(Referendum) Radu Preda: „Suntem în situația în care trebuie să reconfirmăm normalitatea”

21 Septembrie 2018 18:01 Arhiepiscopia Iaşilor

Radu Preda a afirmat duminică, 16 septembrie, la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași că, în zilele ce urmează „suntem în situația în care trebuie să reconfirmăm normalitatea”. Pornind de la cuvintele lui Avva Antonie din Pateric „Va veni o vreme în care nebunii vor spune vouă: Nebunilor!”, Președintele IICMER a constatat că astăzi „evidența nu mai este evidentă, ci trebuie demonstrată”.

El a făcut o analogie cu expresia din epoca memorandiștilor care spuneau că „existența unui popor nu se demonstrează, ci se afirmă” și a explicat că la fel, „normalitatea ar trebui să nu fie demonstrabilă, ci doar să o afirmi”. „Iată, însă, că suntem în situația în care trebuie să votăm, să o reconfirmăm. Și asta nu în condiții de prigoană, nu între patru pereți”, a subliniat istoricul făcând referire la perioada comunistă. „Avem libertatea de a folosi instrumentele libertății”, a adăugat Radu Preda.

Radu Preda a spus că, prin participarea la Referendumul din 6-7 octombrie, „vom da un semnal că România nu poate fi condusă de o elită (…) care vrea să ne impună anormalitatea”. „Nu judecăm pe nimeni”, a subliniat teologul și istoricul Radu Preda. „Nu facem vânătoare de vrăjitoare, nu suntem împotriva celor care într-un fel sau altul au alte opțiuni, pentru că știm, empatizăm, mulți dintre ei sunt nefericiți”.

„Trebuie să ne rugăm pentru ei. N-am făcut-o prea mult în acești ani poate. Și poate de aceea s-au învrăjbit fronturile atât de tare, încât am ajuns la această situație aparent absurdă de a vota pentru lucruri normale”, a conchis Radu Preda.

Cuvântul rostit de președintele IICMER poate fi ascultat integral aici.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie