PS Macarie: „Facem noi parte, cu adevărat, din țara Sfântului Voievod Neagoe prin faptele noastre și modul de viață?”

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord

PS Macarie: „Facem noi parte, cu adevărat, din țara Sfântului Voievod Neagoe prin faptele noastre și modul de viață?”

Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al  Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, a slujit Sfânta Liturgie, miercuri, 26 septembrie 2018, la Centrul episcopal din Stockholm, în cadrul privegherii de noapte întru pomenirea Sfântului Voievod Neagoe Basarab, unul dintre ocrotitorii cerești ai Episcopiei din Europa de Nord.

În cuvântul de învățătură, PS Macarie a arătat faptele pentru care-l cinstim pe Sfântul Voievod Neagoe:

Este lucru mare să ai o viață de evlavie, o viață sfântă de nevoință, prin rugăciune și liniștire. Cu atât mai mare și mai de cinste este să ai viață sfântă când ești cap de familie și de țară, înconjurat de atâtea solicitări, responsabilități și realități specifice unei vieți de familie și unui statut de domnitor. Sfântul Neagoe Basarab s-a distins prin dragostea sa nefățarnică pentru isihie, prin evlavia sa adâncă față de oamenii lui Dumnezeu, prin profunzimea cugetării sale bisericești, prin iubirea sa de frumos sfințitor. Învățăturile sale pentru fiul său Teodosie sunt un minunat exemplu de educație duhovnicească, cu atât mai remarcabil cu cât sunt menite formării unui viitor voievod. Ctitoriile sale de la Curtea de Argeș și de la Târgoviște stau ca mărturie peste ani despre evlavia și iubirea de frumos a voievodului. După cum ne-o arată și frescele cele mai cunoscute, dar după cum știm și din mărturiile istorice, Sfântul Neagoe a avut o exemplară viață de familie creștină. Soția sa, Doamna Despina Milița, s-a călugărit în ultima parte a vieții sale, cu numele de monahia Platonida.

Ierarhul român a îndemnat la o mai atentă prețuire și cinstire a Sfântului Neagoe Basarab și a celor dimpreună cu el:

În biserica necropolă de la Curtea de Argeș a fost realizat, încă din timpul vieții sale, un portret votiv al Voievodului, împreună cu toată familia sa: cu Doamna Despina Milița și copiii Teodosie, Petru, Ioan, Stana, Ruxanda și Anghelina. Să privim cu atenție și cu dragoste acel portret de familie, să îl avem ca model, ca inspirație și ca acoperământ, totodată, căci iată ce domnitori am avut. Și îi avem și acum, dacă ne alăturăm lor prin rugăciune și cinstire și, mai ales, dacă le urmăm exemplul viețuirii. Și să nu ezităm să ne cercetăm pe noi înșine și să ne întrebăm, privind la Sfântul Neagoe Basarab și la familia sa: oare facem și noi parte, cu adevărat, din țara Sfântului Voievod Neagoe, prin faptele noastre și modul nostru de viață?

La finalul slujbei, ierarhul le-a oferit credincioșilor o iconiță cu chipul Sfântului Voievod Neagoe. Ocrotitorii Episcopiei Europei de Nord sunt Sfântul Apostol Andrei dimpreună cu Sfinții Voievozi Neagoe Basarab al Țării Românești, Ștefan cel Mare al Moldovei și Martirii Brâncoveni.

Citește despre: