PS Antonie a sfinţit Cimitirul Eroilor Români din oraşul Făleşti

16 Septembrie 2021 11:22 Mitropolia Basarabiei

Cimitirul Eroilor Români din Făleşti a fost amenajat pe locul fostului cimitir unde îşi dorm somnul de veci 299 de ostaşi români căzuţi în luptele pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică.

Miercuri, 15 septembrie 2021, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi de pe ambele maluri ale Prutului, slujba de sfinţire a Cimitirului Eroilor Români căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial din oraşul Făleşti şi un parastas pentru eroii români din toate timpurile căzuţi pe câmpurile de luptă.

Cimitirul Eroilor Români din Făleşti a fost amenajat pe locul fostului cimitir unde îşi dorm somnul de veci 299 de ostaşi români căzuţi în luptele pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică. Pe timpul puterii sovietice, peste oasele celor 299 de ostaşi români, înmormântaţi în cimitirul din Făleşti, a fost construit Liceul „Alexandr Puşkin”. Lucrările de amenajare ale Cimitirului au fost coordonate de Iulian Rusanovschi, preşedintele Asociaţiei Monumentum.

Printre cei care au vorbit în faţa celor adunaţi la ceremonia de inaugurare şi sfinţire a Cimitirului Eroilor Români din oraşul Făleşti au fost: Veaceslav Tambur, Vicepreședinte al Raionului Fălești, Excelenţa Sa Domnul Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți, Istoricul Anatol Petrencu – doctor în istorie, prof. universitar Adrian Cheptonar, deputat în Parlamentul Republici Moldova, Iulian Rusanovschi, preşedintele Asociaţiei Monumentum şi PS Antonie, Episcop de Bălţi.

PS Antonie, în cuvântul său, a apreciat munca depusă de preşedintele Asociaţiei Monumentum pentru amenajarea parcelei cu cruci pe locul fostului cimitir din Făleşti distrus de sovietici şi a amintit că anul 2021, în Patriarhia Română, este anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul; valoarea ­liturgică şi culturală a cimitirelor. Cu această ocazie, PS Antonie a înmânat mai multe Diplome de gratitudine celor care s-au implicat în amenajarea Cimitirului Eroilor Români de la Făleşti

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Ultimele din categorie