PS Episcop Macarie: „Care este prima condiție pentru a fi fericiți?”
Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord s-a aflat în zilele de 19-21 ianuarie 2019 în vizită pastorală la românii de pe coasta de vest a Norvegiei.
Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord s-a aflat în zilele de 19-21 ianuarie 2019 în vizită pastorală la românii de pe coasta de vest a Norvegiei.
Duminică, 20 ianuarie, Părintele Episcop Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie la Haugesund în noua biserică românească proprie cu hramul Sfinții Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul. Cu acest prilej, a binecuvântat și a felicitat pe preotul paroh Valeriu Dumitru Chiorbeja dimpreună cu enoriașii pentru finalizarea lucrărilor de restaurare a lăcașului care va fi târnosit în cursul acestui an și a sfințit primul clopot al acestei noi biserici.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Macarie s-a axat pe un episod din Pateric desprins din viața Sfântului Macarie cel Mare:
„Ne spune Patericul că, trecând Avva Macarie cu frații pe lângă un copil cu mama sa, îl aud pe acesta spunând: mamă, un bogat mă iubește, dar eu îl urăsc pe el, și un sărac mă urăște, dar eu îl iubesc pe el. Și Avva, auzind acest cuvânt, rămâne uimit. Solicitat să explice ce anume i-a atras atenția la această replică aparent fără noimă, Marele Macarie a arătat: cu adevărat, Dumnezeul nostru este ca un om bogat care ne iubește, dar noi, în schimb, nu-L ascultăm. În schimb, vrăjmașul nostru, diavolul, este sărac și ne urăște pe noi, dar noi iubim necurăția lui.”
Așadar, a tâlcuit Preasfințitul Macarie, Sfântul Macarie cel Mare a găsit în ce a spus copilașul, întâmplător, definiția condiției noastre de urmași ai lui Adam cel alungat din Rai:
„Oare nu aceasta este însăși condiția noastră? Suntem datori să ne întrebăm dacă nu cumva râvnim și iubim și suntem atrași mai degrabă de lucrurile întunericului și de toate surogatele și momelile celui viclean, decât de Împărăția Cerurilor a Dumnezeului Celui Viu? Chiar și noi, cei care ne spunem creștini, deseori descoperim că avem tragere de inimă mai degrabă către cele ale deșertăciunii decât către cele duhovnicești, către cele ce țin de veșnicie. De pildă, mult mai ușor facem „priveghere de toată noaptea” pierzând nopțile la calculator pentru filme sau jocuri, decât stând în biserică la vecernie sau utrenie sau la Liturghie. Mult mai ușor ne ostenim pentru a face un pas înainte în carieră sau în a face mai mulți bani, dar mult mai greu ne este să progresăm duhovnicește, să ne biruim slăbiciunile și să ne împodobim sufletul cu virtuți. Cum putem deveni asemenea Sfinților Macarie care poartă numele fericirii? Care este prima condiție pentru a fi fericiți? Având revelația propriei sărăcii spirituale, conștientizând starea noastră de fii risipitori, care trecem cu vederea moștenirea părintească pentru roșcovele lumii acesteia, într-un cuvânt: Trezindu-ne la realitate! Însuși Mântuitorul ne-a făgăduit că fericiți sunt cei săraci cu duhul, căci a lor e împărăția cerurilor.”
Duminică seara, Preasfințitul Macarie a botezat doi copilași în parohia românească din orașul norvegian Stavanger și a săvârșit Taina Sfântului Maslu împreună cu preoții Cristian Silviu Comănescu și Mihai Liculescu.