„Să nu stați indiferenți la durerea aproapelui, să mergeți și să-l cercetați”

Știri

„Să nu stați indiferenți la durerea aproapelui, să mergeți și să-l cercetați”

Peste 800 de familii din parohiile „Sf. Nicolae“ și „Nașterea Maicii Domnului“ - Vârgolici din Dorohoi au fost afectate de viitură în seara zilei de 28 iunie.

Peste 800 de familii din parohiile „Sf. Nicolae“ și „Nașterea Maicii Domnului“ - Vârgolici din Dorohoi au fost afectate de viitură în seara zilei de 28 iunie. Ast\zi dimineață, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sf. Dumitru“ din Dorohoi și a vizitat zona inundată.
Credincioșii din parohia „Sf. Dumitru“ și „Sf. Cuv. Parascheva“ din Dorohoi au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel pe Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul acestei slujbe au fost pomenite persoanele care au plecat la cele veșnice în urma viiturii puternice care s-a abătut asupra unei părți din orașul Dorohoi. La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Teofan a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, făcând apel, totodată, la rugăciune și la la cercetarea celor aflați în încercare. „Dacă pentru creștinătatea întreagă ziua aceasta este o sărbătoare frumoasă, iată că pentru locuitorii din Dorohoi noaptea trecută a transformat sărbătoarea de astăzi într-o zi de jale. Stihiile naturii s-au dezlănțuit, iar apele s-au revărsat într-o parte a acestui oraș. Nu ne rămâne decât să ne plecăm genunchii la pământ, să ne gândim la cele câteva persoane care noaptea trecută, din cauza furiei apelor, au plecat spre cer. Într-o atitudine de comuniune să încercați să-i cercetați pe cei care suferă de pe urma viiturii, participând astfel la durerea lor. Să nu stați indiferenți la durerea aproapelui, să mergeți și să-l cercetați. Prin coparticipare la durerea altuia veți avea parte de ajutorul lui Dumnezeu în vreme de încercare. Sărbătoarea Sfinților Apostoli a fost la origine o sărbătoare a durerii. Sf. Ap. Petru, într-o zi de 29 iunie, a fost răstignit cu capul în jos. Tot într-o zi de 29 iunie, în cetatea Romei, Sfântului Ap. Pavel i s-a tăiat capul. Amândoi și-au dat viața pentru Hristos. Iată că, pentru orașul Dorohoi și alte sate din jur, sărbătoarea bucuriei a devenit sărbătoare a durerii. Pe lângă durere să fie rugăciune multă, milostenie“, a spus IPS Teofan.

„Dumnezeu pe cel care îl iubește îl încearcă“
Părintele paroh Constantin Muha, care este și directorul Seminarului Teologic „Sf. Ioan Iacob“ din Dorohoi, a mulțumit Înalt Preasfințitului Părinte Teofan pentru că a fost în mijlocul locuitorilor din Dorohoi pentru a-i întări și a-i îndemna în același timp să fie sensibili la durerea aproapelui. „Chiar dacă este o zi de restriște, Dumnezeu, prin rugăciunile Sfinților Apostoli, a adus o bucurie duhovnicească, o încurajare pentru cei care sunt în nevoi. Întotdeauna această zonă a fost mai săracă din punct de vedere economic și social, dar mereu a abundat în cele ale sufletului. Dumnezeu pe cel care îl iubește îl încearcă. De aceea ne sunt date încercările, ca să ne întărim în credință, în nădejde, în viață curată“, a spus pr. Constantin Muha.
După Sfânta Liturghie Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, însoțit de pr. Stelian Ciurciun, protoiereul Protopopiatului Dorohoi, a vizitat zona inundată. Pe străzi se puteau vedea echipe de la Inspectoratul pentru Situații de Urgențe (ISU) Primăria Dorohoi și de la Direcția Sanitară Publică Botoșani, care făceau constatarea pagubelor.

„Am stat toată noaptea în mijlocul credincioșilor și i-am încurajat cât am putut“

Pentru că cea mai mare parte a apei s-a retras, oamenii au început să curețe casele de mâl și de apă. „Dezastrul a pornit cu ploaia de luni de la ora 16:00, care a afectat câteva comune (Dersca, Hilișeu, Șendriceni) și orașul Dorohoi. În trei ore gârlele s-au umplut iar începând cu ora 19:30 în Dorohoi a început dezastrul. Atât de rapid a fost momentul încât nu am avut timp să cobor din mașină pentru a-i lua pe cei dragi din casă. Aproximativ 800 de familii au fost afectate. Din păcate au fost și victime, trei dintre acestea sunt din parohia „Sf. Nicolae“, unde sunt paroh. Am rămas plăcut surprinși de dragostea pe care ne-o poartă Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, pentru că a venit să slujească Sfânta Liturghie în mijlocul credincioșilor din Dorohoi. Am stat toată noaptea în mijlocul credincioșilor și i-am încurajat cât am putut dar și ei la rândul lor m-au încurajat pe mine. Am făcut apel la cei pe care Dumnezeu nu i-a încercat, ca să ne dea o mână de ajutor. Sunt sigur că oamenii binevoitori vor încerca să șteargă această rană pe care au făcut-o apele și anul acesta“, a declarat pr. protopop Stelian Ciurciun.

Locuri de cazare la Seminarul Teologic din Dorohoi
O parte dintre sinistrații care au suferit de pe urma viiturii au așteptat ca apele să se retragă, în timp ce alții au dormit la rude. În același timp, Seminarul Teologic din Dorohoi a pus la dispoziție camere și hrană pentru cei afectați. „Aseară (n.r. luni) am fost în parohia Dersca unde, alături de pr. protopop Stelian Ciurciun, am participat la o slujbă misionară. Toată valea Siretului am trecut-o prin apă, era inundată. Când am ajuns în Dorohoi am fost sunați de domnul primar ca să asigurăm cazare pentru sinistrați. De luni seară până azi au fost cazate la noi 26 de persoane. Ni s-a solicitat să facem o inventariere a celor cazați. Datele preliminare arată până în prezent astfel: 800 de case inundate și 8 morți. Am fost sunați din mai multe părți și ni s-a promis că se vor strânge colecte în bani, materiale, care se vor duce la casele sinistraților. A fost un zvon că s-ar fi rupt barajul la Iezer, dar a fost o deversare controlată. Cantina și internatul Seminarului, fiind singurele funcționale din Dorohoi, rămân la dispoziția autorităților cât va fi nevoie“, ne-a spus pr. Muha. „Apa a avut peste doi metri înălțime pe strada Liliacului, aceasta fiind una dintre cele mai joase zone din oraș. Unele persoane nu au vrut să-și părăsească locuințele, preferând să se urce pe case. Viitura a distrus gardurile oamenilor, a omorât animalele din gospodării. Casele care au fost construite din lut au fost grav avariate, iar cultura a fost compromisă“, a declarat Maria Ohaci.
„Dintr-o dată ne-a trezit un vuiet mare. Am scos din casă copiii și am stat toată noaptea sub cerul liber. A fost mare dezastru, iar acum nu ne mai rămâne decât să remediem ce se mai poate“, a declarat Cătălina Iliuță. „Nu avem apă potabilă pentru că fântânile sunt inundate. Așteptăm ca autoritățile să ia măsurile necesare“, a spus și Mihai Radu. (Constantin CIOFU)