Ce compuşi chimici provoacă boli grave

Social

Ce compuşi chimici provoacă boli grave

Potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), substanţele chimice care se găsesc în orice casă sau în produsele pe care oamenii le folosesc zi de zi pot duce la apariţia unor boli precum cancerul, astmul sau infertilitatea. Acestea afectează sistemul endocrin şi se pot găsi în jucării, parchetul din PVC, maşini, produse cosmetice şi de îngrijire personală sau cărţi de credit. Ele se pot găsi, de asemenea, în produse industriale, precum aparatele electronice şi pesticidele.

Cercetătorii consideră că există o legătură între expunerea la chimicalele denumite ftalaţi şi infertilitate, precum şi creşterea numărului de boli la copii, printre care şi leucemia.

O altă substanţă chimică analizată este bisfenol A, care se găseşte în multe dintre produsele folosite zi de zi, cum ar fi ochelarii de soare sau conservele. În 2010, ţările UE au hotărât să interzică, din primăvara lui 2011, producţia, iar ulterior comercializarea, în Europa, a biberoanelor din plastic care conţin bisfenol A (BPA), un compus chimic controversat, utilizat în fabricarea plasticului de uz alimentar.