S-au împlinit 15 ani de la întronizarea Patriarhului Daniel
Preafericitul Părinte Daniel împlinește vineri, 30 septembrie, 15 ani de patriarhat. Este sărbătoarea oficială a Patriarhului României.
Pentru Biserica noastră, au fost ani memorabili, ani de eforturi atât pentru adaptarea la ritmul alert al lumii, cât și pentru conservarea valorilor Ei salvatoare. Toate, coordonate cu discernământ pastoral de actualul conducător al Bisericii Ortodoxe Române.
Multe dintre eforturile Patriarhului nu sunt vizibile, rămân însă dovadă rezultatele lor.
Centrul de Presă „Basilica”
Într-o lume asaltată de informație, Patriarhul Daniel a văzut prezența Bisericii Ortodoxe în peisajul mediatic românesc ca o necesitate primară. La mai puțin de o lună de la întronizare, în data de 27 octombrie 2007, Preafericirea Sa înființa Centrul de Presă Basilica, format din cinci componente: Radio Trinitas, Trinitas TV, publicațiile Lumina, Agenția de știri Basilica și Biroul de presă şi relații publice.
Înființarea Agenției de Pelerinaje
O altă noutate în Biserica Ortodoxă Română a venit ca răspuns la dorința credincioșilor de a nu face doar turism atunci când merg la locuri sfinte, ci pelerinaje, organizate de Biserică și ghidate de slujitorii ei. Astfel, a apărut, tot în 2007, Agenția de pelerinaje Basilica Travel.
Canonizări
Proclamarea canonizării primilor patru sfinți a avut loc la mai puțin de un an de la întronizare, respectiv în mai 2008. Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu au fost declarați public Sfinți Martiri și Mărturisitori Năsăudeni. Au mai fost canonizați alți 30 de sfinți, până în prezent. Cea mai recentă a fost canonizarea Sfintei Teofana Basarab.
Alte canonizări vor avea loc în 2025 când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie. Sunt propuse mai ales persoane persecutate sau martirizate de regimul comunist.
Reorganizarea și reconsolidarea Palatului Patriarhiei
Clădirea denumită astăzi Palatul Patriarhiei se află în proprietatea Patriarhiei Române din data de 6 decembrie 2010 și de atunci a fost reorganizată ca Centru de conferințe. Clădirea a fost construită de Statul Român, la începutul secolului 20, pe locul fostei săli a Adunării Deputaților de pe Dealul Mitropoliei. Acolo, în data de 24 ianuarie 1859, Adunarea electivă a Țării Românești, prezidată de Mitropolitul Nifon, a votat Actul Unirii Munteniei cu Moldova prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române.
Monumentul istoric a beneficiat de ample lucrări de consolidare și restaurare, finanțate din fondurile Uniunii Europene, ale Guvernului României și ale Patriarhiei Române, în perioada martie 2014 – decembrie 2015. Astăzi este deschis și publicului larg pentru vizitare.
Sfântul și Marele Sinod
Contribuția Patriarhului Daniel la Sfântul și Marele Sinod din Creta (2016) a fost recunoscută și apreciată la nivelul întregii Ortodoxii. Sinodul nu a dat hotărâri dogmatice, ci recomandări practice cu caracter pastoral și misionar, care pot fi amendate sau îmbunătățite la nivelul unui alt Sinod al Bisericii Ortodoxe.
Catedrala Națională
La 100 de ani de la Marea Unire din 1918, Părintele Patriarh Daniel a marcat îndeplinirea „mandatului primit de la înaintași” de a construi o Catedrală Națională. Sfințirea Catedralei a fost oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului și de Patriarhul Daniel în data de 25 noiembrie 2018.
Opera socială
Deși Catedrala Națională va rămâne o realizare de referință pentru Patriarhul Daniel, eforturi și mai mari s-au făcut pentru oamenii aflați în dificultate. Mai mult decât dublul costurilor pentru catedrală a investit Biserica în ultimii 15 ani pentru acte social-filantropice. În colaborare cu autoritățile, au fost înființate sute de instituții și derulate o mulțime de programe sociale pentru mii de români. Numai în 2021, suma investită de biserică în filantropie s-a ridicat la 44 de milioane de euro.
Vizite ale conducătorilor de Biserici Autocefale
Vizitele mai multor Întâistătători ortodocși la București în ultimii 15 ani arată bunele relații cu Bisericile surori dar și autoritatea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în lumea ortodoxă. Notabile sunt cele două vizite ale Patriarhului Ecumenic Bartolomeu (2010 și 2018), vizita Patriarhului Teodor al Alexandriei (2011), vizita Patriarhului Ioan al Antiohiei (2016), vizitele Patriarhului Teofil al Ierusalimului (2011 și 2018), vizita Patriarhului Kirill al Moscovei (2017), împreună cu Arhiepiscopul Anastasie al Albaniei (2017) și Mitropolitul Rastislav al Ținuturilor Cehe și Slovaciei.
