Resfinţire de biserică în parohia filantropiei creştine din Paşcani

Bucuria zilelor pascale a fost sporită la Paşcani de un eveniment deosebit: resfinţirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din cartierul Fântânele.

Sâmbătă seara, în ajunul istoricei zile în care Biserica „Sfântul Gheorghe“ avea să primească veşmântul resfinţirii, de la ora 18:00, a fost săvârşită slujba Vecerniei, slujba de seară în care a slujit un sobor de preoţi din care a făcut parte şi arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale. A fost un moment duhovnicesc înălţător, prilej pentru credincioşi de a aduce pomelnicele la altar pentru a putea fi pomenite, iar a doua zi să fie zidite în piciorul Sfintei Mese.

Credincioşii din Fântânele, cu faţa spre Cer

Astăzi, 5 mai, în Duminica Tomii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a resfinţit locaşul de cult din municipiul Paşcani închinat Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Din soborul impresionant de slujitori au făcut parte arhim. Clement Haralam, arhim Nicodim Petre, consilierul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor şi stareţ al Mănăstirii Bucium (jud. Iaşi), arhim. Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu (jud. Neamţ), părintele Pavel Postolachi, protopop de Paşcani, părintele Dumitru Cristea, preot paroh al comunităţii din cartierul păşcănean Fântânele, şi părintele Cristinel Hărmănescu, preot slujitor la aceeaşi parohie. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Coralei „Armonia“ din Constanţa.

Slujba de sfinţire a început de la primele ore ale dimineţii, fiind urmată de slujba Sfintei Liturghii oficiată pe un podium amenajat în preajma locaşului de cult. În tot acest timp, pe o vreme frumoasă, într-o atmosferă de mare sărbătoare, toţi cei prezenţi, conform tradiţiei, au avut posibilitatea de a se ruga cu evlavie în Sfântul Altar proaspăt târnosit. Acesta va rămâne deschis până ce ultimul creştin se va fi închinat în faţa Sfintei Mese. „Păşcănenii noştri au aşteptat şi şi-au dorit mult acest moment. Am simţit asta de fiecare dată când m-au înconjurat oferindu-şi fiecare disponibilitatea pentru a ajuta după putinţă. Parohienii noştri trăiesc pe pământ, dar mereu sunt cu faţa spre Cer, iar momentul acesta ne aduce tuturor bucuria că şi Cerul se uită la noi“, ne-a spus părintele paroh Dumitru Cristea.

„Credinţa este şi adevărul că viaţa noastră este plină de viaţa lui Dumnezeu“

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a ţinut o cuvântare mulţimii adunate în număr impresionant, autorităţile estimând prezenţa a aproximativ 3.000 de persoane. IPS Teofan le-a vorbit acestora despre credinţă şi încredinţare, cu referire la pericopa evanghelică din Duminica Tomii: „Cine poate spune că are o credinţă de stâncă, de cremene? Dacă a noastră credinţă ar fi cât un grăunte de muştar, toată viaţa noastră ar fi luminată; toată viaţa noastră ar fi rai pe pământ; toată viaţa noastră ar fi plină de putere, o putere care ar face să se mişte lucrurile, şi munţii, şi văile, creaţia lui Dumnezeu, din loc. De multe ori, în viaţa noastră se află clipe de lumină şi, ştiţi bine, câtă bucurie, câtă încredinţare în prezenţa lui Dumnezeu şi ce desfătare întru Duhul se află în viaţa noastră, ca-n viaţa ucenicilor care L-au văzut pe Domnul! Şi de câte ori omul nu se află în nedumerire, de câte ori simte că parcă Dumnezeu nu este prezent în viaţa lui, de câte ori, atunci când pleacă cineva drag de lângă noi, plângem şi ne zdrobim cu inima şi ne curg şuvoaie de lacrimi ca şi cum cel plecat ar dispărea pentru totdeauna?! Când moartea este Paşti, când moartea este trecere din această lume în cealaltă, atunci ar trebui să spunem doar că a înviat şi va învia şi cel care se află în sicriu, iar tristeţea nu ar trebui să ne definească petrecerea celui drag în mormânt spre viaţa veşnică. (...) Credinţa, iubiţi credincioşi, nu este doar încredinţarea că Dumnezeu există, nu e doar o logică omenească, văzând creaţia minunată a lui Dumnezeu, văzând atâtea zeci, poate sute de galaxii, cu mii de sori şi de pământuri şi de luni... Toate acestea nu pot fi rod al întâmplării, pentru că există o ordine desăvârşită în mişcarea astrelor, a anotimpurilor, a acestei minuni care este omul, sau planta, sau pasărea, sau cerul, sau vântul, sau toate cele pe care le vedem în lume şi mai presus de lume. Nu sunt altceva decât gândul creator al Domnului şi Dumnezeului nostru cel în Treime lăudat. Credinţa este şi adevărul că viaţa noastră este plină de viaţa lui Dumnezeu; credinţa arată că viaţa lui Dumnezeu este plină de viaţa noastră; credinţa cea adevărată arată că omul este chemat să se unească cu Dumnezeu; credinţa adevărată arată că Dumnezeu a coborât pe pământ în persoana Fiului Său; credinţa adevărată arată legătura noastră cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, cu Sfinţii Îngeri şi cu toţi sfinţii; credinţa cea adevărată arată că există dogme cârmuitoare ale vieţii noastre“.

