PS Părinte Ieronim a împlinit 64 de ani

Episcopia Dacia Felix (Serbia)

PS Părinte Ieronim a împlinit 64 de ani

    • PS Ieronim
      PS Ieronim / Foto: basilica.ro

      PS Ieronim / Foto: basilica.ro

Pe 21 noiembrie 2023, când Biserica Ortodoxă a prăznuit „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a împlinit frumoasa vârstă de 64 ani. 

Preasfințitul Părinte Ieronim s-a născut la data de 21 noiembrie 1959 în localitatea Brăești, județul Buzău. La Botez a primit numele Ion.

Între 1966-1974, a urmat școala primară, clasele I-VIII, în localitatea Poiana Țapului, oraș Bușteni, județul Prahova, iar în perioada 1974-1976 a urmat cursurile liceale (clasele IX-X) în orașul Sinaia, județul Prahova.

Este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din București (1976-1981) și licențiat al Institutului Teologic de Grad Universitar din București (1982-1986).

La 20 iulie 1986 a fost închinoviat la Mănăstirea Bistrița, județul Neamț, iar la 6 septembrie 1986 a fost consacrat rasofor de către Preasfințitul Părinte Pimen Suceveanul, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. A fost hirotonit ierodiacon, la 1 februarie 1987, și ieromonah, la 2 februarie 1987, în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Între anii 1988-1990, a ocupat funcția de Director al Bibliotecii Centrale Patriarhale.

În perioada 1990-1994, a îndeplinit ascultarea de Mare Ecleziarh al Catedralei Patriarhale din București.

Și-a continuat studiile la Universitatea din Geneva, Elveția, acolo unde, între 1992-1993, a urmat cursurile „Sesiunii de iarnă” de la Institutul Ecumenic de la Bossey.

La 5 august 1994, a fost numit Reprezentant al Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superior al Așezămintelor Românești de la Ierusalim și Iordan, ascultare pe care a primit-o cu bucurie și pe care a împlinit-o cu responsabilitate timp de aproape două decenii. Printre numeroasele proiecte și realizări, a ridicat și Așezământul românesc pentru pelerinaj organizat în orașul biblic Ierihon.

Între 2009-2012, a urmat cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, specializarea Istoria Bisericească Universală. A obținut titlul academic de doctor în teologie la 12 iulie 2012, odată cu susținerea publică a tezei de doctorat intitulată: „Creștinismul în Țara Sfântă de la cucerirea arabă la prima cruciadă (secolele VII-XI)”.

La 29 octombrie 2009 a fost ales Episcop-vicar patriarhal de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu titulatura „Sinaitul”.

La 29 mai 2014, a primit darul hirotoniei întru arhiereu de la Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La 5 iulie 2022, a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în demnitatea de Episcop al Daciei Felix, eparhie a Bisericii Ortodoxe Române, cu sediul la Vârșeț, care are jurisdicție asupra comunităților ortodoxe românești din Serbia și care se află sub autoritatea directă a Patriarhiei Române.

Este poliglot. A scris și a publicat mai multe lucrări, studii și articole, în limba română sau în limbi de circulație internațională.

Pentru activitatea Sa în slujba Bisericii, a primit mai multe distincții bisericești, ordine de Stat și titluri culturale.

Cu prilejul aniversării de astăzi, îi dorim multă sănătate, pace și bucurii și ne rugăm lui Dumnezeu să îl ocrotească, să îl întărească și să îi dea putere pentru a păstori cu aceeași înțelepciune, răbdare și blândețe credincioșii care i-au fost încredințați.

Întru mulți ani, Preasfinția Voastră!

Citește despre: