S-a încheiat proiectul pentru modernizarea infrastructurii FSS
Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a anunţat ieri finalizarea proiectului de modernizare a infrastructurii sediului instituţiei. Proiectul, în valoare de 800.000 de euro, s-a derulat din toamna anului trecut şi a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Lucrările derulate au constat în intervenţii tehnice la parter, mansardă şi la exterior. De asemenea, clădirea a fost dotată cu echipamente moderne.
La sediul „Diaconia“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a avut loc ieri o conferinţă de presă în cadrul proiectului „Modernizarea infrastructurii serviciilor sociale a Fundaţiei «Solidaritate şi Speranţ㻓. După cum a explicat pr. Mihai Doroşincă, directorul executiv al Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“, în urma implementării acestui proiect au rezultat mai multe beneficii. „Complexitatea investiţiei şi caracterul amplu al acesteia au avut ca rezultate indirecte îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor sociale, prin modernizarea infrastructurii serviciilor sociale a Fundaţiei «Solidaritate şi Speranţă», creşterea numărului de persoane care au acces la serviciile sociale ale Fundaţiei «Solidaritate şi Speranţă», crearea de noi locuri de muncă, creşterea gradului de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi, prin amenajarea unor modalităţi speciale de acces în cadrul FSS, îmbunătăţirea condiţiilor de acces la serviciile sociale ale fundaţiei pentru toate categoriile defavorizate şi creşterea eficienţei energetice la nivelul clădirii, ce a fost modernizată pentru realizarea de activităţi sociale. Proiectul creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea relaţiilor cu alte centre sociale din ţară sau străinătate, datorită dotărilor şi spaţiului modernizat“, a spus pr. Mihai Doroşincă.
Cerere mare pentru servicii sociale
Proiectul „Modernizarea infrastructurii serviciilor sociale a Fundaţiei «Solidaritate şi Speranţ㻓 este o componentă a unei iniţiative complexe de investiţii a fundaţiei, încadrându-se în seria investiţiilor cu obiectivul general comun - îmbunătăţirea infrastructuriii serviciilor sociale din cadrul FSS. Proiectul de investiţii „Modernizarea infrastructurii serviciilor sociale a Fundaţiei «Solidaritate şi Speranţ㻓 vine în completarea proiectelor de investiţii anterioare. Soluţia tehnică propusă prin proiectul de investiţii respectă obiectivele proiectului, ale Programului Operaţional Regional, respectiv obiectivele Axei prioritare 3 ,,Îmbunătăţirea infrastructurii sociale“, Domeniului major de intervenţie 2 ,,Reabilitarea/modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale“. Prezentul proiect a reprezentat o necesitate imperioasă, întrucât în cadrul FSS funcţionează servicii sociale care au ca beneficiari copii defavorizaţi, bătrâni marginalizaţi, tineri aflaţi în situaţii de risc, persoane cu deficienţe de auz şi vorbire, precum şi alte categorii sociale. Printre alte argumente se pot menţiona: există o cerere foarte mare pentru serviciile sociale oferite de Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“, numărul potenţialilor beneficiari crescând de la an la an, la fel şi nevoia de spaţii pentru desfăşurarea activităţilor sociale, clădirea (monument istoric), datorită nefinalizării lucrărilor de amenajare a ei, era degradată şi avea cheltuieli nejustificat de mari cu energia termică şi electrică - datorită înălţimii spaţiilor de lucru. Clădirea a beneficiat de lucrări de consolidare, modernizare şi RK în anul 2002, lucrări ce au fost realizate în baza proiectului nr. 12/2002. Starea actuală a construcţiei, din punct de vedere structural, este bună. Compartimentările interioare, precum şi finisajele actuale corespund normelor şi normativelor, atât naţionale, cât şi europene.
Recompartimentări de spaţii pentru activităţi sociale
Obiectivul general al acestui proiect a fost îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor sociale din municipiul laşi, judeţul Iaşi şi ridicarea acestor servicii la standarde europene, pentru asigurarea accesului egal al cetăţenilor la aceste servicii. La parter s-a reabilitat spaţiul ocupat de bucătărie, prin recompartimentări menite să satisfacă cerinţele normelor igienico-sanitare în vigoare, s-a mărit spaţiul destinat servirii hranei, prin realizarea supantei, a fost refuncţionalizată zona de birouri, prin recompartimentări uşoare şi prin mărirea suprafeţei utile, în urma realizării celor două supante, au fost amenajate spaţiul necesar centralei termice şi grupul sanitar pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii, au fost reamenajate grupurile sanitare, au fost reabilitate zona casei scării, holurile de acces şi instalaţiile termice, electrice, sanitare şi de alimentare cu gaze naturale. La mansardă s-a făcut refuncţionalizarea spaţiilor de birouri, au fost reabilitate grupurile sanitare, zona casei scării şi a holurilor de acces, instalaţiile termice, electrice şi sanitare. La exterior s-a refăcut trotuarul existent în jurul clădirii, s-au executat reparaţii la finisajele exterioare, s-a schimbat streaşina acoperişului şi s-a refăcut reţeaua exterioară de alimentare cu apă. Din punct de vedere tehnic, în urma recompartimentării spaţiilor, s-au creat goluri de uşi ce au fost bordate cu rame din beton armat, supantele de la parter au structură metalică şi fundaţii izolate din beton armat, centrala termică a fost separată de încăperile învecinate printr-un zid din cărămidă.
Proiectul „Modernizarea infrastructurii serviciilor sociale a Fundaţiei «Solidaritate şi Speranţ㻓 are ca rezultat: reorganizarea fluxului interior pentru optimizarea utilizării spaţiilor şi crearea de noi spaţii pentru dezvoltarea şi/sau crearea de servicii sociale şi crearea de noi spaţii pentru consultanţa persoanelor care se află în dificultate. Odată cu realizarea acestor modificări, FSS are posibilitatea de a dezvolta, sub acelaşi acoperiş şi fără a modifica arhitectura clădirii, noi proiecte sociale, care să corespundă standardelor europene din toate punctele de vedere. Toate activităţile sociale existente, precum şi toate proiectele de viitor au depins de realizarea acestui proiect.