„Rugăciune și gând frumos către Dumnezeu” la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani
La Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani continuă activitățile Proiectului „Rugăciune și gând frumos către Dumnezeu”, din cadrul Concursului Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”. Astfel, sâmbătă, 26 februarie 2022, la ora 16.00, cu binecuvântarea părintelui protopop Petru Fercal – coordonatorul proiectului, a avut loc atelierul de mărțișoare „Pe aripi de primăvară – «Mărțișorul călător» – ora et labora”.
Acest atelier s-a desfășurat pe trei grupe: o grupă a realizat mărțișoare cusute pe etamină, sub îndrumarea prof. Natașa Spoială, o grupă – mărțișoare de ipsos pictate, sub îndrumarea prof. Maria Huțanu și o grupă – mărțișoare decupate și asamblate creativ, sub îndrumarea prof. Gabriela Popovici și prof. Iuliana Enache. La coordonarea activității au participat și prof. Mariana Fortoeș și prof. Nicoleta Herțanu.
Ineditul acestui atelier a fost întâlnirea pe Zoom cu grupa de cateheză de la Parohia „Sfântul Dimitrie Basarabov” Borghessiana – Italia, coordonată de părintele Nicolae Strugaru, cu care avem un parteneriat încheiat de anul trecut, și care au desfășurat în același timp cu noi un atelier de confecționat mărțișoare, pe care l-au denumit „Mărțișorul – tradiție, legendă și simbol”, sub îndrumarea preotesei Petronela Strugaru. Aceștia ne-au făcut o surpriză, invitându-l pe prof. univ. dr. Vasile Timiș, aflat câteva zile la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma.
Cele două grupe de copii, în timp ce lucrau cu dragoste la realizarea mărțișoarelor, au avut posibilitatea să afle mai multe despre simbolistica mărțișorului și semnificația acestuia pentru poporul român.
Prof. univ. dr. Vasile Timiș a arătat în cuvântul său semnificația celor două culori, roșu și alb făcând o paralelă între minte și inimă, respectiv cumințenie și puritate. Domnia sa a avut dialog cu elevii, dându-le sfaturi despre trăirea credinței și a tradiției ortodoxe în afara granițelor românești. Domnul Adrian Teodor Oancea, masterand al Universității Pontificale Gregoriana din Roma și unul dintre coordonatorii școlii parohiale Borghessiana, a prezentat legenda Mărțișorului și simbolistica tradițională a acestuia în cultura noastră românească. De asemenea, profesorii de religie din echipa de proiect „Rugăciune și gând frumos către Dumnezeu” le-au vorbit copiilor despre frumusețea împletirii rugăciunii cu lucrul de mână.
Pentru că luna martie este luna pentru viață, aceștia au amenajat un colț - Pro Vita și au prezentat copiilor cărțile scrise de Veronica Iani din colecția intitulată „Fiecare viață este un dar”, care explică pe înțelesul copiilor frumusețea și valoarea fiecărei vieți umane. La aceste cărți au adăugat citate despre viață, despre mama, despre dreptul fiecărui copil la viață. Pe această temă, copiii au confecționat câteva mărțișoare.
O zi plină, în care copiii au uitat de telefoane și s-au bucurat să descopere ce pot face două mâini dibace.
O parte din mărțișoarele confecționate la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani, vor fi trimise prin curier copiilor din Parohia Borghessiana, iar o parte vor fi expuse în biserică spre vânzare, în următoarele zile, cu banii strânși vor fi ajutate mămici cu copii, bătrâni, alte cazuri sociale.
În continuare copiii au avut posibilitatea de a dialoga despre experiențele pe care le au, trăind în medii și culturi diferite, respectiv română și italiană. Întâlnirea a avut ca scop promovarea tradițiilor noastre românești și promovarea unui dialog ziditor dintre elevii școlilor din Roma și elevii țării mamă – România.
De la ora 12.00, participanții din grupa de cateheză au avut un alt atelier de mărțișoare – „Rugăciune pentru mama”, sub îndrumarea prof. Iuliana Enache. Copiilor li s-au alăturat cu bucurie și câteva mămici, care s-au implicat cu multă plăcere și creativitate alături de cei mici, rezultatele muncii prinzând contur și fiind expuse la final pe un panou.
Activitatea a avut loc în pridvorul bisericii, copiii fiind îndemnați ca tot timpul să o poarte în ruga lor pe Mama.
Tot în ziua aceasta, o parte din grupa de cateheză a participat la prima oră a cursului de muzică psaltică pentru începători, în cadrul căreia li s-a arătat că muzica psaltică este o rugăciune cântată si că „muzica, dăruirea de bine pot mişca fiinţa unui om, pentru că vin de la Dumnezeu. Muzica psaltică poate străfulgera sufletul”.
Spre seară, cu ocazia Moșilor de iarnă, cei mici au pregătit pachețele pentru câteva cazuri sociale din parohie, pe care le-au dăruit cu multă dragoste, arătând că rugăciunea se împletește cu faptele bune.
Duminică, 27 februarie 2022, la ora 17.00, copiii din grupa de cateheză au fost invitați să vizioneze filmul „Un pedagog de școală veche – Les Choristes (Corul)”.
Povestea regizată de Christophe Barratier ne poartă în Franța, cândva după al Doilea Război Mondial, la o școală pentru băieți, la Fond de l’Etang. Băieții sunt fie orfani, fie copii ai căror părinți nu au resursele necesare pentru a-i crește. La această școală, poposește un pedagog nou, domnul Clément Mathieu (interpretat de Jugnot), muzician „ratat”, dar cu un talent nativ în ce privește abordarea copiilor, chiar și a celor încăpățânați, răzvrătiți și puși pe șotii, cum sunt cei din film. „Les choristes” este și o poveste despre valoarea și puterea vindecătoare a muzicii. O lecție simplă, dar adevărată: un educator bun poate schimba vieți, așezându-le pe traiectorii de succes. După ce copiii îi descoperă partiturile ascunse în servietă – Ave Maria, Soprano, compuse de el, noul pedagog reușește să le schimbe atitudinea făcându-i să iubească muzica, făcând pe fiecare copil să se simtă util.