Revista „Renașterea“, la 10 ani de apariție neîntreruptă, în serie nouă, la München

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului

Revista „Renașterea“, la 10 ani de apariție neîntreruptă, în serie nouă, la München

De sărbătoarea Sfintelor Paști, a apărut la Munchen un nou număr al revistei „Renașterea”, publicația Parohiei Ortodoxe Române „Nașterea Domnului” din Munchen, Germania. Revistă de credință și cultură, „Renașterea” apare din anul 2013 într-o serie nouă, sub directa îndrumare a pr. dr. Alexandru Nan, Protopop al Bavariei.

„Când speram cu toții să scăpăm de «plăgile» pandemiei, o altă nenorocire a lovit Europa și indirect pe noi, pe toți: războiul din Ucraina. Un război fratricid, de neconceput între frați de același sânge și aceeași credință ortodoxă. Faptul că se luptă ortodocșii între ei, pare să depășească puterea noastră de înțelegere. Teama, creșterea prețurilor, greutatea de a putea plăti chiria pentru unii, pericolul pierderii locului de muncă, iminența unui război, sfârșitul lumii, sunt teme care ne preocupă tot mai mult. Multe, foarte multe întrebări și neliniști. Desigur, în asemenea momente ne-am pus și ne punem întrebarea: Ce spune învățătura creștină despre război? Este el vreodată justificat? Există vreo alternativă? Desigur! Pacea inimii, pacea între oameni, pacea între popoare! Noțiunea de pace apare foarte bine și clar formulată în creștinism”.

Așa începe editorialul părintelui Alexandru Nan, paroh al Bisericii Ortodoxe Române din München și redactor principal al revistei „Renașterea”. După o pauză de 17 ani, publicația „Renașterea” a parohiei ortodoxe și-a reluat apariția în 2013, an în care pr. Alexandru Nan a fost numit paroh în capitala Bavariei. Sub directa coordonare a clericului, revista apare de două ori pe an, de Paști și de Crăciun. Prin numărul recent publicat, revista a ajuns la al 10-lea an de apariție neîntreruptă, în serie nouă.

Fiindcă anul 2022 a fost declarat în Patriarhia Română: „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului“, tema centrală a acestui număr este dedicată rugăciunii, prin care noi putem ajunge la Hristos, pacea noastră.

De aceea, în acest număr al revistei, pune la dispoziția credincioșilor definiții despre rugăciune ale PF Părinte Patriarh Daniel, dar și articole cu sfaturi concrete despre modul cum trebuie să ne rugăm și exemple de sfinți foarte activi „în cetate“, care în ciuda unei „agende supraîncărcate“, au fost oameni ai rugăciunii (Sf. Andrei Șaguna).

Tot în editorial, pr. Alexandru Nan afirmă: „Prin rugăciune, în primul rând prin rugăciune, vom ajunge la pacea inimii și apoi la pacea între popoare. În acest număr vă propun să lecturați un articol interesant despre pacea lui Hristos, o analiză a diasporei române și despre modul cum conlucrează Biserica cu familia în formarea tinerilor, dar și mai multe articole din viața parohiei și protopopiatului nostru. În final, vă îndemn să citiți zilnic rugăciunea pentru pace de la sfârșitul acestei reviste și să-L lăsați și să-L lăsăm pe Hristos, să devină tot mai mult pacea noastră”.

Citește despre: