„Psalmul de la Sacru la profan” – un proiect al Liceului „Varlaam Mitropolitul”, în colaborare cu Muzeul Literaturii Române Iași

16 Noiembrie 2022 10:22 Educaţie

Vineri, 18 noiembrie 2022, începând cu ora 12.00, elevii claselor a XI-a A și a XI-a B de la Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul”, coordonați de doamna Prof. Gr. I. Andrei Alina, profesor de Limba și Literatura Română, vor participa la un proiect literar desfășurat la Muzeul „Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul” din Iași.          

„În contextul studierii Literaturii Române vechi, dar și din nevoia de conectare la o lume în continuă schimbare, am inițiat proiectul „Psalmul de la Sacru la profan” împreună cu elevii claselor a XI-a A și a XI-a B de la Liceul Teoretic „Varlaaam Mitropolitul”.

Tema vizează identificarea aspectelor fundamentale în conceperea relației dintre om și Dumnezeu, plecând de la textul biblic revelat, care reprezintă un model de rugăciune și menținere a unei relații vii și personale între creație și Creator. Vom face referire și la modalitatea lirică de prelucrare a textului biblic, vorbind despre Psaltirea în versuri a Mitropolitului Dosoftei, apoi ne vom orienta către texte din literatura română, scrise de Alexandru Macedonski, Tudor Arghezi, Lucian Blaga și Radu Vancu. Câțiva elevi au studiat poezii încadrabile în specia psalmului literar, din care  le vor prezenta colegilor câteva aspecte ce definesc încercarea de comunicare a omului modern cu Dumnezeu.”, a precizat doamna Prof. Gr. I. Andrei Alina.

Proiectul este conceput la inițiativa Liceului „Varlaam Mitropolitul”, în colaborare cu Muzeul Literaturii Române Iași.

Ultimele din categorie