Munca de noapte, periculoasă pentru femei

Social

Munca de noapte, periculoasă pentru femei

Considerată ca probabil cancerigenă din cauza efectului perturbator asupra ritmului biologic, munca de noapte determină la femei un risc crescut cu circa 30% de cancer la sân, arată un studiu publicat marţi în Franţa.

Ritmul circadian determină alternanţa veghe-somn, reglând numeroase funcţii biologice. Acest ritm este perturbat la persoanele care lucrează noaptea sau care au programe decalate.

Un studiu efectuat pe asistente medicale a pus în evidenţă „un risc crescut de cancer la sân la cele care lucrează noaptea“, arată cercetătorul Pascal Guenel. Studiul arată o accentuată creştere a riscului la femeile care au lucrat noaptea peste patru ani sau la cele care au alternat lucrul de zi cu cel de noapte, mai perturbator pentru ceasul biologic. Se mai menţionează un risc crescut (cu 50% în loc de 30%) la femeile care au început să muncească noaptea înainte de prima sarcină. În acest caz, explicaţia ar fi că „celulele glandelor mamare, incomplet diferenţiate, sunt şi mai vulnerabile la perturbări“, a explicat Guenel.