PS Nichifor, la Denia celor 12 Evanghelii: „Hristos nu a căutat o etichetă a lumii”

În seara zilei de joi din Săptămâna Sfintelor Pătimiri, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala mitropolitană din Iași.

În toate bisericile ortodoxe s-a oficiat în Joia Mare Denia din Sfânta şi Marea Vineri, numită şi „Denia celor 12 Evanghelii“ sau „Slujba Sfintelor şi Mântuitoarelor Pătimiri“. Această sfântă slujbă are ca elemente specifice citirea celor 12 Evanghelii ale pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos şi scoaterea solemnă a Sfintei Cruci în mijlocul bisericii.

La Catedrala mitropolitană din Iași, slujba a fost săvârșită de PS Părinte Episcop Nichifor Botoșăneanul, alături de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a rostit la final un cuvânt de învățătură, în care a subliniat: „«Dacă aceștia vor tăcea, pietrele vor striga», ne grăiește Domnul. Oameni simpli au fost Apostolii: Petru, Ioan și Andrei au fost, de exemplu, pescari. Putea să-și aleagă Hristos ucenici doisprezece fii de împărați, ca oamenii să fie mai receptivi. Nu însă o etichetă a lumii a căutat Hristos, ci o adâncime a inimii, a înțelegerii. Iată însă, chiar și între cei doisprezece Apostoli a fost dezbinare și destrămare. Iuda avea să de despartă cu totul din ceata Apostolilor, crezând gândului lui, crezând patimii lui. Nu Dumnezeu a vrut să se despartă Iuda de Apostoli, nu Dumnezeu vrea despărțire între oameni. Iuda a ales să se despartă pentru că nu-l interesa ceea ce i se părea de acum doar un Om care spală picioarele ucenicilor; când L-a văzut pe Hristos în slavă, înviindu-l pe Lazăr, vindecând bolnavi, Iuda a crezut că vor urma mai multe semne de cinstire, la care va fi și el părtaș. Deodată însă Iuda nu mai înțelege: Dumnezeu să spele picioarele ucenicilor, o femeie să cumpere bunătate de mir de nard și să îl verse pe picioarele Mântuitorului făcând risipă de banii atât de necesari la pungă. Toate acestea nu se potriveau socotelii lui Iuda și nu a avut adâncime de suflet să-i spună Mântuitorului: «Doamne, acesta este gândul meu; ce să fac?». Alege să iasă, să se despartă de Apostoli, dar nu oricum, ci măcar cu treizeci de arginți, fiindcă, de fapt, el asta căuta”.

De la același autor

Ultimele din categorie