PS Episcop Macarie: „Creștinul formal, căldicel, este cel care nu-și mai pune în mod real și concret problema mântuirii”
În zilele de 19-21 aprilie 2019 Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Suedia și Norvegia. Sâmbătă, 20 aprilie 2019, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie de hram și pomenirea pentru cei adormiți în comunitatea românească din orașul suedez Linköping. Întru bucuria prăznuirii, ierarhul a purtat în procesiune icoana relicvar de la Centrul Episcopal din Stockholm în care se păstrează o părticică din moaștele Sfântului și Dreptului Lazăr.
În Duminica Floriilor, 21 aprilie 2019, Părintele Episcop Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie în parohia ortodoxă română din Oslo, Norvegia. Cu acest prilej, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre Taina Pocăinței care este începutul vieții noastre în Hristos:
„Pocăința este fundamentul vieții noastre, temelia și scopul acesteia. Pentru că fără duh de pocăință noi nu putem trăi creștinește, nu putem fi creștini! Nu putem rămâne creștini! Fără acest duh de pocăință, suntem ceea ce Sfântul Apostol Pavel numește „chimval răsunător”, adică o formă exterioară, cel mult, de creștini cu numele, dar lipsiți de duh, lipsiți de viață. Nimic mai trist, totodată nimic mai primejdios, decât o asemenea stare. „O, de ai fi rece sau fierbinte!” (Apocalipsa 3, 15), ne spune Însuși Domnul Dumnezeu. O asemenea stare de creștinism formal, de suprafață, se bazează pe o mincinoasă mulțumire de sine, autosuficiență, care poate lua forme foarte diferite. Autosuficiența înseamnă, în ultimă instanță, a nu mai căuta mântuirea, a nu mai simți nevoia de mântuire. Înseamnă pierderea acelui simțământ al urgenței și al iminenței care e specifică creștinului care caută să se mântuiască. Mântuirea devine o formulă goală, un discurs, o referință, dar își pierde caracterul de singur, unic și esențial obiectiv al vieții noastre. Devine mai mult ceva simbolic, fără efect. Creștinul formal, căldicel, este cel care nu-și mai pune în mod real și concret problema mântuirii”.
Pe durata vizitei sale pastorale Preasfințitul Macarie a spovedit și a îndrumat duhovnicește numeroși credincioși din comunitățile parohiale. Copilașii au primit din partea ierarhului daruri iar credincioșilor li s-au oferit de Florii ramuri verzi, binecuvântate.