Între evenimentele istorice din cei 15 ani de patriarhat va rămâne și vizita Papei Francisc în calitate de pelerin la Catedrala Națională (31 mai 2019). La plecarea din România, Papa Francisc a ținut să reamintească românilor prin intermediul presei: „Aveți un mare patriarh”.
Modificarea Statutului BOR
Sub conducerea Patriarhului Daniel, Sfântul Sinod a adus în perioada 2011-2019 mai multe modificări la Statul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române. Acestea au fost publicate în Monitorul Oficial în data de 10 februarie 2020. Vezi principalele modificări adoptate.
Noi eparhii și parohii în diaspora
Migrarea masivă a românilor în Occidentul Europei, dar și pe alte meridiane ale lumii a determinat Biserica Ortodoxă Română să-și urmeze credincioșii. Sub conducerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel au fost înființate în 2007 mai multe eparhii: Episcopia Australiei, Episcopia Spaniei şi Portugaliei, Episcopia Europei de Nord. Tot în ultimii ani, au fost fondate parohii românești în ţări mai îndepărtate, unde conaționalii noștri au ajuns în număr mai mare: Japonia, Siria, Africa de Sud, Dubai.
Alegerea de episcopi pentru scaunele vacante din Mitropolia Basarabiei
Grija pentru românii din diaspora nu a însemnat neglijarea celor din jurul granițelor. Un fapt istoric a fost alegerea, în 2018, a doi episcopi pentru scaunele episcopale vacante din Mitropolia Basarabiei: Episcopul Antonie de Bălți și Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud.
Promovarea și susținerea familiei naturale
O provocare notabilă în ultimii ani a fost pentru Biserică protejarea credincioșilor și a valorilor lor de noile ideologii care amenință mai ales morala creștină.
Patriarhul Daniel a îndemnat adesea la ocrotirea familiei naturale, a oferit în predicile sale sfaturi pentru părinți copii și tineri. Biserica a încurajat și susținut familiile aflate în dificultate prin diverse programe sociale și educative.
Referendumul pentru familie organizat în 2018 a oferit Bisericii noastre posibilitatea de a cunoaşte gradul de secularizare al societăţii româneşti de astăzi, precum şi principalele poziţionări din societate privind afirmarea şi apărarea valorilor morale bazate pe credinţa în Dumnezeu şi istoria bimilenară a poporului român. După invalidarea referendumului, Patriarhia a transmis că „un succes nedeplin ne cheamă la mai multă speranţă şi lucrare”.
Biserica în Pandemie
Biserica Ortodoxă Română s-a confruntat cu provocări noi în perioada pandemiei. Dar a răspuns „prezent” încă de la începutul crizei sanitare. În martie 2020, persoane venite din Italia erau deja plasate în carantină în spațiile mănăstirilor. Au urmat valuri de colecte ale Bisericii pentru aparatură medicală, sprijin pentru cei izolați, dar și rugăciune multă în comuniune la distanță, prin intermediul tehnologiei.
Izolarea, teama, negarea sau chiar revolta s-au transformat ușor-ușor în responsabilitate la nivel de comunități. Deși s-au confruntat cu restricții, boală și moarte, creștinii au învățat încă o dată că suferința ne face să înțelegem mai bine sensul profund al vieții.
Luptând cu efectele acestei epidemii, clericii au fost printre cei mai expuși la infectarea cu noul virus. În frunte cu Arhiepiscopul Pimen, mai mulți stareți, duhovnici și preoți de mir s-au mutat în Biserica Triumfătoare.
Anii omagiali și comemorativi
Începând cu 2008, Anul jubiliar al Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii, Patriarhia Română atribuie fiecărui an tematici creștine de omagiere și comemorare. Sub egida acestor tematici au loc, în toate eparhiile, activități culturale și educative, misionare, dar și social-filantropice. Anul 2022 este Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.
Vezi și Biografia Patriarhului Daniel.
Cum va fi celebrată sărbătoarea oficială a Patriarhului
Ziua de 30 septembrie, data întronizării, este sărbătorea oficială a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Cu acest prilej, vineri dimineață este oficiată Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, iar de la ora 11:00, slujba de Te Deum, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate în viața Bisericii Ortodoxe Române şi a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în cei 15 ani de slujire patriarhală.
În continuare, la ora 12.00, în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, se va desfășura un moment festiv în timpul căruia vor fi prezentate mesajele din partea reprezentanților autorităţilor de Stat centrale şi locale, precum și din partea altor instituţii publice. Accesul la acest eveniment se va face doar pe bază de invitație.
Persoanele care doresc să transmită mesaje de felicitare se pot adresa Cabinetului patriarhal prin e-mail (cabinet.patriarhal@patriarhia.ro), fax (0040.21.406.71.62) sau prin expediere poștală (Str. Patriarhiei, nr. 2, RO-040161, sector 4, București).
Sursa: basilica.ro