Protosinghelul Paulin Ilucă – profil biografic

Documentar

Protosinghelul Paulin Ilucă – profil biografic

    • Protosinghelul Paulin Ilucă – profil biografic
      Protosinghelul Paulin Ilucă – profil biografic

      Protosinghelul Paulin Ilucă – profil biografic

Protosinghelul Paulin Ilucă s-a născut în 1978. Are studii teologice de licență și doctorat. În 2004 a fost închinoviat, fiind călugărit în cadrul obştii Sfintei Mănăstiri Putna în ziua de 30 martie 2007. În 2011 a fost hirotonit ierodiacon și în 2015, preot, iar în 2016 a fost hirotesit protosinghel.

Protosinghelul Paulin Ilucă s-a născut pe 6 august 1978, în Piatra Neamț. A primit la botez numele Marius-Narcis. La 6 ani s-a mutat cu familia în Botoșani – unde a urmat școala primară și cea gimnazială. Apoi, în anul 1992, s-a înscris la Seminarul Teologic Suceava. Odată cu înfiinţarea Seminarului Teologic din Botoşani, în anul 1993, din clasa a X-a s-a transferat aici, finalizând învăţământul teologic liceal în 1997.

Imediat după aceea, a fost declarat admis în cadrul cursurilor Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, în iunie 2001 susţinând examenul de licenţă. În toamna anului 2001, a fost admis doctorand în cadrul aceleiaşi Facultăţi, la secţiunea Teologie Ortodoxă Morală. Teza de doctorat, având titlul „Evlavia euharistică a vieţii creştine într-o lume secularizată”, a fost susținută în 2006 și publicată în 2011, la Editura Bibliotecii Naţionale a României.

Concomitent cu activitatea doctorală, în aprilie 2004, Marius-Narcis Ilucă a fost închinoviat, fiind călugărit în cadrul obştii Sfintei Mănăstiri Putna în ziua de 30 martie 2007 – primind numele Paulin. În data de 2 iulie 2011 a fost hirotonit ierodiacon de către IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. În 2015 a fost hirotonit preot, iar în 2016 a fost hirotesit protosinghel. În noiembrie 2020 a fost transferat ca duhovnic al Mănăstirii Pătrăuți.

Din dorința de a sluji tinerei generații aflate în căutarea lui Hristos, părintele Paulin a scris și a publicat cărțile: „Rugăciuni către tineri”, „Invitații la libertate”, „Manifest pentru păstrarea tinereții”, „Iubire, spovedanie și libertate”, „A doua Cruce”.

Citește despre: