Republica Moldova este slabă şi divizată

Social

Republica Moldova este slabă şi divizată

    • Republica Moldova este slabă şi divizată
      Republica Moldova este slabă şi divizată

      Republica Moldova este slabă şi divizată

Analiştii americani de la Agenţia STRATFOR sunt de părere că Republica Moldova este o ţară divizată între puterile occidentale şi Moscova şi că va rămâne, cel mai probabil, paralizată din punct de vedere politic pe termen scurt sau chiar mediu. R. Moldova nu are legături tradiţionale sau etnice cu Rusia, ci mai degrabă cu România, mai susţine analiza STRATFOR.

Potrivit unei analize asupra fostelor ţări sovietice, realizată de Agenţia americană  STRATFOR, puterea de la Moscova urmăreşte menţinerea unui blocaj politic, teritorial şi geopolitic în Republica Moldova, iar România, deşi  are interese în zonă, nu este suficient de puternică pentru a rivaliza cu Rusia.

Analiştii de la STRATOR susţin că Republica Moldova este o ţară divizată între puterile occidentale şi Moscova şi că va rămâne, cel mai probabil, paralizată din punct de vedere politic pe termen scurt sau chiar mediu. Localizarea geografică a ţării o face importantă pentru Rusia, fiind situată în apropiere de portul strategic Odessa şi Peninsula Crimeea, unde Rusia îşi staţionează flota la Marea Neagră, şi făcând parte din reţeaua de tranzit de energie care leagă Rusia de Europa şi Turcia.

Din punct de vedere politic, Moscova întreţine legături strânse cu fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin şi cu Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM), dar şi cu liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), inclusiv cu premierul Vlad Filat şi cu preşedintele interimar Marian Lupu. Cel mai important însă este faptul că Moscova subvenţionează conducerea regiunii separatiste Transnistria.

În R. Moldova, 6% din populaţie este de etnie rusă, iar în Transnistria procentul este de 30% (alţi 30% sunt ucraineni). În plus, Moscova are aproximativ 1.100 de militari în Transnistria, iar R. Moldova depinde în proporţie de 100% de Rusia în privinţa gazelor, în timp ce 20% din exporturile sale merg pe piaţa rusă.

STRATFOR susţine, de asemenea, că în 2012 scopurile Rusiei vizează îmbunătăţirea poziţiei în R. Moldova, prin consolidarea PCRM şi dezvoltarea unei relaţii independente cu liderii şi membrii AIE. Dacă Rusia nu poate ajuta comuniştii să recapete puterea, ea poate cel puţin să se asigure că R. Moldova rămâne divizată şi că AIE rămâne incapabilă să aleagă un preşedinte cu orientare prooccidentală. Moscova îşi poate atinge aceste obiective prin complicarea procesului politic şi împiedicarea negocierilor dintre Chişinău şi Tiraspol.

Analiştii americani precizează că R. Moldova este slabă şi divizată, dar nu are legături tradiţionale sau etnice cu Rusia, ci mai degrabă cu România. România are interese în R. Moldova, dar  Bucureştiul nu este suficient de puternic pentru a provoca Rusia din punct de vedere militar. Iar faptul că R. Moldova este cea mai săracă ţară din Europa şi este limitată substanţial de prezenţa şi influenţa Rusiei arată că aderarea la UE în viitorul apropiat este improbabilă.