#QuoVadis2024: Cum a decurs prima zi din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Iași
Cea dintâi ediție a Festivalului Internațional de Film „Quo Vadis” a debutat astăzi, 7 noiembrie, la Iași, oferind participanților o serie de evenimente remarcante. Programul zilei a inclus interviuri cu regizorii producțiilor cinematografice, dar și un dialog inspirat pe tema „Etica și Estetica în film”, o discuție care a atras atenția publicului asupra valorilor morale și frumuseții vizuale în cinematografie.
Atmosfera a fost marcată de un interes autentic și de o dorință de explorare spirituală, iar momentele de interacțiune dintre cineaști și spectatori au creat un spațiu cald de reflecție și împărtășire a valorilor commune.
Filmul artistic 500 (România), regizor Bogdan Albu, este un film cu o puternică încărcătură emoțională. „ 500” explorează teme de salvare, destin și impactul profund al deciziilor neașteptate.
În cadrul proiecției, regizorul Bogdan Albu a dezvăluit că această creație este pentru el un dar primit de la Sfântul Nicolae, o experiență personală și spirituală transpusă pe ecran. Regizorul Bogdan Albu a menționat că realizarea filmului a fost posibilă datorită generozității oamenilor care au donat pentru acest proiect, un efort colectiv ce a permis ca povestea să devină cunoscută. De la debutul său, filmul „500” a fost recunoscut și premiat la nivel internațional, primind distincții în țări precum Chile, Columbia și Panama.
Proiecția „Slujba” explorează un conflict subtil între autoritate, credință și transformare personală.
După proiecție, regizorul Andrej Šepetkovski a împărtășit publicului că filmul a fost realizat în mod neașteptat, dar rezultatul s-a dovedit a fi unul remarcabil. Andrej Šepetkovski a explicat că filmul vorbește despre iubire, despre transformare interioară și despre puterea oamenilor de a deveni mai buni. De asemenea, regizorul a menționat că a fost inspirat de curiozitatea spectatorilor față de soarta personajelor, ceea ce l-a motivat să înceapă lucrul la o continuare a poveștii.
În continuarea acestor două proiecții, la Palatul Braunstein, au rulat două filme documentare: Un Sfânt al cuvintelor. Mitropolitul Dosoftei al Moldovei și Ierusalim, în prezența Pr. Alexandru Trușcă, consilier patriarhal și producător general și a Pr. George Aniculoaie, redactor-șef Departament Film Documentar.
La Ateneul Național din Iași, filmele au debutat cu „Fals tratat de mântuire a sufletului”, regizat de către Nicolae Mărgineanu, prezent în sala de cinema. Filmul ne-a purtat în mijlocul unei povești tensionate și provocatoare despre răzbunare, moralitate și confruntarea cu trecutul.
La finalul proiecției, publicul a avut ocazia să poarte un dialog cu regizorul Nicolae Mărgineanu. Acesta a răspuns cu răbdare întrebărilor curioase ale spectatorilor și a oferit informații valoroase despre locurile de filmare sau alte informații interesante. Mai mult, a explicat impactul pe care alegerea locației în munți l-a avut asupra atmosferei filmului, subliniind cum peisajul natural a adăugat o dimensiune suplimentară povestirii, reflectând izolarea și conflictul interior al personajelor.
În continuarea proiecției realizate de către Nicolae Mărgineanu, a fost proiectat filmul artistic După cântatul cocoșului, în prezența regizorului Hadži-Aleksandar Đurović.
Pelicula adâncește conflictele interne ale personajelor, punând în fața spectatorului dileme morale, iubire și sacrificiu, toate într-un context istoric marcat de teroarea războiului. Regizorul a împărtășit faptul că filmul a fost realizat cu ocazia absolvirii sale, fiind o oportunitate de a adresa teme de dăruire și sacrificiu în fața unui regim opresiv. Această lucrare reflectă nu doar o lecție de istorie, ci și o meditație asupra alegerilor personale în momente de criză.
După proiecțiile din prima zi a festivalului, publicul a avut parte de un concert special susținut de Ansamblul Floralia din Iași, care a adus un plus de culoare și emoție atmosferei evenimentului. Muzica live a completat perfect cadrul festiv, iar spectatorii au fost impresionați de interpretarea autentică a ansamblului.
Ulterior, în cadrul Galei care a marcat începutul oficial al Festivalului Internațional de Film „Quo Vadis”, a fost proiectat filmul Genesis – o poveste captivantă despre trofeul Quo Vadis. Filmul a adus în prim-plan originile și semnificația trofeului, fiind un moment simbolic de început al unui eveniment care promite să inspire și să provoace reflecție pe parcursul zilelor festivalului.
Prima seara a festivalului s-a încheiat cu proiecția filmului documentar Alaska sfântă, în prezența regizorului Simon Scionka. Acest film documentează procesul de încreștinare a Alaskăi, explorând poveștile emoționante și inspiraționale ale primilor misionari care au ajuns în acest teritoriu îndepărtat.
***
Participarea la festivalul „Quo Vadis” este gratuită, însă locurile se ocupă pe baza unei rezervări online. Cei interesați sunt invitați să acceseze pagina festivalului (https://quo-vadis.ro/program) pentru a-și rezerva locul la proiecțiile dorite.