Rugăciuni neîncetate în cinstea Sfântului Ioan Iacob
Sfântul Ioan Iacob a fost sărbătorit ieri în mai multe biserici din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. IPS Pimen a slujit la Mănăstirea Corlăţeni, în prezenţa a sute de credincioşi. Hram a fost ieri şi la Seminarul Teologic Ortodox din Dorohoi. Aici a fost adusă racla în care se află părticele din moaştele a 14 sfinţi ai Bisericii noastre. În cadrul sărbătorii Bisericii „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi a fost vernisată o expoziţie de icoane.
Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi, a oficiat ieri Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ - Corlăţeni - Pojorâta din judeţul Suceava. La hramul Mănăstirii Corlăţeni au participat peste 800 de credincioşi, care au ascultat cuvântul de folos duhovnicesc al Înalt Preasfinţitului Pimen. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul „Eustatie Protopsaltul“ al Mănăstirii Putna, dirijat de monahul Isaia Bogdan. „Momentul hramului este înălţător prin trăirea duhovnicească. Fiecare simte această bucurie duhovnicească după cum trăieşte. Pe parcursul anului, credincioşii vin neîntrerupt spre mănăstirea noastră. La serbarea acestui hram au venit foarte mulţi pelerini ca să mulţumească lui Dumnezeu şi Sfântului Ioan Iacob pentru toate binefacerile primite“, a declarat protos. Varlaam Barsa, stareţul Schitului „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ Corlăţeni - Pojorâta.
„Ne bucurăm că Sfântul Ioan Iacob a avut prietenii săi în rugăciune“
Sute de credincioşi din Dorohoi au participat ieri la hramul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob“ din Dorohoi. Sfânta Liturghie a fost oficiată în paraclisul seminarului. Cu acest prilej, au fost aduse din Arhiepiscopia Tomisului racla în care se află 14 fragmente din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de absolvenţi ai Seminarului Teologic Ortodox din Dorohoi şi de câţiva studenţi ai Conservatorului din Iaşi. „Cuvântul de învăţătură a fost rostit de arhim. Maxim Vlad de la Catedrala arhiepiscopală din Constanţa. Toţi invitaţii au mers după Sfânta Liturghie într-un pelerinaj la casa Sfântului Ioan Iacob din Crăiniceni şi la Mănăstirea Gorovei. Ne bucurăm că Sfântul Ioan Iacob a avut prietenii săi în rugăciune. De asemenea, noi ne-am bucurat că am avut prietenii seminarului în rugăciune şi în comuniune. Credincioşii prezenţi în număr foarte mare s-au bucurat că sfinţii au venit la Dorohoi, rugându-se pentru darul de ploaie necesar pământului, dar şi pentru dobândirea harului Duhului Sfânt care să ne lumineze inimile“, a mărturisit pr. prof. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob“ din Dorohoi.
Vernisaj de icoane la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ - Nicolina
Biserica cu hramurile „Sf. Vasile cel Mare“ şi „Sf. Ioan Iacob Hozevitul“ din Iaşi, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, şi-a serbat ieri hramul de vară. Sâmbătă seara, slujba Vecerniei a fost oficiată de un sobor de preoţi, în prezenţa a numeroşi ieşeni. Predica de la final a fost rostită de pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor. Părintele paroh Lucian Golinschi a mulţumit apoi preoţilor şi credincioşilor pentru că s-au rugat împreună la sărbătorirea Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ. Gândul de recunoştinţă al părintelui paroh s-a îndreptat şi către prof. Mircea Romaşcan, care a coordonat din toamna anului trecut până la sfârşitul lunii iulie atelierul de pictură de icoane pe lemn.
Lucrările copiilor au fost vernisate cu acest prilej de părintele paroh Lucian Golinschi. „În fiecare sâmbătă, în jur de 20 de copii şi tineri din parohia noastră au venit la cercul de pictură. Ei s-au bucurat împreună, pictând chipurile sfinţilor şi petrecând un timp frumos în biserică. Cei mai mari dintre cursanţi au finalizat lucrările lor sau urmează să le termine în perioada următoare“, a spus pr. paroh Lucian Golinschi, care a amintit că o parte din icoanele expuse vor rămâne în Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“. Cercul de pictură va continua din luna octombrie a acestui an. Ieri-dimineaţă, programul liturgic dedicat hramului sfântului lăcaş a continuat cu Utrenia, Acatistul Sfântului Ioan Iacob, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru ctitori. La finalul programului liturgic a fost citită o rugăciune de binecuvântare a noului pangar al parohiei „Sfântul Vasile cel Mare“.
„Binecuvântarea de a se zidi o biserică închinată Sfântului Ioan Iacob“
Sfântul Ioan Iacob este unul dintre ocrotitorii parohiei „Sfinţii Arhangheli“ - Canta din Iaşi. În cadrul Sfintei Liturghii oficiată în paraclisul acestei parohii a fost săvârşită o slujbă de mulţumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu prin rugăciunile sfinţilor ocrotitori. Părintele Mihai Coman, slujitor la această biserică şi secretar eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, a adresat credincioşilor prezenţi la slujbă un cuvânt de învăţătură în care a amintit câteva repede din viaţa Sfântului Ioan Iacob.
De asemenea, pr. Mihai Coman a vorbit despre rugăciunile pe care Sfântul Ioan Iacob le înalţă către ceruri pentru ţara noastră. „Prin mila lui Dumnezeu, această parte a oraşului a primit binecuvântarea de a se zidi o biserică închinată Sfântului Ioan Iacob. Este o bucurie şi o binecuvântare pentru noi faptul că în Ţara Sfântă se află moaştele Sfântului Ioan Iacob. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a făcut demersuri ani de-a rândul pentru ca moaştele Sfântului Ioan Iacob, prin îngăduinţa lui Dumnezeu, să ajungă în ţara noastră. Să dea Bunul Dumnezeu şi Maica Domnului, în postul căreia ne aflăm, ca, prin rugăciunile şi mijlocirea Sfântului Ioan Iacob, să biruim încercările care vin peste noi şi să intrăm în împărăţia cerurilor“, a spus pr. Mihai Coman.