PS Antonie, la Soroca: „Sfântul Ştefan avea conştiinţa unităţii de neam, de aceea a construit biserici şi în Muntenia şi în Transilvania”

4 Iulie 2018 16:40 Mitropolia Basarabiei

Luni, 2 iulie 2018, în ziua cinstirii Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare și Sfânt, PS Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat la Biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Soroca (preot paroh Sorin Gheorge Huluţă), împreună cu un sobor de preoţi din cadrul Episcopiei de Bălţi şi Mitropolia Banatului, slujba Acatistului marelui voievod.

Împreună cu fraţii lor din Basarabia rugăciuni către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare au înălţat părintele paroh Nicolae Strezi, părintele Văran Orlando, diaconul Lucian Miclăuş şi membrii Corului ,,Învierea” de la Biserica „Adormirii Maicii Domnului”, comuna Foeni, județul Timiş, România.

După oficierea slujbei Acatistului, PS Părinte Antonie, însoţit de preoţi şi credincioşi, a mers în centrul oraşului Soroca, unde, împreună cu conducerea raionului, a depus flori la monumentul Marelui Voievod. Omagiu Sfântului Domnitor, prin depunere de flori, în ziua când s-au împlinit 514 de la trecerea la cele veşnice, au adus Ghenadie Muntean, preşedintele raionului Soroca, Iurii Todirean, vicepreşedintele raionului, Boris Golovin, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Ceban Vladimir, şeful OTS al Cancelariei de Stat, reprezentanţi ai organelor de drept şi angajaţi ai autorităţilor publice locale şi serviciilor desconcentrate, precum şi simpli cetăţeni ai Sorocii.

De la monumentul Sfântului Ştefan cel Mare din centrul Sorocii spre cetatea Soroca toţi participanţii au mers în coloană. În cetatea Soroca, după o mică slujbă oficiată de un sobor de preoţi a urmat un mini-spectacol şi recitalul Corului ,,Învierea” de la Biserica Adormirii Maicii Domnului, comuna Foeni, jud. Timiş, România, dirijor - preot Nicolae Strezi, parohul bisericii din Foeni.

În cuvântul său de binecuvântare, PS Părinte Antonie a evocat figura Sfântului Voievod, menţionând necesitatea lucrării pentru realizarea unităţii de neam. PS Antonie, între altele, a spus: „Sfântul Ştefan este un model pe viaţă şi de dăruire pentru semenii săi, pentru orice conducător de orice nivel, fie că este vorba de şeful statului, conducător de raion sau primar într-un sat. Toţi de la Sfântul Ştefan au de învăţat cum să-şi iubească neamul şi credinţa strămoşilor. Sfântul Ştefan avea conştiinţa unităţii de neam; de aceea a construit biserici şi în Muntenia şi în Transilvania. În această zi, poate mai mult ca în altele, trebuie să înţelegem că toţi suntem chemaţi să lucrăm pentru unitatea neamului nostru românesc, pentru că doar uniţi suntem mai puternici şi doar unitatea aduce prosperitate”.

PS Antonie a înmânat la final demnitarilor prezenţi la eveniment icoane cu chipul Maicii Domnului, menţionând că Sfântul Ştefan îi binecuvântează şi îi invită să-i urmeze faptele creştine. (Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi)

Ultimele din categorie