PS Ignatie: „Prin dragostea lor, martirii au convertit răutatea celor care Îl urau pe Hristos și i-au făcut să își asume credința creștină”
„A fi martir înseamnă a-ți asuma, în mod necondiționat, statutul de creștin. A fi martir înseamnă a avea inima plină de iubirea lui Hristos, iubire care ne determină în mod natural să Îl și mărturisim în fața lumii. Martirul este cel care se opune urii lumii prin iubirea lui Hristos, sălășluită în inima lui.”
Marți, 26 octombrie 2021, de Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Dimitrie Cantemir”, Protopopiatul Huși, cu prilejul hramului sfântului locaș. Alături de Preasfinția Sa au slujit părinți stareți și duhovnici ai mănăstirilor din Eparhie.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul Hușilor a vorbit despre puterea care i-a determinat pe cei care au devenit martiri să rămână neclintiți în fața urii persecutorilor:
«Aceasta vă poruncesc: să vă iubiţi unul pe altul. Dacă vă urăşte pe voi lumea, să ştiţi că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât» (Ioan 15, 17-18)
Memoria liturgică a zilei de astăzi ne pune spre pomenire pe unul din martirii Bisericii noastre, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.
A fi martir înseamnă a-ți asuma, în mod necondiționat, statutul de creștin.
A fi martir înseamnă a avea inima plină de iubirea lui Hristos, iubire care ne determină în mod natural să Îl și mărturisim în fața lumii.
Martirul este cel care se opune urii lumii prin iubirea lui Hristos, sălășluită în inima lui.
Martirul trăiește ceea ce Hristos ne-a învățat pe Cruce, atunci când lumea se dovedește a fi ingrată, disprețuitoare, calomniază și declanșează răutate față de Dumnezeu. El este cel care răspândește iubirea lui Hristos.
Pe Cruce, Hristos ne-a dăruit, fiecăruia dintre noi, în momentul în care noi am decis să Îl răstignim, dragostea Sa neclintită.
A iubi ca Dumnezeu înseamnă a rămâne neclintit, statornic în dragoste, indiferent de ostilitatea, de răutatea pe care o primim.
Pasajul evanghelic ne vorbește despre iubirea lui Hristos și ura lumii. Iubirea lui Hristos înghite, pulverizează, aneantizează ura, disprețul și răutatea lumii.
Fiecare martir – cei care nu au pus nimic mai presus de Hristos (nici viața, nici cariera, nici statutul lor social), este un martor nemincinos al acestei iubiri a lui Hristos.
Nouă ne este greu să facem această distincție în viața noastră. Din păcate, când cineva se dovedește a fi ostil față de Biserică, față de valorile evanghelice, noi ne năpustim asupra acelei persoane, facem atac la persoană, când ar trebui să ne centrăm doar pe mărturisire.
Din mărturisirea credinței să izvorască iubirea lui Hristos, inclusiv față de cei care ar vrea ca noi, creștinii, să dispărem din această lume! Nu este la îndemâna oricui de a-L mărturisi pe Hristos, Care înseamnă iubire asumată.
De asemenea, Părintele Episcop Ignatie a arătat că Sfântul Dimitrie a avut puterea de a răspunde răului și urii cu dragoste:
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, care a primit o educație aleasă creștină, în familia sa, a avut puterea, atunci când a fost martirizat, să nu se răzbune, să nu își ia revanșa față de cei care Îl urau pe Hristos.
Avea această putere deoarece în inima sa era iubirea lui Hristos iubire care rămâne neclintită mai cu seamă când noi îi întoarcem spatele, când decidem să Îl calomniem și să Îl disprețuim.
Sfântul Grigorie Palama surprinde cum s-a comportat acest mucenic față de cei care i-au luat totul, închizându-l în temnița imperială: «martorul acesta este lângă noi, acest Mare Mucenic Dimitrie, căci săvârșind drumul și păzind credința și stând în apărarea credinței până la sânge, într-atât s-a ferit să se răzbune pe cei ce îi făceau rău, încât rugându-se pentru ei către Domnul, unora le-a oprit răutatea, iar pe alții i-a preschimbat în așa fel încât nu mai este în cetatea aceasta nicio rămășiță a acestei necredințe».
Sfântul Dimitrie și-a apărat credința, L-a apărat pe Hristos din inima sa, nelepădându-se de El, chiar dacă i se cerea, la modul imperios, acest lucru.
Și-a apărat credința cu prețul sângelui, fără să aibă nici cel mai mic firicel de imbold de a se răzbuna.
Prin dragostea lor, martirii au reușit să convertească răutatea celor care Îl urau pe Hristos și să îi facă să își asume credința creștină. Aceasta este dragostea martirilor: dintr-un călău sau tiran al credinței creștine, să îl transforme într-un ucenic al lui Hristos.
Dragostea martirului topește în ea întreaga ură, răutate și dispreț, așa cum a făcut Hristos pe Cruce.
Suntem chemați să învățăm de la martiri să căutăm ca prin dragostea lui Hristos - pe care să o facem să devină a noastră -, să ne întărim în fața ostilității și a celor care nu au descoperit încă frumusețea trăirii credinței în Hristos.
Dă-ne, Doamne, dragostea Ta, ca să putem să aneantizăm ura lumii!