PS Episcop Macarie: „Vedem la Sfântul Haralambie o credință care sporește pe măsură ce persecuția devine mai aprigă”
În aceste zile Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord i-a cercetat pe românii din mai multe comunități parohiale din Norvegia și Suedia.
Vineri, 8 februarie 2019 ierarhul român a săvârșit Taina Sfântului Maslu, iar sâmbătă, 9 februarie, Dumnezeiasca Liturghie în parohia românească din orașul Kristiansand în sudul Norvegiei, păstorită de către preotul Mihai Liculescu.
Duminică, 10 februarie 2019, la prăznuirea Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, Părintele Episcop Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie de hram în parohia ortodoxă română din Kalmar, Suedia, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, ierarhul a botezat primul copilaș în familia preotului paroh Andrei-Valerian Dănilă și a soției sale Mirela-Gabriela.
În cuvântul de învățătură ierarhul s-a referit la înțelesurile care se desprind din pericopa evaghelică duminicală despre vindecarea fiicei femeii cananeence și despre credința puternică a Sfântului Mucenic Haralambie.
„Am auzit cum Hristos s-a adresat femeii cananeence: „Mare este credința ta!” după ce aceasta a trecut toate „testele” la care a fost supusă de aparenta respingere a cererilor sale de către Mântuitorul. Și același lucru, desigur, se poate spune și despre Sfântul Mucenic Haralambie: mare a fost credința acestui slujitor al altarului de 113 ani, care a înfruntat persecuția și torturile cu suflet viteaz, determinându-i pe unii dintre chinuitorii săi să se convertească și ei la creștinism și să devină martiri la rândul lor. Sfântul Haralambie, la cei peste 100 de ani, a ajuns la o vârstă de la care nu mai există nicio așteptare, însă nu doar că vedem o la el o dârzenie ieșită din comun, dar și o prezență foarte vie, o credință care „contaminează” chiar și pe torționari, o credință care sporește pe măsură ce persecuția devine mai aprigă, mai sălbatică. O credință care lucrează și face minuni. Pentru că aceasta este credința cu adevărat: schimbă oamenii, schimbă fața societății, mută munții din loc”.
Copilașii prezenți la slujbă au primit din partea ierarhului mai multe daruri iar la finalul Liturghiei a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru preotul Milică Văsuianu din parohia învecinată din orașul suedez Växjö, trecut la Domnul în urma unui tragic accident rutier.