Resfinţirea bisericii din parohia Cernuc
Duminică, 4 mai 2014, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor parohiei Cernuc, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej Preasfinţia Sa a resfinţit biserica din localitate, în prezenţa unui sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu protopopul locului, preacucernicul părinte Dan Dregan.
După resfinţirea bisericii a fost săvârşită Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în vecinătatea locaşului de cult. Pentru întreaga activitate, la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a hirotesit pe preacucernicul părinte paroh Valer-Ovidiu Nechita întru sachelar, cu dreptul de a purta brâu albastru. La rândul său, părintele paroh a oferit Preasfinţitului Părinte Petroniu o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul credincioşilor parohiei Cernuc.
Localitatea Cernuc a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1336, alături de satele învecinate Bezded şi Solomon şi numără în prezent aproximativ 65 de familii de credincioşi ortodocşi.
În locul bisericii de lemn cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” ce datează din anul 1852, între anii 1951-1959 a fost ridicată biserica actuală de zid cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.
Din anul 2010, după instalarea preotului Valer-Ovidiu Nechita, locaşul de cult a intrat într-un amplu proces de consolidare şi reînnoire. Astfel în interiorul bisericii a fost înlocuită instalaţia electrică, au fost schimbate geamurile şi uşile cu unele noi din tâmplărie PVC, pereţii au fost legaţi, retencuiţi şi pictaţi în tehnica frescă grasă, pardoseala a fost refăcută prin turnarea unei şape de beton şi montarea de parchet melaminat, a fost schimbat iconostasul şi mobilierul bisericesc, au fost achiziţionate un policandru şi aplicele de pe pereţi, iar instalaţia de încălzire a fost reparată capital. În exteriorul locaşului de cult au fost efectuate lucrări de drenaj pentru captarea apei subterane, au fost înlocuite jgheaburile şi burlanele, o parte a pereţilor a fost decopertată şi retencuită, scările au fost placate cu greso-granit, iar gardul dintre biserică şi casa parohială a fost înlocuit. De asemenea, sfântul locaş a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. (Sursa: episcopiasalajului.ro)