Salvează cerul de sub acoperiș! O campanie de sprijin pentru biserica satului Curături
La Curături, puținele gospodării sunt răsfirate pe colinele satului, însă inimile locuitorilor se adună de fiecare dată la adăpostul bisericii. Albastrul zidurilor găzduiește icoanele a zeci de sfinți care le sunt martori în bucurii, ascultători în suferințe și protectori de cele rele. A venit acum rândul nostru să îi protejăm. Acoperișul bisericii, ruginit pe alocuri, nu mai are puterea de a face față ploilor, punând astfel în pericol sfintele picturi. Lucrările de înlocuire au început în această toamnă, iar costul pentru finalizarea lor ajunge la suma de 37.000 RON. Comunitatea este invitată să contribuie prin donații online pe fiideajutor.ro, Platforma Faptelor Bune a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Scurt istoric
La numai 14 kilometri distanță de Iași, în inima unei foste păduri, ne găsim în satul Curături, al cărui nume datează încă din secolul al XVIII-lea. „Curăturile”, semnificând locuri defrișate în scopul curățirii, ne descoperă deja povestea celor care odinioară au transformat pădurea într-un cămin. Migrați din satul Ciurea în 1772, primii locuitori au fost angajați ai boierilor, specializați în defrișări, dar abia în anul 1998 comunitatea și-a consolidat identitatea spirituală prin înființarea Parohiei „Nașterea Maicii Domnului”.
Biserica, sufletul acestei parohii, a fost ridicată între anii 2000 și 2002 prin contribuția și sacrificiul credincioșilor. Istoria notează iscusința a două familii locale care au negociat cu o veche fabrică din apropiere, schimbând lemnul pădurilor pentru cărămida necesară construcției sfântului lăcaș. Timp de 11 ani lucrările au continuat. Biserica a fost pictată și înzestrată cu toate cele necesare slujirii, iar în apropiere s-a construit și o Casă Socială, loc al desfășurării activităților care unesc comunitatea într-un spirit de dăruire profundă.
„Ce oameni or fi aici?”
La trei zile după nuntă, ne povestește părintele paroh Constantin-Nichifor Hrestic, am venit aici, la intrarea în sat și priveam alături de soție întrebându-ne: «Ce oameni or fi aici?» sau, mai bine spus, «Ce preot o fi venit el, săracul, să stea în acest loc?». Nu era nici asfalt, nici piatră, numai pământ. După trei ani, Dumnezeu m-a rânduit pe mine să vin aici. Atunci mi-am dat seama că nu are cum să fie întâmplător acest lucru”. Din noiembrie 2011, misiunea părintelui Hrestic de a avea în grijă biserica și oamenii ce o însuflețesc a început, continuând cu strădanie munca celor dinaintea sa.
În sat, 86 de gospodării adăpostesc tot atâtea familii, fiecare țesându-și povestea unică într-o tapiserie de viață trăită cu modestie și sinceritate. Resursele satului sunt modeste, dar bogăția spirituală și unitatea comunității sunt neprețuite. Locuitorii, oameni gospodari și binevoitori, își oferă sprijinul necondiționat, demonstrând că adevărata valoare a unui loc nu se măsoară în avuții materiale, ci în gesturile de iubire și solidaritate care se împletesc spre binele tuturor.
„Când avem solicitări și părintele ne cheamă, lăsăm totul și cu drag venim. Ascultăm, ajutăm și ne implicăm la orice treburi gospodărești. Luptăm, cu cea mai mare putere în fiecare lună, să adunăm bani să ne vedem biserica acoperită. Au început să apară pete de rugină și nu vrem ca ploaia să ne strice frumosul acesta pe care-l avem”, ne povestește doamna Aneta care, la vârsta de 67 ani, se îngrijește de biserică ca de propriul odor.
Cerul de sub acoperiș
La Curături, puținele gospodării sunt răsfirate pe colinele satului, însă inimile locuitorilor se adună de fiecare dată, la adăpostul bisericii. Albastrul zidurilor găzduiește icoanele a zeci de sfinți care le sunt martori în bucurii, ascultători în suferințe și protectori de cele rele. A venit acum rândul nostru să îi protejăm. Acoperișul bisericii, ruginit pe alocuri, nu mai are puterea de a face față ploilor, punând astfel în pericol sfintele picturi.
„Temerea pe care o avem noi este ca pictura să nu fie afectată. Deja se poate observa de la exterior că sunt pete mari de rugină, iar în anumite locuri au apărut găuri prin care se poate infiltra apa. Ajungând apoi la structura de lemn, aceasta poate distruge picturile, iar satul nu mai are puterea de a repicta pereții bisericii în cazul în care acest lucru se întâmplă”, explică părintele Hrestic.
Lucrările de întărire a structurii de lemn și înlocuire a tablei exterioare au început în toamna acestui an. Costul pentru finalizarea acestora ajunge la suma de 37.000 RON, o sumă ce depășește astăzi puterile locuitorilor. Donațiile se pot face prin platforma donorbox sau direct pe fiideajutor.ro, prin PayPal sau prin transfer bancar (cu mențiunea „Parohia Curături”).
Fiecare gest de bunătate poate salva cerul de sub acoperiș!
RON: RO27 BACX 0000 0030 1057 8064
EUR: RO70 BACX 0000 0030 1057 8066
USD: RO43 BACX 0000 0030 1057 8067
Banca: UniCredit Iași
Titular cont: Arhiepiscopia Iașilor
Detalii: PAROHIA CURĂTURI
Cod SWIFT: BACXROBU BICT: BACXROBUXXX
Inițiativa este inclusă în Proiectul „Mica Bucurie a Zilei” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei ce își propune susținerea proiectelor din parohiile aflate în județele Iași, Neamț și Botoșani. Astfel, printr-o contribuție mică putem genera un impact mare în comunitățile aflate în nevoie.
fiideajutor.ro este platforma care deschide uși către proiectele de suflet ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei menite să aducă Binele în inimile celor aflați în nevoie.
Citeşte mai multe despre proiectele caritabile ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pe www.fiideajutor.ro. Urmăreşte-ne activitatea pe Facebook Fiideajutor.ro, pe Instagram fiideajutor.ro şi nu ezita să ne scrii pentru mai multe informații.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați:
Iasmina Naiță
Specialist Relații Publice
fiideajutor.ro
0765.897.842
Campania caritabilă „De la mic la mare, dar de Sărbătoare pentru familiile numeroase”
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro