care a implementat acest proiect. Sperăm că astfel s-a deschis ușa unui parteneriat benefic și lucrător pe viitor între World Vision România și Arhiepiscopia Iașilor, a declarat părintele Constantin Naclad, manager de proiect.
Totodată, directorul executiv al Fundației World Vision România, Mihaela Nabăr, și-a exprimat recunoștința față de parteneriatul strategic pe care organizația îl derulează împreună cu Biserica Ortodoxă Română pe latura socială:
Noi, ca fundație, nu am putea să facem ceea ce facem astăzi, ca World Vision România, fără un parteneriat strategic, de încredere și de lungă durată cu Biserica Ortodoxă Română. Mă bucur foarte mult și suntem onorați că am început colaborarea cu Fundația „Providența” la Iași. Nu este întâmplător, suntem o organizație prezentă în România de 32 de ani, o organizație care lucrează cu cei mai vulnerabili copii și cu cele mai vulnerabile grupuri: părinți, comunități izolate, copii care au nevoie de ajutorul nostru. Vedem că în acest proiect continuăm de fapt misiunea World Vision România, misiunea socială a Bisericii, extrem de importantă pentru noi. Acest proiect adresează nevoile celor mai vulnerabili copii, care în acest moment sunt copiii refugiați din Ucraina, dimpreună cu părinții lor. Fundația „Providența” a înțeles abordarea noastră pentru că avem aceeași lucrare și știu foarte bine că nu putem să lucrăm doar cu refugiați, ne împlicăm și în cadrul comunităților din România pentru că doar așa se poate produce integrarea lor.
Tot astăzi, la sediul Fundației „Providența”, a avut loc ultima activitate din cadrul proiectului, dedicată mamelor și copiilor care au fugit din zonele de conflict.
UKRAINE CRISIS RESPONSE s-a adresat unui număr de 300 de copii și părinți, din care 180 refugiați din Ucraina, iar 120 din comunitatea locală, și unui număr de 40 de preoți, profesori de religie, studenți sau facilitatori care se ocupă de consilierea și sprijinul celor aflați în situația de refugiu sau alte situații defavorizate.
Linia de finanțare, asigurată cu sprijinul KOICA – Korea International Cooperation Agency, se adresează ameliorării situațiilor create de război sau de criza socială prin care trec familiile defavorizate. Cei mai afectați sunt copiii, care devin mai vulnerabili emoțional, nu mai prezintă interes față de școală și activități educaționale, se confruntă cu dificultăți în realizarea temelor și înțelegerea materiei școlare, au probleme de comunicae și posibilități reduse de petrecere a timpului liber într-un mod util sau agreabil. Acești copii, mai ales cei refugiați, reprezintă un grup vulnerabil.
Activitățile de implementare s-au desfășurat în județele Iași și Constanța.
Obiectivul general a constat în crearea unui plan de activități care să corespundă nevoilor complexe, emoționale, sociale și educaționale ale copiilor refugiați, afectați de situațiile de război, sau de criza socială prin care trec familiile defavorizate.