PS Părinte Damaschin, la mănăstirea cu rânduială athonită „Sfântul Daniil Sihastrul”: „Mântuirea nu se obține ușor”

În Duminica dinaintea Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Daniil Sihastrul” - Putna. Monahii de aici urmează o rânduială athonită, cu slujbe desfășurate numai noaptea, în intervalul orar 03:00 - 07:30.

Deși Mănăstirea „Sfântul Daniil Sihastrul” - Putna este situată într-un loc greu accesibil, un număr mare de credincioși a participat duminica trecută la Sfânta Liturghie săvârșită de PS Părinte Damaschin Dorneanul. 

Slujba arhierească a avut loc în paraclisul așezământului monahal, răspunsurile liturgice fiind date de un cor de tineri din Parohia Laura. Din soborul co-slujitor, alături de starețul mănăstirii - părintele Partenie Negrean - au făcut parte și părintele Ionel Constantin Maloș, protoiereul de Rădăuți, precum și părintele protosinghel Dosoftei Dijmărescu, exarhul cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

„Mântuirea nu se obține ușor. Domnul Iisus Hristos a venit pe pământ să ne mântuiască și El și-a făcut și își face partea Lui, dar avem și noi partea noastră de înfăptuit. Într-un verset din Evanghelia zilei, cea după Marcu, se spune, citindu-se din Prorocul Maleahi - pomenit în această zi - și din Prorocul Isaia: Pregătiți, sau gătiți, calea Domnului, drepte faceți cărările Lui. Aceasta e partea noastră de lucrare, anume să gătim calea Domnului, drepte să-I facem cărările. Dumnezeu vine și ne aduce mântuirea, El vine și ne vestește mântuirea. El vine și ne aduce această veste bună, dar unde vine? Vine unde este primit, vine acolo unde este sălașul gătit. Dacă nu are unde veni, nu intră. Dacă nu are cine auzi vestea cea bună, nu se aude. Aceasta este partea noastră de lucrare, să gătim calea Domnului, drepte să-I facem cărările”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură.

„Am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Damaschin, care a slujit Sfânta Liturghie la mănăstirea noastră, alături de părinții de la Putna și de părintele protopop de Rădăuți. Momentul, unul de bucurie, a marca începutul de nou an”, ne-a declarat părintele stareț Partenie Negrean.

Mănăstirea „Sfântul Daniil Sihastrul” a fost ridicată în anul 1991 - din lemn și în stil tradițional românesc - de părintele protosinghel Pamvo, părintele Visarion și credincioșii din Bucovina. Sfântul locaș a primit drept ocrotitori pe Sfântul Proroc Daniel și Sfântul Daniil Sihastru, fiind sfințit la 28 decembrie 1992 de patru arhierei: Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și Preasfințitul Părinte Gherasim Putneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Sfânta mănăstire urmează o rânduială athonită, cu slujbe desfășurate numai noaptea, de la ora 03:00 la ora 07:30.

De la același autor

Ultimele din categorie