Distincţii celor care au sprijinit acţiunile gospodăreşti şi filantropice de la Paşcani

Lucrările care s-au desfăşurat la ansamblul parohial „Sfântul Gheorghe“ din Paşcani, precum şi acţiunile filantropice desfăşurate au putut avea loc beneficiind de sprijinul credincioşilor. În semn de apreciere pentru eforturile depuse de-a lungul anilor, preotul paroh Dumitru Cristea a primit Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei“ din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, iar preotul slujitor Cristinel Hărmănescu a primit rangul de iconom stavrofor, fiind binecuvântaţi, împreună cu familiile lor, în faţa credincioşilor prezenţi. Totodată, diplome de vrednicie au primit Dumitru Pantazi, primarul municipiului Paşcani, Doina Cepalis, directoare la SC TE-ROX Prod din Paşcani, Neculai Lică Lupu, Lucian Tărăboanţă, Gabriel Cătălin Afloarei, Lucian Caras, Gheorghiţă Maftei, Gheorghe Nicuşor, Grigoraş Dumitru, Nicolae şi Eugenia Lupaşcu, Ana Covrig, Maria Jardă, Aurica Iftodi, Mihai Dascălu, Florin Dascălu şi Elisabeta Rădeanu.

Parohia unde mai mulţi copii defavorizați beneficiază zilnic de asistenţă socială

După momentele liturgice de astăzi, toţi credincioşii au primit câte un pacheţel cu alimente, bunuri pregătite de Comitetul parohial în Casa socială „Teofil cel Milostiv“ care, de ani de zile, este loc de ajutorare pentru credincioşii cu posibilităţi financiare reduse, beneficiari ai activităţii filialei de la Paşcani a Asociaţiei filantropice „Mila Creştină“. Aceasta, prin străduinţa enoriaşilor, a Comitetului parohial şi a altor oameni de bine şi societăţi comerciale, asigură hrana în fiecare sâmbătă pentru sute de persoane, încă din anul 1993. Nevoile pastoral-misionare şi sociale aflate în continuă creştere au determinat înfiinţarea, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, a Asociaţiei „Teofil cel Milostiv“, o continuatoare a tradiţiei filantropice instaurate la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Paşcani. Această asociaţie îşi desfăşoară astăzi activitatea într-un complex social refăcut, modernizat, aflat în preajma bisericii parohiale, complex care a fost binecuvântat pe 21 februarie 2016 de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei.

Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă“, din cartierul Fântânele din Paşcani, desfăşoară o activitate cu totul deosebită şi prin Asociaţia „Lumină şi dar“, constituită în parteneriat cu SC TE-ROX Prod din Paşcani, cu sprijinul doamnei Doina Cepalis. În cadrul acestei asociaţii, care funcţionează ca un centru de zi, prin grija părintelui Dumitru Cristea, membru împuternicit, aproximativ 25 de copii defavorizați, cu vârste între 4 şi 14 ani, beneficiază zilnic de asistenţă socială, constând în hrană, îmbrăcăminte, meditaţii pentru pregătirea şcolară, iar periodic sunt organizate tabere sau primesc diverse cadouri constând în jucării, biciclete sau rechizite şcolare. Activitatea asociaţiei este susţinută cu eforturile depuse de părintele Dumitru Cristea, prin implicarea mai multor voluntari din parohie, sponsori, anul trecut beneficiind şi de sprijinul Consiliului Local Paşcani. Cheltuielile cele mai costisitoare constau în plata chiriei, a utilităţilor şi asigurarea zilnică a mesei pentru copii.

Hrană oferită săptămânal în regim de catering

Resfinţirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ a avut loc ca o încununare a numeroaselor lucrări de extindere, înălţare, consolidare, repictare în tehnica „al fresco“, realizată de pictorul Constantin Diaconescu din Dorohoi, refacerea catapetesmei prin pictarea icoanelor de către pictorul iconar Cristi Covrig, şi dotarea cu mobilier sculptat şi obiecte liturgice corespunzătoare. Acoperişul locaşului de cult este acum realizat în stil ştefanian, din tablă de cupru, iar deasupra au fost puse cinci cruci aduse din capitala Ucrainei, Kiev. Totodată, a fost instalat un sistem de încălzire prin pardoseală cu o eficienţă crescută faţă de cel tradiţional. Interiorul a fost pavat cu plăci de granit, o donaţie din partea unei familii de credincioşi din Paşcani, care a dorit să rămână cunoscută doar de Bunul Dumnezeu. Toate aceste lucrări au început în anul 2012 şi au fost cele mai ample din ultima jumătate de secol, mai exact de la 13 noiembrie 1955, când Mitropolitul Sebastian Rusan al Moldovei şi Sucevei (1950-1956) sfinţea acest aşezământ de închinare.

În paralel cu lucrările la sfântul locaş, în preajmă s-a amenajat spaţiul pentru un parc pentru copii, dar s-a lucrat şi la reabilitarea casei sociale, locul unde oamenii năpăstuiţi găsesc mereu un sprijin constând în hrană şi alte bunuri de primă necesitate. Întrucât birocraţia autorizaţiilor nu permite deocamdată asigurarea hranei la cantina amenajată, aceasta este oferită în regim de catering. De aici, săptămânal, în ziua de sâmbătă, sunt distribuite alimente pentru aproximativ 60 de familii.

De la același autor

Ultimele din categorie