Redactor doxologia.ro, câștigător al concursului OrthPhoto din Bialystok – Polonia

26 Septembrie 2019 18:22 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Tudorel Constantin Rusu, redactor în cadrul portalului ortodox Doxologia.ro și al Ziarului Lumina, se numără printre câștigătorii competiției fotografice internaționale „OrthPhoto Awards”, concursul fiind organizat de site-ul Orthphoto.net din Bialystok. Patru fotografii ale jurnalistului român au fost expuse și premiate în cadrul evenimentului din Polonia.

La Centrul Cultural Ortodox din Bialystok - Polonia, a avut loc marți, 24 septembrie a.c., festivitatea de premiere a concursului foto „OrthPhoto Awards”. Printre cei 20 de câștigători ai competiției s-a numărat și colegul nostru Tudorel Rusu, redactor în cadrul Sectorului cultural și Comunicații media al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (Portalul Doxologia.ro și Ziarul Lumina – ediția de Moldova). În cadrul evenimentului de la Bialystok, jurnalistul român a fost premiat pentru 4 fotografii realizate în decursul activității profesionale, expunând câteva fragmente din viața liturgică și cotidiană a Bisericii noastre.

„Mai mult decât premiul în sine mă bucură faptul că cele 4 fotografii ale mele expuse în cadrul Galei de la «Orthodox Cultural Center» din Bialystok reprezintă și 4 momente speciale în formarea mea personală și profesională. Prima fotografie expusă este realizată în Catedrala Arhiepiscopală «Sfântul Ioan cel Nou» din Suceava, la slujba de hirotonie și instalare a Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, un om luminos, foarte apropiat sufletului meu, ale cărui înțelepciune și bunătate sunt depășite doar de modestie și ascultare. Cea de-a doua fotografie e despre pelerinii Sfintei Parascheva, care an de an transformă Iașul în «kilometrul 0 spiritual al Moldovei», iar ultimele două reprezintă instantanee de la pelerinajul pe «Muntele cel sfânt al românilor», spre Mănăstirea Ceahlău, la care am participat ani la rând - într-o fotografie IPS Părinte Mitropolit Teofan conduce un grup de pelerini pe poteca strâmbă ce duce spre mănăstire, iar în cealaltă ierarhul poposește timp de câteva minute, prilej pentru un copil să i se alăture pentru o fotografie, «furându-i» totodată și bățul de drumeție” a mărturisit colegul nostru.

Tudorel Constantin Rusu este redactor în cadrul Sectorului cultural și Comunicații media al Arhiepiscopiei Iașilor și absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, promoția 2011. Totodată, a urmat cursurile Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Facultății de Litere - Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, obținând licența în jurnalism în anul 2013, cu teza „Doxologia.ro. Monografia proiectului media al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei”. De asemenea, a promovat programul de masterat „Relații Publice și Publicitate” al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice Iași cu lucrarea de disertație „Discursul online al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei”. Din anul 2016 este doctorand al Universității „Alexandru Ioan Cuza” în domeniul Științele Comunicării.

Portalul ortodox de fotografie OrthPhoto a împlinit de curând 15 ani de activitate și reprezintă o comunitate online de fotografi amatori și profesioniști, care dorește să expună fotografii și imagini din viața și activitatea Bisericii Ortodoxe din întreaga lume. OrthPhoto.net a fost înființat la data de 10 aprilie 2004. În cadrul primei ediții a competiției internaționale OrthPhoto Awards au fost premiați și fotografii români Gabriel Marian și Răzvan Surcel.

De la același autor

Ultimele din categorie